Ухвала
від 29.07.2019 по справі 757/37279/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37279/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В :

До Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів.

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий вказує наступне.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017030000000333 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.07.2017, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами митниці ДФС та формування невстановленою групою осіб «штучного» податкового кредиту для підприємств експортерів-імпортерів продукції, які в подальшому отримують безпідставне право на бюджетне відшкодування, за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 205 КК України.

Мотивуючи клопотання слідчий вказує, що у ході досудового розслідування встановлено схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, формування фіктивного податкового кредиту підприємствами імпортерами транспортних засобів, у якій задіяні працівники митниці, відповідальні за митне оформлення імпортованих автомобілів, уповноважені брокери та службові особи підприємств-експортерів, підприємств-імпортерів, підприємств реального сектору економіки, а також, особи, що здійснюють транспортування автомобілів на митну територію України.

У злочинній схемі на першій стадії скоєння злочину задіяні службові особи наступних суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності, а саме:

ПП " ОСОБА_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП " ОСОБА_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "(код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП " ОСОБА_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП " ОСОБА_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ПП " ОСОБА_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) та інші.

Зазначені підприємства імпортери здійснювали імпорт транспортних засобів від нерезидентів з подальшою їх реалізацією фізичним та юридичним особам замовникам.

Під час досудового розслідування виявлено, що органам доходів і зборів, як підстава для переміщення та поміщення у митний режим імпорту товарів товарної позиції 8704, подавалися видані уповноваженими іноземними органами реєстраційні документи, в яких зазначена недостовірна інформація про календарну дату першої реєстрації транспортних засобів з метою ухилення під час ввезення автомобілів в Україну від застосування коригуючого коефіцієнту 40 до ставки акцизу на транспортні засоби згідно п.215.3.5 ст. 215 Податкового кодексу України.

Внаслідок вчинення дій, спрямованих на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю з поданням органу доходів і зборів, як підстави для такого переміщення, підроблених документів чи документів, отриманих незаконним шляхом, декларантами нарахування податків в порушення вимог згаданої норми Податкового кодексу України проводилося без застосування коригуючого коефіцієнту 40.

Під час досудового розслідування встановлено, що 14.08.2017 через пункт пропуску « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ІНФОРМАЦІЯ_7 переміщено на митну територію України вантажний автомобіль «Man», ідентифікаційний номер НОМЕР_11 . Згідно поданих документів відправником, перевізником товару є компанія ІНФОРМАЦІЯ_8 (Німеччина), а отримувачем ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ). Відповідно до комерційного інвойсу від 11.08.2017 № 592/08 фактурна вартість транспортного засобу складає 7500 Євро.

Зазначений автомобіль випущено у вільний обіг ІНФОРМАЦІЯ_9 за МД типу ІМ/40/ДЕ від 10.07.2017 № UA205090/2017/31605, декларант ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 .

За результатами перевірки сканованої копії виданого уповноваженими органами Німеччини документу (брифу малого) із використанням Європейської бази даних з ідентифікації транспортних засобів встановлено, що малий бриф має ознаки підробки, оскільки дата видачі документу 20.10.2015 не відповідає даті видачі, яка зашифрована в спеціальній графі 17.01.2015 (17 день 2015 року).

Таким чином, до Державного бюджету України за МД від 10.07.2017 № UA205090/2017/31605 не сплачено податків у сумі 168 506, 41 грн.

З метою забезпечення повного, швидкого та неупередженого досудового розслідування у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні оригіналів документів, на підставі яких здійснюється первина державна реєстрація транспортного засобу з VIN НОМЕР_11 , щодо якого виявлено невідповідність дати першої реєстрації, які перебувають у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_10 , мають значення для доказування фактичного розміру завданої державі збитків, визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, встановлення обставин послідуючої реалізації транспортних засобів після первинної реєстрації, а також осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення та необхідні для проведення відповідних судових експертиз, з метою перевірки дотримання суб`єктами господарювання норм податкового законодавства

У зв`язку з чим, постановою старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 призначено відповідну технічну експертизу документів.

У судове засідання прокурор не з`явився, до суду подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходиться речі та документи ІНФОРМАЦІЯ_10 належним чином повідомлений у судове засідання не з`явився.

Враховуючи положення ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя визнав за можливе розглянути клопотання за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням та додані до нього матеріали, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, аналізуючи обґрунтування слідчого з відповідністю до фабули кримінального правопорушення, приходить до висновку, що документи, до яких просить доступ слідчий, дійсно перебувають у володінні вказаної ним особи, в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та в подальшому може бути використаний як доказ у кримінальному провадженні, при цьому іншим способом в даний час довести обстави, які передбачається довести не вбачається можливим, а відтак клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-160, 161, 162, 163, 542 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурору групи прокурорів Генеральної прокуратури України ОСОБА_9 , у кримінальному провадженні № 42017030000000333, дозвіл на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом комерційну таємницю з наданням можливості вилучення документів та інформації, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_10 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: оригінали первинних документів, на підставі яких здійснювалася первинна та наступна реєстрація (перереєстрація) автомобіля № шасі (VIN транспортного засобу): НОМЕР_11 , в тому числі: договорів (угод, контрактів); додатків до договорів (угод, контрактів); специфікацій, рахунків; видаткових накладних, податкових накладних; актів прийому-передачі товарів (виконаних робіт, послуг), актів приймання-передачі цінних паперів, актів звірок; товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, довіреностей, вантажно-митних декларацій, векселів, сертифікатів якості та технічної документації на придбані (реалізовані) ТМЦ; відомості щодо наявності дебіторсько-кредиторської заборгованості; банківських виписок по розрахунковим рахункам; висновків експертного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують; реєстрів основних листів митних декларацій та іншої додаткової інформації; заяв на реєстрацію транспортних засобів згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2007р. №795 та Наказу МВС України від 10.02.2012р. №103; актів огляду реалізованих транспортних засобів; документів, що посвідчували осіб, які супроводжували виконання угод із придбання (реалізації) автомобілів; інших підтверджуючих документів первинної та послідуючої реєстрації вище перелічених автомобілів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження;

Примірник 2 надано прокурору ОСОБА_9

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83339108
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/37279/19-к

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні