Вирок
від 30.07.2019 по справі 216/4017/19
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 216/4017/19

Провадження № 1-кп/177/151/19

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2019 року Криворізький районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участі: секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кривому Розі обвинувальний акт та угоду про визнання винуватості від 27.06.2019 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040230000687 від 05.04.2018 щодо:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, українця, громадянина України, неодруженого, утриманців не маючого, з професійно - технічною освітою, працюючого експедитором Транспортного відділу Регіонального структурного підрозділу (Кропивницький) ТОВ «АФІНА-ГРУП», раніше не судимого, маючого статус ветерана війни - учасника бойових дій, колишнього військовослужбовця військової служби за контрактом військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України, у військовому званні «солдат», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 414 КК України,

за участі:

прокурора ОСОБА_4 ,

потерпілого ОСОБА_5 ,

представника потерпілого

ОСОБА_6 , адвоката ОСОБА_7

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого,

адвоката ОСОБА_8 ,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 будучи військовослужбовцем військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України, проходячи військову службу за контрактом на посаді кулеметника 1-го відділення 2-го патрульного зводу 2-ої патрульної роти 1-го патрульного батальйону військової частини НОМЕР_1 , у військовому званні «солдат», перебуваючи 05.04.2018 разом з солдатами ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на території полігону військової частини НОМЕР_2 , який розташований в 7 км у південно - західному напрямку від мікрорайону «Всебратське-2» в Центрально - Міському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, поруч з двома окопами для виконання вправ на вихідному рубежі навчальної ділянки № НОМЕР_3 , близько 08 год. 15 хв., діючи в порушення вимог ст. ст. 1, 2, 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», ст. ст. 1,2, 3, 4, 5, 6 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, ст. ст. 1 1, 13, 127, 128 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, п.п. 7.8.12 «Положення зі служби полігонів Сухопутних військ Збройних Сил України», затвердженого наказом командувача Сухопутних військ Збройних Сил України від 25.12.2008 № 600, п.п. 2.2, 2.5, 2.6 «Курсу стрільб зі стрілецької зброї і озброєння бойових машин Національної гвардії України», затвердженого наказом командувача Національної гвардії України від 28.10.2016 № 727, п. 2.1 «Методики вогневої підготовки», затвердженої командувачем ІНФОРМАЦІЯ_2 від 29.09.2006 та інструктажів, проведених командуванням військової частини НОМЕР_1 протягом часу з 02.04.2018 по 05.04.2018, підняв з землі постріл реактивної протитанкової гранати ПГ-22, тримаючи у лівій руці, підняв її на рівні грудної клітини та кинув з руки спусковим механізмом (капсулем) вниз на залізобетонну плиту, внаслідок чого відбувся вибух, від якого спричинено тілесні ушкодження: ОСОБА_6 у вигляді вибухово - уламкового поранення тулуба, кінцівок, розмноження правої гомілки з повним пошкодженням судин, осколкового уламкового перелому лівої гомілки, осколкового перелому 4-го пальця лівої кисті, травматичного шоку 3-го ступеню, які за своїм характером відносяться до тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя; ОСОБА_5 у виді вибухово - уламкового поранення тулуба, кінцівок, відкритого уламкового перелому лівої гомілки, відкритого перелому нижнього полюсу правого наколінника, травматичного шоку 3-го ступеню, які за своїм характером відносяться до тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя.

На підставі вищевикладеного, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 414 КК України, за ознаками порушення правил поводження із боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, що заподіяло тілесні ушкодження кільком особам.

У даномукримінальному провадженні між обвинуваченим ОСОБА_3 , його захисником, адвокатом ОСОБА_8 , прокурором військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_4 , за письмовою згодою потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , 27.06.2019 укладено угоду про визнання винуватості, яка скріплена підписами сторін.

Відповідно до умов угоди, обвинувачений ОСОБА_3 повністю та беззастережно визнав під час досудового розслідування свою винуватість у вчиненому діянні та зобов`язується беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні. Також в повному обсязі визнає цивільні позови, що пред`явлені до нього під час досудового розслідування в інтересах КП «Криворізька міська клінічна лікарні № 2» ДОР» та Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності.

Сторони угоди погоджуються на призначення покарання ОСОБА_3 за ч. 2 ст. 414 КК України, у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років, із застосуванням вимог ст. 75 КК України щодо звільнення від призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком. Домовленості щодо часткового звільнення від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування державі збитків внаслідок вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення, відсутні.

Обвинуваченому, захиснику, прокурору судом роз`яснено наслідки укладення та затвердження зазначеної угоди згідно з ч. 2 ст. 473 КПК України, а також про те, що у разі невиконання угоди про визнання винуватості відповідно до ст. 476 КПК України, прокурор має право протягом встановлених строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення відповідного кримінального правопорушення, звернутися до суду, який затвердив угоду, з клопотанням про скасування вироку та судового розгляду кримінального провадження в загальному порядку.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю, пояснив, що розуміє права, визначені ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, покарання, яке буде застосовано до нього у разі затвердження угоди судом. Просив затвердити угоду про визнання винуватості, яку він уклав добровільно.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_3 , адвокат ОСОБА_8 , проти затвердження угоди не заперечував.

Прокурор ОСОБА_4 просив затвердити угоду, укладену між ним, обвинуваченим ОСОБА_3 , його адвокатом ОСОБА_8 , яку вони підписали добровільно 27.06.2019. При цьому, потерпілі ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, надали свою згоду на укладення цієї угоди. З узгодженою сторонами мірою покарання обвинуваченому згодні. Наслідки укладання та затвердження зазначеної угоди, передбачені ст. 473 КПК України, прокурору зрозумілі.

Потерпілий ОСОБА_5 та представник потерпілого ОСОБА_9 , адвокат ОСОБА_7 , підтвердили надання згоди на укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_3 , просили її затвердити.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно зч.4ст.469КПК України,угода провизнання винуватостіміж прокуроромта підозрюванимчи обвинуваченимможе бутиукладена упровадженні щодокримінальних проступків,злочинів невеликоїчи середньоїтяжкості,тяжких злочинів,внаслідок якихшкода завданалише державнимчи суспільнимінтересам.Укладення угодипро визнаннявинуватості укримінальному провадженні,в якомубере участьпотерпілий,не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 414 КК України, який відповідно до ч. 4 ст.12КК України відноситься до тяжкого злочину.

У судовому засіданні судом встановлено, що обвинувачений беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні злочину за вказаних обставин; сторони добровільно уклали угоду про визнання винуватості, зміст якої відповідає вимогам ст. 472 КПК України, та розуміють наслідки затвердження такої угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України. Покарання, яке узгоджено сторонами угоди, відповідає не тільки тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обставинам справи, але й особі обвинуваченого, є обґрунтованим та буде відповідати цілям покарання. Також суд враховує, що покарання визначено з урахуванням загальних засад призначення покарань, передбачених ст. ст. 65-67 КК України, а ОСОБА_3 у судовому засіданні однозначно заявив, що зможе реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, потерпілі ОСОБА_6 та ОСОБА_5 надали свою письмову згоду прокурору на укладення угоди про визнання винуватості. З узгодженою сторонами угоди мірою покарання згодні.

Таким чином, при вирішенні питання про відповідність угоди вимогам ст. 474 КПК України, судом встановлено, що умови угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам цього Кодексу, правова кваліфікація дій кримінального правопорушення вірна, умови угоди відповідають інтересам суспільства та не порушують прав, свобод, чи інтересів сторін або інших осіб, не встановлені підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, не є очевидною можливість не виконання обвинуваченим взятих на себе зобов`язань за угодою, фактичні підстави для невизнання винуватості відсутні.

Частиною 5 статті 469 КПК України визначено, що укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Відповідно до ч. 1 ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду, і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості і призначення узгодженого сторонами покарання.

У даному кримінальному провадженні прокурором військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_4 подано до ОСОБА_3 два цивільні позови, а саме, в інтересах КР «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» ДОР» про відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , у розмірі 190482,24 грн, а також в інтересах Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, про відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_6 у розмірі 59371,80 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166, ч. 1 ст. 1177 ЦК України, майнова шкода, завдана злочином, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

У судовому засіданні прокурором надано та судом досліджено докази на обґрунтування позову в частині відшкодування матеріальної шкоди у сумі 190482,24 грн на користь КП «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» ДОР» та у сумі 59371,80 грн на користь Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності.

Оскільки факт завдання шкоди, її розмір знайшли своє підтвердження у судовому засіданні і в повному обсязі визнані обвинуваченим, відтак, в силу ст. 1166 ЦК України, вказані цивільні позови підлягають задоволенню у повному обсязі.

Запобіжний захід у даному кримінальному провадженні до обвинуваченого ОСОБА_3 не застосувався.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України, а щодо процесуальних витрат, згідно з ст. 124 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 368, 369, 370, 373-374, 468-470, 472-475 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 27.06.2019 за письмової згоди потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , між обвинуваченим ОСОБА_3 , його захисником, адвокатом ОСОБА_8 , прокурором військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040230000687 від 05.04.2018 щодо ОСОБА_3 за ч. 2 ст. 414 КК України.

ОСОБА_3 визнативинуватим увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.414КК Українита призначитийому узгодженесторонами покаранняза ч.2ст.414ККУкраїни у виді (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_3 наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи.

Цивільний позов прокурора військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 в інтересах комунального підприємства «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» Дніпропетровської обласної ради» до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , на користь комунального підприємства «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» Дніпропетровської обласної ради», місцезнаходження: 30-річчя Перемоги, 2, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 01986397, МФО 305750, р/р НОМЕР_5 , АТ КБ «Приватбанк» м. Кривий Ріг, витрати на стаціонарне лікування потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , у розмірі 190482 (сто дев`яносто тисяч чотириста вісімдесят дві) гривні 24 копійки.

Цивільний позов прокурора військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 в інтересах Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 на користь Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, місцезнаходження: вул. Клочківська, 339, м. Харків, код ЄДРПОУ 03191680, МФО 820172, р/р 35215029004795, банк ДКСУ м. Київ, витрати на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_6 , у розмірі 59371 (п`ятдесят дев`ять тисяч триста сімдесят одну) гривню 80 копійок.

Речові докази:

- експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «фрагменти метала»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «металеві фрагменти» 2 одиниці;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «10 металевих кришок»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «хвостова частина та чотири металеві пластини»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «металеві фрагменти»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «фрагменти металу в трьох поліетиленових пакетах»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «фрагмент реактивного двигуна»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «чотири фрагменти реактивного двигуна»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «металеві осколки, фрагменти»;

-експертний пакет до висновку експерта №33/5.2/178, з надписом «металеві фрагменти»;

-паперовий конверт з о.м.п. на території полігону в/ч НОМЕР_6 , з надписом «вилучено: змив РБК на марлевому тампоні з плями РБК ліворуч від воронки від вибуху»;

-паперовий конверт з о.м.п. на території полігону в/ч НОМЕР_2 , з надписом «вилучено: змив РБК на марлевому тампоні з плями РБК праворуч від воронки від вибуху»;

-паперовий конверт з о.м.п. на території полігону в/ч НОМЕР_2 , з надписом «два фрагменти матерії з рваними краями зеленого кольору з нашаруванням речовини бурого кольору, які передано на зберігання до кімнати речових доказів Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Полтава, - знищити.

Стягнути з ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів та проведення експертиз, а саме: за проведення судової вибухово-технічної експертизи від 06.06.2018 № 33/5.2/178 у розмірі 2860 (дві тисячі вісімсот шістдесят) гривень 00 копійок, та за проведення судової військової експертизи від 20.03.2019 № 2248/19-62 у розмірі 4710 (чотири тисячі сімсот десять) гривень 00 копійок.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення до відповідальності, встановленої законом.

Вирок на підставі угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинувачем може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду через Криворізький районний суд Дніпропетровської області протягом 30 днів з дня його проголошення в порядку, передбаченому ч. 4 ст. 394 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83372010
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —216/4017/19

Вирок від 30.07.2019

Кримінальне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Коваленко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні