Рішення
від 29.07.2019 по справі 674/992/19
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 674/992/19

Провадження № 2/674/500/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2019 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Артемчук В. М.

за участю секретаря судового засідання Мудрицької Л.В.

номер справи 674/992/19

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Дунаївці, в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області, Дунаєвецької районної ради Хмельницької області про визнання права власності на нерухоме майно (ціна позову 98142 грн.),

В С Т А Н О В И В :

26 червня 2019 року позивачка, ОСОБА_1 , звернулася до суду з позовною заявою до Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області, Дунаєвецької районної ради Хмельницької області про визнання права власності на нерухоме майно (ціна позову 98142 грн.).

На підтвердження заявлених позовних вимог зазначила, що відповідно до свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння від 10 грудня 1988 року, виданого на підставі рішення виконкому Дунаєвецької районної ради народних депутатів №79а від 19.05.1988 р., житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 належить колгоспному двору, головою якого являється ОСОБА_1 , однак у даному свідоцтві відсутня печатка та підпис голови виконкому Дунаєвецької районної ради народних депутатів, в зв`язку з чим позивачка звернулась із заявою до Дунаєвецької районної ради для засвідчення свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння.

14 листопада 2017 року позивачка отримала відмову з посиланням на ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні", згідно якого питання засвідчення свідоцтв на право особистої власності на домоволодіння не належить до компетенції районних рад.

Також позивачку повідомлено, що відповідно до Указу Президента України від 14.04.1992 року №252 Про Положення про місцеву державну адміністрацію на базі виконавчих комітетів відповідних рад народних депутатів були утворені місцеві державні адміністрації, які стали правонаступниками виконавчих комітетів депутатів щодо прийняття ними рішень, узятих зобов`язань та покладених на них законодавством обов`язків, а тому позивачка звернулася до суду та просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок з господарським будівлями і спорудами, що розташований за адресою : АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді від 01 липня 2019 року відкрито провадження по справі та призначено підготовче засідання за загальними правилами позовного провадження.

Позивачка ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилася, однак подала до суду заяву, в якій позов підтримує повністю, просить його задовольнити та проводити розгляд справи у її відсутності.

Відповідач: представник Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області в підготовче засідання не з`явився, однак надіслав суду заяву в якій просить проводити розгляд справи у його відсутності, проти задоволення позову не заперечив.

Відповідач: представник Дунаєвецької районної ради Хмельницької області в підготовче засідання не з`явився, однак надіслав суду заяву в якій просить проводити розгляд справи у його відсутності.

Враховуючи те, що відповідачами визнано позов в повному обсязі, визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, керуючись ч. 3 ст. 200, ч. 4 ст. 206 ЦПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для ухвалення рішення у підготовчому засіданні.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Суд ухвалив проводити розгляд даної справи у відсутності сторін по наявних матеріалах.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння від 10 грудня 1988 року, виданого на підставі рішення виконкому Дунаєвецької районної ради народних депутатів №79а від 19 травня 1988 року ОСОБА_1 є власником житлового будинку, який розташований в АДРЕСА_1 , на даному свідоцтві відсутній підпис і гербова печатка.

З архівного витягу №04-06/638 від 21.12.2017 року з рішення виконавчого комітету Дунаєвецької районної ради народних депутатів від 19 травня 1988 р. за №79а вбачається, що в рішенні Дунаєвецької районної Ради народних депутатів від 19.05.1988 р. №79 а список про реєстрацію житлових будинків, які належать громадянам села Лошківці не значиться.

Відповідно до ст. 86 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) власнику належить право володіти, користуватися і розпоряджатися майном в межах, встановлених законом.

На виконання постанови Ради Міністрів Української РСР від 11 березня 1985 року №105 Про порядок обліку житлового фонду в Українській РСР у 1985-1988 роках сільськими, селищними, районними радами народних депутатів ухвалювалось рішення щодо оформлення права власності та реєстрації будинків у бюро технічної інвентаризації за даними погосподарських книг сільських, селищних рад із додатками списків громадян, яким ці будинки належали.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п. 4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції).

Довідкою №209 КП Дунаєвецької районної ради Інвентарбюро від 24 листопада 2017 року підтверджується, що в АДРЕСА_1 за ОСОБА_1 зареєстроване домоволодіння на підставі свідоцтва про право власності від 10.12.1988 року, свідоцтво видане Дунаєвецькою районною радою на підставі рішення №79-а від 19.05.1988 року.

Довідка за №1/14 Дунаєвецької селищної ради Хмельницької області від 17.01.2018 р. підтверджує, що ОСОБА_1 являється головою домогосподарства в АДРЕСА_1 .

Щодо відсутності гербової печатки та підпису голови виконкому Дунаєвецької районної Ради народних депутатів в свідоцтві про право власності на домоволодіння від 10 грудня 1988 року, то слід зазначити, що свідоцтво було видане на підставі погосподарського обліку виконкому Лошковецької сільської ради Дунаєвецького району, рішення виконкому Дунаєвецької районної ради народних депутатів №79а від 19 травня 1988 р., про те, що жилий будинок в с.Лошківці Дунаєвецького району належить ОСОБА_1 і на підставі даного свідоцтва в Дунаєвецькому КП Інвентарбюро Дунаєвецької районної ради зареєстровано право власності за позивачкою.

Довідка за №1/202 Дунаєвецької селищної ради Хмельницької області від 21.05.2019 р. підтверджує, що станом на 01.07.1990 року склад сім`ї ОСОБА_1 наступний: ОСОБА_1 - голова сім`ї, 1936 р.н.; ОСОБА_3 - чоловік, 1939 р.н.

Відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 0,214 га, кадастровий номер: НОМЕР_2 для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована на території с.Лошківці Лошковецької сільської ради Дунаєвецького району Хмельницької області.

Тому даний будинок з належними до нього будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 належить на праві особистої власності ОСОБА_1 , оскільки право власності на житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами виникло з моменту винесення рішення виконкому Дунаєвецької районної ради народних депутатів №79а від 10 грудня 1988 р. про визнання права власності на житловий будинок і видачі свідоцтва про право власності на домоволодіння та реєстрації даного будинку в Дунаєвецькому КП Інвентарбюро Дунаєвецької районної ради, що підтверджується копією свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння та архівним витягом з рішення виконавчого комітету Дунаєвецької районної ради.

Разом з цим відповідно до п. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до п. 1 ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також, у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги є доведеними в судовому порядку та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 263, 265, 268 ЦПК України, ст.ст.86, 88, 100,101 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), ст.ст.316, 317, 328,392 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області, Дунаєвецької районної ради Хмельницької області про визнання права власності на нерухоме майно (ціна позову 98142 грн.)задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями і спорудами за адресою : АДРЕСА_1 , що зазначені у технічному паспорті на житловий будинок під літерами : А-1- будинок,площею забудови 71,2 кв.м., Б - літня кухня ,площею забудови 12,6,0 кв.м , В - літня кухня, площею забудови 43,2 кв.м, Г - сарай, площею забудови 26 кв.м., Д - сарай, площею забудови 28,4 кв.м., Е - сарай, площею забудови 31,2 кв.м., Ш - вбиральня, площею забудови 1 кв.м.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Позивачка: ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 );

Відповідачі:

-Дунаєвецька селищна рада Дунаєвецького району Хмельницької області (місце знаходження: смт.Дунаївці вул.Чорновола,19 Дунаєвецького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406414);

-Дунаєвецька районна рада Хмельницької області (місце знаходження: .Дунаївці вул.1-го Травня, 1, код ЄДРПОУ 04060571).

Дата складання повного рішення 29 липня 2019 року.

Головуюча:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Дунаєвецького районного суду В. М. Артемчук

Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83334895
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —674/992/19

Рішення від 29.07.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні