Постанова
від 16.07.2007 по справі а10/087-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А10/087-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

01032, м.Київ - 32, вул. Комінтерна, 16.тел. 230-31-77

І м е н е м     України

ПОСТАНОВА

"16" липня 2007 р.                                                               Справа № А10/087-07          

          

За позовом Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Біла Церква

До ЗАТ “Промстройкомплектація”, м. Біла Церква

За участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні  позивача –Виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, м. Біла Церква

про скасування (припинення) державної реєстрації.

Представники:

Від позивача: Ткаченко Т.О. –представник за довіреністю №824/10 від 15.01.2007р.;

Від відповідача: не з'явився;

Від третьої особи: не з'явився.

Суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції (далі –Позивач) до ЗАТ “Промстройкомплектація” (далі –Відповідач) про скасування (припинення) державної реєстрації.

Ухвалою господарського суду Київської області від 05.03.2007р. було відкрито провадження в адміністративній справі №А10/087-07 та призначено до розгляду на 03.04.2007р. о 09:05 год.

Судом  відповідно ст. 53 КАС України залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –Виконавчий комітет Білоцерківської міської ради.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідачем порушено вимоги п. 1 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, а саме, відповідач не звітує до Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції більше одного року.

Представник відповідача в судове засідання 03.04.2007р. не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, витребуваних ухвалою суду документів не подав, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник третьої особи в судове засідання 03.04.2007р. не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, витребуваних ухвалою суду документів не подав, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Згідно ч. 2 128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони, або не повідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Беручи до уваги, що господарський суд Київської області повідомляв відповідача про розгляд справи належним чином відповідно до ст. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. за №75, і це підтверджується журналом вихідної кореспонденції загального відділу господарського суду Київської області та відповідною відміткою на першому примірнику ухвали про відкриття провадження у справі, що міститься в матеріалах справи та повістках про виклик в судове засідання, тому господарський суду Київської області розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Поштове відправлення та поштовий конверт, які надсилались на адресу Відповідача повернулись до господарського суду Київської області з відміткою причини не вручення.

Також, в матеріалах справи міститься Акт перевірки місцезнаходження підприємства  №173/160 від 30.10.2006р., в якому зазначено, що ЗАТ “Промстройкомплектація” за наступною адресою: Київська обл., м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, буд. 194 не знаходиться.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази в сукупності суд –

в с т а н о в и в:

       ЗАТ “Промстройкомплектація”, зареєстроване Виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради 28.11.2003р. про що було зроблено запис в журналі обліку реєстраційних справ за №26190664ю0012008.

В порушення вимог ст. 9 ЗУ „Про систему оподаткування”, п. 1 ст. 14 ЗУ „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” та ст. 4 ЗУ „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, Відповідач не подає до податкової інспекції податкових декларацій бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків, зборів (обов'язкових платежів) починаючи з початку 2005р., про що свідчить залучена до матеріалів справи довідка Білоцерківської ОДПІ №3881 від 29.01.2007р., що є порушенням встановлених законодавством правил здійснення господарської діяльності і відповідно до вимог ч. 1 ст. 238, ст. 239 ГК України є підставою для застосування адміністративно-господарської санкції, зокрема, у вигляді скасування державної реєстрації та ліквідації суб'єкта господарювання.            

Станом на 29.01.2007р. Відповідач податкової заборгованості не має про що свідчить залучена до матеріалів справи довідка Білоцерківської ОДПІ №3880 від 29.01.2007р.

Скасування державної реєстрації, як один із видів адміністративно-господарської санкції передбачено ч. 1 ст. 247 Господарського кодексу України та застосовується у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документом. При цьому скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до ст. 59 цього Кодексу.

Згідно із ч. 6, 7 ст. 59 ГК України суб'єкт господарювання ліквідується, зокрема, у разі скасування його державної реєстрації у випадках передбачених законом. Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з  державного реєстру.

Статтею 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців” № 755-IV від 15.03.2003 року передбачено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи є –неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до законодавства.

Враховуючи викладене, а також те, що відповідно до п. 17 ст. 11 ЗУ „Про державну податкову службу в Україні” органи державної податкової служби мають право звертатись у передбачених законом випадках до суду з заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги є правомірними та обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню.   

Відповідно до ст. 94 КАС України, суд покладає судові витрати на відповідача.

        Керуючись ст. ст. 17, 94, 98, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

1.          Скасувати (припинити) державну реєстрацію ЗАТ “Промстройкомплектація” (09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, буд. 194, код  ЄДРПОУ 32740686).

2.          Стягнути з ЗАТ “Промстройкомплектація” (09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, буд. 194, код  ЄДРПОУ 32740686) в доход державного бюджету України 3,40 грн. (три гривні сорок копійок) судового збору.

3.          Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення щодо припинення юридичної особи у відповідності з вимогами ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців”.

4.          Копію постанови надіслати сторонам у справі та державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи.

Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо заява про апеляційне оскарження постанови не буде подана. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана, в двадцятиденний строк після надання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                                     О.В. Тищенко

Дата ухвалення рішення16.07.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу833504
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а10/087-07

Постанова від 16.07.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні