Ухвала
від 31.07.2019 по справі 640/14514/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/14514/19

н/п 1-кс/640/9189/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" липня 2019 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СВ Київського ВП ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню № 42018221080000321 від 24.10.2018 за ч. 1 ст. 388 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив :

Сторона обвинувачення в клопотанні просить надати тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення в оригіналах, які зберігаються у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 (номер свідоцтва 7921), місце вчинення нотаріальних дій: АДРЕСА_1 , а саме: договір купівлі-продажу від 23.12.2016, завірений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та внесений в реєстр під номером 3397, а також всі документи, які подавались для укладення та посвідчення вказаного договору; документи, на підставі яких було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №33123131 від 23.12.2016.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, зокрема, що 19.07.2006 Відкритим акціонерним товариством Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі заступника начальника Управління з роздрібного продажу філії ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 і ОСОБА_7 Позичальником/Іпотекодавцем укладено Кредитний договір №6/4/2006/840-К/937, на виконання якого цей Позичальник, у касі Філії Банку, за адресою: АДРЕСА_2 , отримала кредитні грошові кошти в розмірі 36000,00 доларів США.

Додатковим забезпеченням своєчасного виконання договірних зобов`язань ОСОБА_7 , з ОСОБА_8 у цей же день, було украдено договір поруки.

19.07.2006, з метою забезпечення виконання зобов`язань за вказаним кредитним договором, між Банком і позичальником укладено договір іпотеки, за умовами якого ОСОБА_7 надала банку-кредитору в іпотеку нерухоме майно, а саме: житловий будинок, загальною площею 373,50 кв. м., розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

03.12.2014 ОСОБА_9 кредит не обслуговує, самоусунулась від виконання кредитних зобов`язань.

Неодноразові пропоції працівників банку, адресовані ОСОБА_9 , з питань врегулювання заборгованості з виплати кредиту, боржником не були прийняті до вирішення, а навпаки, Позичальник, порушуючи вимоги п.4.3.7 Кредитного договору не проінформувала Банк про зміну номерів абонента телефону, стала свідомо переховуватись від працівників Банку.

У жовтні 2018 року, Банком отримано інформацію про те, що предмет іпотеки нерухоме майно: житловий будинок, загальною площею 373,5 кв.м., житловою площею 111,5 кв. м., розташований за адресою : АДРЕСА_3 , було незаконно виведено з іпотеки, з неї знято заборону відчуження, а у подальшому відчужено.

Будь-яких дозволів на виведення з іпотеки нерухомого майна житловий будинок, загальною площею 373,5 кв.м., житловою площею 111,5 кв. м., розташований за адресою : АДРЕСА_3 та зняття з неї заборони відчуження Банк не надавав, а , отже , правові підстави для відчуження заставного майна у ОСОБА_9 , відсутні.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, у Банка-кредитора є всі підстави вважати, що Позичальник ОСОБА_9 маючи заборгованість за кредитним договором та, усвідомлюючи можливість звернення стягнення на заставне майно, достовірно знаючи, що це майно перебуває під забороною відчуження, як предмет іпотеки, незаконно вивела його з іпотеки, зняла заборону відчуження та відчужила житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_3 . Тим самим, своїми діями ОСОБА_9 завдала Банку-кредитору збитків, сума яких дорівнює вартості іпотечного майна (на дату відчуження).

Протиправні діяння ОСОБА_9 з предметом застави свідчать про те, що вона вчинила кримінальне правопорушення незаконні дії з Предметом іпотеки, що підпадають під кваліфікацію, передбачену ч. 1 ст. 388 КК України.

Оскільки заставодержатель не надавав згоди на виведення з іпотеки та зняття з Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна, відчужити заставне майно іпотечну квартиру було можливим лише за підробленими документами, або за попередньою змовою з працівниками банку, тобто ОСОБА_9 вчинено правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 388 КК України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вищевказаний будинок було продано ОСОБА_9 . ОСОБА_10 на підставі договору купівлі-продажу від 23.12.2016, завіреного приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та внесеному в реєстр під номером 3397 (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №33123131 від 23.12.2016).

Вказане відчуження стало можливим в зв`язку з внесеним до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про припинення іпотеки та обтяження, внесених до реєстру на підставі вищевказаного договору іпотеки від 19.07.2006.

Відомості про припинення іпотеки були внесені приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_11 21.12.2016 на підставі повідомлення Надра Банку №22-7-1471 від 05.12.2016 (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №33067161 від 21.12.2016).

Відомості про припинення обтяження були внесені приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_11 21.12.2016 на підставі повідомлення Надра Банку №22-7-1471 від 05.12.2016 (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №33065476 від 21.12.2016).

З урахуванням викладеного, з метою отримання доказів щодо вчинення вищевказаних протиправних дій, встановлення всіх осіб, причетних до їх вчинення, в рамках вказаного кримінального провадження виникла необхідність вивчити та вилучити відповідні документи щодо вказаного будинку.

До документів, які необхідно вивчити та вилучити в рамках цього провадження відносяться вищевказаний договір купівлі-продажу, який зберігається у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 .

Вищевказані документи, що зберігаються у нотаріуса ОСОБА_5 є речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні, зберегли на собі сліди злочину. На даний час виникла необхідність вилучити їх в оригіналах з метою збереження, а також з метою проведення по ним почеркознавчих експертиз та технічних експертиз документів.

Беручи до уваги вищевикладене, в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також дані документи необхідні для встановлення істини по справі.

Отримати іншим способом, крім тимчасового доступу, інформацію в рамках розпочатого кримінального провадження не є можливим.

Сторона обвинувачення зазначає, що по вказаним документам необхідно провести почеркознавчі експертизи та технічні експертизи документів.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання.

Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду клопотання слідчого, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Неприбуття цих осіб за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, в межах якого подано клопотання, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 8-1 Закону України «Про нотаріат», обшук, виїмка, огляд робочого місця (контори) провадяться на підставі та в порядку, встановленому законом.

Згідно ч. 4 ст. 8-1 Закону України «Про нотаріат», вилучення (виїмка) реєстрів нотаріальних дій та документів, що передані нотаріусу на зберігання в порядку, передбаченому цим Законом, а також печатки нотаріуса не допускається. Такі реєстри нотаріальних дій, документи чи печатка нотаріуса можуть бути надані суду за мотивованою постановою суду тільки для огляду і повинні бути повернуті судом негайно після огляду.

В главі 15 КПК України визначений та регульований спосіб вилучення речей і документів у особи, у володінні якої вони знаходяться, шляхом тимчасового доступу до них.

Так, відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У відповідності до п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

За вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані в клопотанні документи, перебувають або можуть перебувати у володінні приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

При цьому, не підлягає задоволенню клопотання в частині вилучення оригіналів вказаних документів.

Так, відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Підстав до вилучення оригіналів вказаних документів, слідчий суддя на теперішній час не вбачає, слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Більш того, ухвали про призначення почеркознавчих та технічних експертиз документів, тощо, для проведення яких були б необхідні такі оригінали документів, слідчому судді не надано, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 159, 163, 164, 165, 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Дозволити старшому слідчому СВ Київського ВП ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_4 право тимчасового доступу до речей та документів, зобов`язавши приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , який здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити старшому слідчому СВ Київського ВП ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_4 право тимчасового доступу до документів, а саме: договору купівлі-продажу від 23.12.2016, завіреного приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та внесений в реєстр під номером 3397, а також всіх документів, які подавались для укладення та посвідчення вказаного договору; документів, на підставі яких було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №33123131 від 23.12.2016, з можливістю їх вилучення в завірених належним чином копіях.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 30.08.2019.

Роз`яснити приватному нотаріусу Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83361649
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —640/14514/19

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 24.09.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 28.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 07.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні