Ухвала
від 25.07.2019 по справі 712/8865/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження №1-кс/712/5550/19

Справа №712/8865/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про скасування арешту на майно

25 липня 2019 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Еско-Північ» про скасування арешту з майна,

В С Т А Н О В И В:

ТОВ «Еско-Північ» звернулося до суду з клопотанням про скасування арешту з майна, а саме: на грошові кошти, що надходять та вже знаходяться на розрахунковому рахунку ТОВ «Еско-Північ» № НОМЕР_1 (мультивалютний), відкритому в ПАТ АБ «Південний».

В обґрунтування клопотання зазначає, що ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 липня 2019 року було накладено арешт на вищевказані грошові кошти, а також зупинено видаткові операції по вказаному рахунку.

Зі змісту ухвали слідчого судді про арешт майна вбачається, що досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002900 від 20.11.2018 року здійснюється відносно дій невстановленої групи осіб з числа громадян України, вчинених з відома службових осіб ПАТ «Банк «Український капітал» та з використанням фінансових інструментів цього Банку, а також групи компаній, пов`язаних з ТОВ «Укрінвест Груп».

Однак, ТОВ «Еско-Північ» не є підконтрольним чи якимось чином пов`язаним товариством з ТОВ «Укрінвест Груп», а здійснює реальну господарську діяльність з видобутку власними силами природного газу та його подальшу реалізацію (продаж). ТОВ «Еско-Північ», дійсно, має договірні відносини з поставки природного газу з деякими товариствами, що вказані в тексті ухвали слідчого судді. Проте, ТОВ «Еско-Північ» має тисячі діючих контрактів (договорів) з різними юридичними особами, яким здійснюється поставка природного газу, що видобувається товариством. Його реалізація (продаж) здійснюється на відкритих засадах та на рівних умовах будь-якому товариству, яке виявить намір придбати природний газ. При цьому, ТОВ «Еско-Північ» не відслідковує подальший рух проданого газу та не контролює його можливий перепродаж (подальшу поставку) третім особам, а також не володіє відомостями про те, для яких потреб та на які цілі купується природний газ тим чи іншим товариствам.

ТОВ «Еско-Північ» протягом останніх років входить до числа найбільших платників податків в Україні. Зокрема, за період з 2016 по 2019 роки ТОВ «Еско-Північ» було сплачено мільярдні податки на загальну суму 7407537137,95 грн.

Вказує, що органом досудового розслідування не встановлено, що джерело походження грошових коштів, які знаходяться на розрахункових рахунках підприємства є предметом злочину чи отримані незаконним шляхом. Майно, що належить ТОВ «Еско-Північ», не було знаряддям вчинення кримінального правопорушення, не зберегло на собі його сліди або містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Отже, відсутні обґрунтовані підстави накладення арешту на кошти підприємства.

Вважає, що накладений арешт призвів до фактичного зупинення правомірної діяльності ТОВ «Еско-Північ».

У зв`язку з цим просить скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді від 05 липня 2019 року на майно Товариства з обмеженою відповідальністю «Еско-Північ», а саме: на грошові кошти, що надходять та вже знаходяться на розрахунковому рахунку ТОВ «Еско-Північ» № НОМЕР_1 (мультивалютний), відкритому в ПАТ АБ «Південний», а також скасувати зупинення видаткових операцій по вище вказаному рахунку та зобов`язання службових осіб ПАТ АБ «Південний» надавати органу досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002900 відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних вище рахунку на момент отримання ухвали суду про арешт та зупинення видаткових операцій по них, а також щодо кожного факту надходження на них грошових коштів, негайно.

Адвокат ТОВ «Еско-Північ» ОСОБА_3 до судового не зявився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання про скасування арешту підтримав та просив її задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Прокурор та слідчий до судового засідання не з`явилися.

Дослідивши матеріали клопотання про арешт майна та його скасування, слідчий суддя приходить до наступного.

Статтею 131 КПК України передбачено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження визначено арешт майна.

У відповідності до ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цьогоКодексуарешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Відповідно дост. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

В судовому засіданні встановлено, що Слідчим відділом Управління СБ України в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002900 від 20.11.18 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

В межах розслідування даного кримінального провадження за клопотанням слідчого слідчої групи-старший слідчий в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_4 , ухвалою слідчого судді від 05 липня 2019 року накладено арешт, зокрема, на кошти, що надходять та вже знаходяться на рахунках ТОВ «Еско-Північ» № НОМЕР_1 (мультивалютний), відкритому в ПАТ АБ «Південний»; зупинено видаткові операції по вище вказаному рахунку та зобов`язано службових осіб ПАТ АБ «Південний» надавати органу досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002900 відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних вище рахунку на момент отримання ухвали суду про арешт та зупинення видаткових операцій по них, а також щодо кожного факту надходження на них грошових коштів, негайно.

Прийняття слідчим суддею рішення про накладення оскаржуваного арешту на грошові кошти обгрунтовувалося виключно наданими слідчим до клопотання про накладення арешту документами, зокрема, матеріалами виконання ГУ БКОЗ СБ України доручень в рамках кримінального провадження №42018000000002900 від 20.11.18 щодо встановлення осіб, причетних до вчинення злочинів, матеріалами Національного Банку України про фінансові операції клієнтів банків, направленими згідно з Законом України "Про боротьбу з організованою злочинністю" до правоохоронних органів для реагування та прийняття рішення у межах компетенції як такі, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність, а також протоколами допитів свідків у кримінальному провадженні. Вказаними матеріалами на момент винесення ухвали, зокрема, підтверджувалася ймовірність того, щогрошові кошти на рахунках вказаних у клопотанні юридичних осіб, є предметом кримінального правопорушення, отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення, є речовими доказами і можуть бути приховані, використані чи передані, що обумовило необхідність застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту із забороною видаткових операцій.

Однак, представником ТОВ «Еско-Північ» до клопотання було надано довідку від 22 липня 2019 року про податки, фактично сплачені ТОВ «Еско-Північ» за період з 01.01.2016-30.06.2019 роки, де загальна сума сплачених податків становить 7407537137,95 грн.

Згідно довідкивід 22липня 2019року станомна 22липня 2019року уТОВ «Еско-Північ»працює 158працівників.

Отже, з наданих документів вбачається, що ТОВ «Еско-Північ» на сьогодні є діючим підприємством та не має ознак фіктивності.

Стаття 13 Конституції України гарантує усім суб`єктам права власності захист їх прав державою.

Статтею 41Конституції Українипередбачено,що коженмає правоволодіти,користуватися ірозпоряджатися своєювласністю,результатами своєїінтелектуальної,творчої діяльності. Правоприватної власностінабувається впорядку,визначеному законом. Ніхтоне можебути протиправнопозбавлений прававласності.Право приватноївласності єнепорушним.

Статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом України від 17.07.1997 року №475/97-ВР кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

«Визнаючи право будь-якої особи на безперешкодне користування своїм майном, ст. 1 за своєю суттю є гарантією права власності … оскільки право розпоряджатися своїм майном є звичайним та основоположним аспектом права власності» (Рішення по справі Хендісайда (Handyside v.the United Kingdom) від 07 грудня 1976 року.

Так, в розумінні терміну «позбавлення власності», конфіскація підпадає під дію абзацу першого ст.1 Протоколу № 1, а в розумінні терміну «здійснювати контроль за користуванням майном», накладення арешту підпадає під дію абзацу другого ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рішення по справі Хендісайда (Handyside v.the United Kingdom) від 07 грудня 1976 року.

На час розгляду даного клопотання про скасування арешту органом досудового розслідування в судове засідання не надано та не доведено, що саме на вищевказаний банківський рахунок у період діяльності TOB «Еско-Північ» незаконно надходили кошти від інших суб`єктів господарювання, або ж саме ці кошти, котрі перебувають на вказаних у клопотанні банківських рахунках, є предметом злочинної діяльності, а тому слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та скасувати арешт на майно, а саме: кошти, що надходять та вже знаходяться на рахунках ТОВ «Еско-Північ» (код ЄДРПОУ 30732144) № НОМЕР_1 (мультивалютний), відкритому в ПАТ АБ «Південний» (МФО 328209, код ЄДРПОУ 20953647, м. Одеса, вул.Краснова, 6/1), накладений ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 липня 2019 року; скасувати зупинення видаткових операцій по вище вказаним рахункам та зобов`язання службових осіб ПАТ АБ «Південний» (МФО 328209) надавати органу досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002900 відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних вище рахунку на момент отримання ухвали суду про арешт та зупинення видаткових операцій по них, а також щодо кожного факту надходження на них грошових коштів, негайно. В решті ухвалу залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 170-174, 303-309, 369, 372, 376 КПК України, ст.ст.3, 21 22, 41 Конституції України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Арешт на майно, а саме: кошти, що надходять та вже знаходяться на рахунку ТОВ «Еско-Північ» (код ЄДРПОУ 30732144) № НОМЕР_1 (мультивалютний), відкритому в ПАТ АБ «Південний» (МФО 328209, код ЄДРПОУ 20953647, м. Одеса, вул.Краснова, 6/1), накладений ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 липня 2019 року скасувати.

Скасувати зупинення видаткових операцій по вище вказаним рахункам та зобов`язання службових осіб ПАТ АБ «Південний» (МФО 328209) надавати органу досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002900 відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних вище рахунку на момент отримання ухвали суду про арешт та зупинення видаткових операцій по них, а також щодо кожного факту надходження на них грошових коштів, негайно.

В решті ухвалу залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_5

Повний текст ухвали проголошено 29липня 2019року.

Дата ухвалення рішення25.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/8865/19

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні