Рішення
від 30.07.2019 по справі 734/2444/19
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/767/19 Справа № 734/2444/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

30 липня 2019 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області, в складі:

головуючого-судді Іванюк Т.І.,

за участю:

секретаря судових засідань Дідовець М.І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Козелець цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Кіптівської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

До Козелецького районного суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно до суду звернулась ОСОБА_1 .

Позов мотивований тим, що позивачка не може успадкувати спадкове майно, так як відсутні правовстановлюючі документи.

Позивачка в судове засідання не з`явилась, надавши до суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує у повному обсязі, судові витрати з відповідача просить не стягувати.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надавши до суду письмову заяву у якій просить розгляд справи провести без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд дослідивши матеріали справи та розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі, з наступних підстав:

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , актовий запис про смерть № 07.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, до складу якої входить належна їй земельна ділянка:

на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , який виданий 28 серпня 2002 року, загальною площею 3,6704 га, що розташована на території Олбинської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з яких рілля, площею 2,9448 га, кадастровий номер: НОМЕР_2 , пасовище площею 0,0451 га, кадастровий номер: НОМЕР_3 , сіножать площею 0,6805 га, кадастровий номер: НОМЕР_4 .

Спадщину після смерті ОСОБА_2 в силу вимог ст. 1268 ЦК України прийняв її син ОСОБА_3 , оскільки постійно проживав з спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою з місця проживання, однак за життя спадкових прав не оформив та правовстановлюючий документ не отримав, так як помер.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , актовий запис про смерть № 20.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить успадкована ним земельна ділянка після смерті матері, а також належна йому земельна ділянка: на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_5 , який виданий 11 березня 2002 року, загальною площею 3,6706 га, що розташована на території Олбинської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з яких рілля, площею 2,9448 га, кадастровий номер: НОМЕР_6 , пасовище площею 0,0452 га, кадастровий номер: НОМЕР_7 , сіножать площею 0,6806 га, кадастровий номер: НОМЕР_8 .

Спадщину після смерті ОСОБА_3 в силу вимог ст. 1268 ЦК України прийняла його дружина ОСОБА_4 , оскільки постійно проживала з спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою з місця проживання, однак за життя спадкових прав не оформила та правовстановлюючий документ не отримала, так як померла.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, актовий запис про смерть № 17.

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить успадковані нею земельні ділянки після смерті чоловіка ОСОБА_3 .

Для позивавча померла є матір`ю, ступінь родинного зв`язку підтверджується свідоцтвом про народження та шлюб.

Позивач, як спадкоємець за законом на дану спадщину прийняла її, в силу вимог ст. 1269 ЦК України, звернулась з заявою про прийняття спадщини до Остерської районної державної нотаріальної контори, про що має витяг про реєстрацію у спадковому реєстрі, однак оформити у нотаріальному порядку спадкові права не має можливості через відсутність оригіналів Державних актів на право власності на землю, бо вони втрачені, тому позивач змушена звернутися зо суду для захисту свого права шляхом його визнання.

Доказом втрати Державного акту на право власності є оголошення в Козелецькій районній газеті Новини Придесення , а також довідка з відділу поліції про те, що втрачені Державний акт на право власності на землю, що видані на ім`я ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в стіл знахідок не надходив.

Не маючи можливості для отримання свідоцтва про право на спадщину подати нотаріусу оригінал правовстановлюючого документу, позивач змушена звернутись до суду.

Відповідно ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність особи припиняється у момент її смерті.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Згідно ст. 1218 ЦК України - до складу спадщини входять усі права та обов`язки ,що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1225 ЦК України - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

На підставі наведенного та керуючись статтями 25, 328, 392 1216-1225, 1268, 1270 ЦК України, статтями 4, 200, 265 ЦПК України, Суд -

У Х В А Л И В :

позов ОСОБА_1 до Кіптівської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності в порядку спадкування за законом на земельні ділянки :

- на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , який виданий 28 серпня 2002 року, загальною площею 3,6704 га, що розташована на території Олбинської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з яких рілля, площею 2,9448 га, кадастровий номер: НОМЕР_2 , пасовище площею 0,0451 га, кадастровий номер: НОМЕР_3 , сіножать площею 0,6805 га, кадастровий номер: НОМЕР_4 ;

- на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_5 , який виданий 11 березня 2002 року, загальною площею 3,6706 га, що розташована на території Олбинської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з яких рілля, площею 2,9448 га, кадастровий номер: НОМЕР_6 , пасовище площею 0,0452 га, кадастровий номер: НОМЕР_7 , сіножать площею 0,6806 га, кадастровий номер: НОМЕР_8 .

Судовий збір з відповідача на користь позивача не стягувати.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення через Козелецький районний суд Чернігівської області.

Суддя

СудКозелецький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення30.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83340078
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —734/2444/19

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Іванюк Т. І.

Рішення від 30.07.2019

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Іванюк Т. І.

Ухвала від 08.07.2019

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Іванюк Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні