Ухвала
від 22.07.2019 по справі 554/5823/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.07.2019 Справа № 554/5823/19

Єдиний унікальний номер справи: №554/5823/19

Провадження № 1-кс/554/10906/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 липня 2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, що поширює свою діяльність на Дніпропетровську область прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201904000000238 від 12.04.2019 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчим відділом територіального управління Державного бюро розслідувань в місті Полтава, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4201904000000238 від 12.04.2019за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

У ході розслідування встановлено групу осіб, до складу яких входять ОСОБА_4 (організатор), ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 (тіньовий бухгалтер), ІНФОРМАЦІЯ_3 , які створили та використовують схему здійснення безтоварних операцій з метою мінімізації податкових зобов`язань та конвертації грошових коштів при придбанні металобрухту великими платниками податків, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »(код НОМЕР_1 ), ДОЧIРНЄ ПIДПРИЄМСТВО « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »(код НОМЕР_2 ).

Зазначеними особами створено ряд підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_3 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_8 »(код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »(код НОМЕР_5 ), за допомогою яких здійснюється документальне відображення безтоварних операцій з поставки металобрухту в адресу великих платників податків ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »(код НОМЕР_1 ), ДОЧIРНЄ ПIДПРИЄМСТВО « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(код НОМЕР_2 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »(код НОМЕР_2 ).

Так, проведеним аналізом за допомогою АІС «Податковий блок» ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_4 »(код НОМЕР_1 ), ДОЧIРНЄ ПIДПРИЄМСТВО « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(код НОМЕР_2 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »(код НОМЕР_2 ) протягом січня 2018р. - березня 2019р. здійснено придбання у TOB « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) брухту металевого в асортименті (УКТ ЗЕД 7204) у кількості 13,4 тис. т. загальною вартістю 108 319,1 тис.грн. без податку на додану вартість, оскільки операції з постачання металобрухту звільняються від оподаткування відповідно до норм пункту 23 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України.

За результатами аналізу податкової звітності постачальника встановлено, що TOB « ІНФОРМАЦІЯ_8 » не є безпосереднім утворювачем реалізованого металобрухту, здійснює посередницькі операції, має недостатню кількість трудових ресурсів (середньооблікова чисельність працівників складає 6 осіб) та вартість основних засобів (станом на 31.12.2018 - 438,5 тис.грн., станом на 31.03.2019 - 280 тис.грн.).

Проведеним аналізом встановлено, що частково походження металобрухту простежується до безпосереднього утворювача у кількості 5,6 тис.т. - TOB « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 , 2810): ВЕД _24.45-виробництво інших кольорових металів, 03 - 354 359 тис.грн., з 379 осіб працюючих.

Частково встановити походження товару неможливо, по постачальниках 2-ї ланки ланцюга постачання у кількості: 1) 6,2 тис.т. TOB « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 , адреса: АДРЕСА_1 ), 2) 6,2 тис.т. TOB« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 , адреса: АДРЕСА_2 ); 3) 2,2 тис.т. TOB« ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 , адреса: АДРЕСА_3 ).

Підміна «пересорт» продукції по постачальнику 2-ї ланки TOB « ІНФОРМАЦІЯ_11 , відбувається у 4-ї ланці ланцюга постачання - TOB « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) та ін., зазначені платники не мають достатньої кількості трудових ресурсів та основних засобів, а здійснюють лише придбання залізничних послуг.

Згідно з даними ЄРПН у TOB « ІНФОРМАЦІЯ_13 » та TOB« ІНФОРМАЦІЯ_12 » взагалі відсутнє придбання металобрухту, виплати фізичним особам згідно з даними звітності за формою 1-ДФ за І, II, III, IV квартали 2018 року та І квартал 2019 року здійснюються лише керівником зазначених підприємств.

Встановлено, що пов`язані підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), задіяні в схемі «конвертації» грошових коштів і здійснювали формальне перерахування грошових коштів без мети реального настання правових наслідків і відсутності фактичних дій, спрямованих на виконання зобов`язань, тобто зазначені підприємства декларували невідповідні дані по своїх фінансово-господарських відносин у податковій звітності. Зазначеними підприємствами управляли пов`язані особи, які проводили фінансові операції з метою приховування незаконної діяльності.

Реквізити та завідомо підроблені документи, виконані від імені встановлених фіктивних СПД, надавалися організаторами злочинної діяльності діючим підприємствам Дніпропетровської та інших областей для використання їх в незаконних схемах безтоварних операцій для ухилення від сплати податків шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та завищення валових витрат, а також для приховування привласнення та розтрати чужого майна з подальшою легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Встановлена схема руху грошових коштів між юридичними та фізичними особами, яка дозволяла незаконно, використовуючи завідомо підроблені документи, переводити безготівкові грошові кошти в готівку з подальшою легалізацією грошових коштів, здобутих злочинним шляхом та використанням їх у фінансово-господарській діяльності підконтрольних підприємств.

У результаті ведення вказаної незаконної діяльності, завдано істотну шкоду охоронюваним законом інтересам держави у вигляді недонадходження податку на додану вартість та податку на прибуток до державного бюджету України.

При цьому службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для юридичних осіб, всупереч інтересам служби використовують службове становище, зокрема: не вживають всіх передбачених Податковим кодексом України заходів до припинення дії вказаної незаконної схеми конвертації грошових коштів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) наявний відкритий/діючий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ) наступний банківський рахунок: № НОМЕР_14 .

Таким чином, з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, кола осіб, причетних до вчинення указаного злочину, руху коштів, отриманих злочинним шляхом їх легалізації та точної суми спричинених державі збитків необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю і стосуються відкриття та подальшого використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) рахунок (поточних, розрахункових, депозитних та інші, які дозволяють акумулювати грошові кошти та розпоряджатись ними) у тому числі за № НОМЕР_15 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ) з 01.01.2018, а також вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Оскільки в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) відкривало та використовувало усвоїй господарськійдіяльності рахунки (поточні, розрахункові, депозитні та інші які дозволяють акумулювати грошові кошти та розпоряджатись ними), тому всі документи стосовно їх відкриття та використання у даний час знаходяться у вказаному банку за адресою: АДРЕСА_4 .

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ документів стосовно відкриття та використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » рахунку(поточних, розрахункових, депозитних та інших) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », які містять відомості, що становлять банківську таємницю, та їх вилучити (здійснити виїмку) неможливо встановити коло осіб, причетних до вчинення указаного вище злочину, руху коштів, отриманих злочинним шляхом їх легалізації та точну суму спричинених державі збитків, оскільки тільки в указаних документах об`єктивно відображаються відомості стосовно обставин відкриття та використання указаних рахунків, які самі по собі або в сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження можуть бути використані як докази.

Ураховуючи, що існує загроза зміни, або знищення документів, які мають істотне значення для швидкого та повного розслідування кримінального провадження, оскільки співробітники АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », виступають гарантом таємниці банківського рахунку, операцій, які проводяться по рахунках, збереження відомостей відносно клієнта, а також у захисті посягань, як працівників правоохоронних органів, так і інших сторін, для підтримання своєї репутації перед іншими клієнтами банку можуть змінити або знищіти документи, які мають значення для проведення досудового розслідування, у зв`язку з чим дане клопотання доцільно розглядати без участі представників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 ».

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду слідчий подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів з можливістю отримання їх оригіналів, що містять банківську таємницю, стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (МФО НОМЕР_13 ) за адресою: АДРЕСА_4 , а саме:

документів, які відображують надходження та списання за період з 01.01.2018 по день постановлення ухвали слідчим суддею грошових коштів по рахунку: № НОМЕР_14 ;

із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок № НОМЕР_14 та перерахування з них, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

виписок платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також ІР-адреси, з якої надійшло платіжне доручення;

справ з юридичного оформлення рахунку: № НОМЕР_14 ;

в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи «Клієнт-банк», а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Клієнт-банк», всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

угод та інших документів на підставі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) використовувалась система віддаленого доступу «Клієнт-банк», повних даних інформації про трансакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів та часу (години, хвилини, секунди) з`єднання між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства за допомогою Інтернет мережі, з зазначенням часу (години, хвилини, секунди) і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях, ІР-адреси користувача системи клієнт-банк ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) згідно угоди укладеної з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 »;

документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення перевірки;

вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та клієнтом банку;

зовнішньоекономічні контракти та документи, що підтверджують факт здійснення експортно-імпортних операцій.

Право на тимчасовий доступ надати групі слідчих, які входять до складу утвореної групи слідчих у вказаному кримінальному провадженні, або іншим працівникам оперативних підрозділів органів Національної поліції, визначених слідчим відповідним дорученням про проведення слідчих (розшукових) дій у порядку ст.ст. 36, 40, 41 Кримінального процесуального кодексу України. у тому числі оперуповноваженому УЗЕ у Дніпропетровській області ОСОБА_6 .

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/5823/19

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні