Постанова
від 22.07.2019 по справі 663/1945/19
СКАДОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 663/1945/19

Провадження № 3/663/1021/19

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2019 року м. Скадовськ

Скадовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Шульги К. М.

секретаря Миронюк М. М.

за участю прокурора Козак Я. А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про адміністративне правопорушення відносно

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідент. номер НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , заступник начальника Скадовської експлуатаційної дільниці Скадовського управління водного господарства,

за ч.1 ст.172-6 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , обіймаючи станом на 31.12.2018 посаду заступника начальника Скадовської експлуатаційної дільниці Скадовського управління водного господарства, будучи суб`єктом декларування та відповідальності відповідно до ст.1, п.п. а п.2 ч.1 ст.3 Закону України Про запобігання корупції , на порушення вимог ч.1 ст.45 Закону України Про запобігання корупції , маючи технічну та фізичну можливість, несвоєчасно (03.04.2019 о 14.14 год.) без поважних на те причин, подав на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2018 рік. Таким чином, ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за вчинення якого передбачена ч.1 ст.172-6 КУпАП.

ОСОБА_1 в судовому засіданні підтвердив викладені в протоколі обставини, пояснив, що несвоєчасно подав щорічну декларацію за 2018 рік у зв`язку з тим з тим, що не встиг оновити свій електронний цифровий підпис. Після отримання 03.04.2019 у відділенні ПАТ КБ ПриватБанк електронного цифрового підпису, того ж дня за адресою свого проживання подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2018 рік. Зобов`язався в подальшому бути уважним та дотримуватися вимог чинного законодавства.

Прокурор в судовому засіданні зазначила, що вина ОСОБА_1 доведена матеріалами справи, просила визнати останнього винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП та накласти відповідне стягнення.

Вислухавши пояснення особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, думку прокурора, дослідивши матеріали справи, суд встановив доведеність вини ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, пов`язаного з корупцією. Судом встановлено наступне.

Наказом начальника Скадовського управління водного господарства №58-К від 28.09.2015 ОСОБА_1 переведено на посаду заступника начальника дільниці Скадовського управління водного господарства з 01.10.2015.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №1005518802 від 06.07.2019 Скадовське управління водного господарства є юридичною особою, державною організацією, засновником якого є Державне агентство водних ресурсів України (ЄДРПОУ 01034685).

Згідно з п.1.1. положення про Скадовське управління водного господарства (далі - Управління), затвердженого наказом Державного агентства водних ресурсів України від 26.11.2018 №892 (в новій редакції), Скадовське управління водного господарства є бюджетною неприбутковою організацією, яка утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, і належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів - Державного агентства водних ресурсів України.

Управління є юридичною особою, має самостійний та зведений баланси, рахунки у відділенні Державної казначейської служби України та банків, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням (п.1.4. Положення).

Юридична особа публічного права - це юридична особа, яка створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування (абз.3 ч.2 ст.81 Цивільного кодексу України).

Таким чином, Скадовське управління водного господарства є юридичною особою публічного права.

Відповідно до листа Міністерства юстиції України №22-48-548 від 03.11.2006, організаційно-розпорядчі обов`язки - це обов`язки по здійсненню керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності. Такі функції виконують, зокрема, керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних, колективних чи приватних підприємств, установ і організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів, їх заступники, особи, які керують ділянками робіт.

З посадової інструкції заступника начальника Скадовської експлуатаційної дільниці ОСОБА_1 , затвердженої начальником Скадовського управління водного господарства від 09.01.2019, вбачається, що до завдань та обов`язків, а також прав останнього відноситься: організація нагляду та здійснення інструментального контролю за технічним станом дамб, каналів, гідротехнічних споруд, дренажних насосних станцій та насосних станцій зрошення; організація своєчасного і безперебійного подавання водокористувачам, регулювання водного режиму згідно із затверджених планами та графіками; організація проведення робіт на зрошувальних і скидних каналах та спорудах на них; контроль за додержанням працюючими правил і норм охорони правил виробничої санітарії, протипожежного захисту; організація та контроль роботи і використання планів водокористування, розробка заходів щодо підвищення ККД систем водокористування; видавання приписів, складання актів порушення водного законодавства України, тощо.

Відповідно до ст.1 Закону України Про запобігання корупції суб`єкти декларування - особи, зазначені у пункті 1, підпунктах а , в пункту 2, пунктах 4 і 5 частини першої статті 3 цього Закону, інші особи, які зобов`язані подавати декларацію відповідно до цього Закону.

Отже, ОСОБА_1 , перебуваючи на посаді заступника начальника Скадовської експлуатаційної дільниці Скадовського управління водного господарства, у межах своїх повноважень здійснює діяльність, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, тобто є посадовою (службовою) особою.

Таким чином, у відповідності до ст.1, п.п. а п.2 ч.1 ст.3 Закону України Про запобігання корупції ОСОБА_1 є посадовою особою юридичної особи публічного права, тобто суб`єктом декларування та відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією.

Згідно із ч.1 ст.45 Закону України Про запобігання корупції , особи, зазначені у пункті 1, підпунктах а і в пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК.

Відповідно до роз`яснення щодо застосування окремих положень Закону України Про запобігання корупції стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого рішенням НАЗК № 3 від 11.08.2016, щорічна декларація, яка подається у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

Таким чином, заступник начальника Скадовської експлуатаційної дільниці Скадовського управління водного господарства ОСОБА_1 був зобов`язаний подати щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2018 рік, до 23:59 годин 31.03.2019.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, ОСОБА_1 подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2018 рік, 03.04.2019 о 14 год. 14 хв., тобто несвоєчасно (https://public.nazk.gov.Ua/storage/documents/pdf/9/5/l/5/9515ґ5Ь2-асґе-4е9б-82Ь5-689b443713be.pdf).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.1 ст.172-6 КУпАП - несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Враховуючи особу ОСОБА_1 , який до адміністративної відповідальності притягується вперше, у якості пом`якшуючої відповідальність обставини - визнання вини у вчиненому правопорушенні, відсутність обставин, які обтяжують відповідальність, суд вважає необхідним накласти стягнення в межах санкції ч.1 ст.172-6 КУпАП у виді мінімального розміру штрафу. Таке стягнення, на думку суду, буде необхідною та достатньою мірою відповідальності для виховання ОСОБА_1 , та запобігання вчиненню ним нових правопорушень.

На підставі ст.40-1 КУпАП з ОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір.

Керуючись ст.ст.33-35, 283, 284 КУпАП, ст.ст.1, 3, 45 Закону України Про запобігання корупції , суд

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 притягнути до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП, та накласти стягнення у виді штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що відповідає сумі 850 (вісімсот п`ятдесят) грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у сумі 384,20 грн.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення.

Постанова може бути звернена до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею чинності.

Суддя Скадовського районного суду

Херсонської області К. М. Шульга

Дата ухвалення рішення22.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83351238
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —663/1945/19

Постанова від 22.07.2019

Адмінправопорушення

Скадовський районний суд Херсонської області

Шульга К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні