Ухвала
від 15.07.2019 по справі 759/12584/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/4269/19

ун. № 759/12584/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 липня 2019 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі: ОСОБА_2 , за участі старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 ,розглянувши вм.Києві клопотанняпро наданнядозволу напроведення обшуку,в досудовомурозслідуванні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань за № 42019110000000158 від 08.05.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 177 КК України,-

встановив:

12.07.2019року доСвятошинського районногосуду м.Києва надійшлоклопотання старшогослідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівслідчого управлінняГУНП вКиївській областімайора поліції ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромпершого відділупроцесуального керівництвауправління процесуальногокерівництва укримінальних провадженняхпрокуратури Київськоїобласті ОСОБА_4 та проситьнадати старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №42019110000000158 від 08.05.2019, дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Пластмастер» (ЄДРПОУ 39640345), ТОВ «Скайпласт» (ЄДРПОУ 42348789) та ТОВ «ТК Блікпласт» (ЄДРПОУ 38671718) за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, будинок 5Б, з метою відшукання тавилучення: ливарних (літейних) форм, а саме: коврик-травка, салатниця 3,5 літрів, салатниця 4,5 літрів, підставка для міксера, вішалка Тип 6, вішалка тип 4, кришка для закривання (банок), відро 12 літрів, відро 10 літрів, таз 8,5 літрів, ковшик для води, підроблених документів щодо постановки форм на баланс товариств, комп`ютерної техніки, магнітних, оптичних, електронних, флеш накопичувачів та інших носіїв інформації, в тому числі мобільних телефонів (смартфонів), на яких є відомості чи документи щодо придбання та оприбуткування ливарних (літейних) форм, коштів здобутих від реалізації виробів, інших предметівта документів,що свідчатьпро причетністьслужбових/посадовихосіб ТОВ «Пластмастер», ТОВ «Скайпласт» та ТОВ «ТК Блікпласт» до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення або інших кримінальних правопорушень, та речей обіг яких обмежений, або заборонений.

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що згідно з заявою про злочин Голови правління ПАТ «Гемопласт» (код ЄДРПОУ 00480922, юридична та фактична адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського, 57) ОСОБА_5 підприємство займається виготовлення виробів медичного призначення (шприців, систем служби крові, та понад 250 інших виробів) та товарів народного споживання (ТНП) є найбільшим в Україні виробником виробів медичного призначення та ТНП. Підприємство має більш ніж 40 річний досвід у переробці, виробництві та продажах зазначеної вище продукції. До того ж, ПАТ «Гемопласт» має значний досвід у проектуванні, розробці на виготовленні ливарні форм власним інструментальним виробництвом. Товариство планувало виготовити ливарні форми для випуску наступних виробів, а саме: коврик-травка, салатниця 3,5 літрів, салатниця 4,5 літрів, підставка для міксера, вішалка Тип 6, вішалка тип 4, кришка для закривання (банок), відро 12 літрів, відро 10 літрів, таз 8,5 літрів, ковшик для води. Однак, враховуючу великі потреби у виробах медичного призначення, підприємством було прийнято рішення призупинити введення до експлуатації виготовлених ливарних форм. Зазначені ливарні форми залишили на зберігання в інструментальному цеху товариства. У 2018 році, було прийнято рішення ввести до експлуатації вказані ливарні форми, але під час огляду інструментального виробництва встановлено їх відсутність. Керівництвом товариства проведено інспекцію усіх приміщень товариства, з метою з`ясування наявності ливарних форм, за результатами якої місцезнаходження ливарних форм не було встановлено. В подальшому, стало відомо, що товариствами ТОВ «Пластмастер» (ЄДРПОУ 39640345, юридична та фактична адреса: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, буд. 5Б, засновник ОСОБА_6 , директор ОСОБА_7 ), ТОВ «Скайпласт» (ЄДРПОУ 42348789, юридична та фактична адреса: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, буд. 5Б, засновник та директор ОСОБА_6 ) та ТОВ «ТК Блікпласт» (ЄДРПОУ 38671718, юридична адреса: м. Київ, вул. Янтарна, буд. 6, фактична адреса: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, буд. 5Б, директор ОСОБА_7 ), виробляють та реалізовують зазначені вироби, які можуть вироблятися з використання ливарних форм, які зникли з території ПАТ «Гемопласт». З відкритих джерел, з`ясовано, що керівниками та власниками зазначених компаній є колишні працівники ПАТ «Гемопласт», які мали доступ до території та усіх приміщень ПАТ «Гемопласт» без обмежень, а саме: ОСОБА_6 (колишній директор Київської філії ПАТ «Гемопласт») та ОСОБА_7 (заступник директора та директор Київської філії ПАТ «Гемопласт», які користувалися довірою та вільним доступом на території ПАТ «Гемопласт». Також від колишнього директора ТОВ «ТК Блікпласт» ОСОБА_8 стало відомо, що на ТОВ «ТК Блікпласт» поступали ливарні форми без жодних документів.

Крім цього в торговельних мережах «МЕТРО» та «Варус» товариства ТОВ «Пластмастер» та ТОВ «ТК Блікпласт» виробляють та реалізують вироби, які повністю відповідають до тих, що тих ливарних форм, що були виготовлені на ПАТ «Гемопласт», та які зникли за невідомих обставин. Зазначеними діями підприємству ПАТ «Гемопласт» було завдано матеріальної шкоди у розмірі 2 479 325 гривень, без врахування втраченої вигоди та недоотриманих прибутків.

Допитаний як свідок колишній директором ТОВ «ТК Блікпласт» ОСОБА_8 пояснив, що ОСОБА_6 періодично їздив до ПАТ «Гемопласт», розташованому за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського, 57, та привозив звідти форми для лиття, так як він працював на цьому товаристві та мав доступ до виробничого процесу та усіх приміщень. Під час спілкування з ОСОБА_6 останній пояснив, що він привозив зазначені форми з ПАТ «Гемопласт», але про це голові правління товариства ОСОБА_5 , нічого не відомо. На даний час зазначені форми знаходяться на території ТОВ «ТК Блікпласт» за адресою: м. Вишневе, вул. Промислова, 5Б, та використовуються у господарської діяльності товариства.

Крім цього допитаний як свідок засновник ТОВ «ТК Блікпласт» ОСОБА_9 пояснила, що ОСОБА_6 фактично керує господарською діяльністю трьох товариств, а саме: ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ БЛІКПЛАСТ», ТОВ «СКАЙПЛАСТ» та ТОВ «ПЛАСТМАСТЕР». Під час розмови з ОСОБА_6 останній стало відомо, що він збирався закуповувати в ПАТ «Гемопласт» ливарні (літейні) форми для випуску наступних виробів, а саме: коврик-травка, салатниця 3,5 літрів, салатниця 4,5 літрів, підставка для міксера, вішалка Тип 6, вішалка тип 4, кришка для закривання (банок), відро 12 літрів, відро 10 літрів, таз 8,5 літрів, ковшик для води. Зазначені форми ОСОБА_6 планував використовувати у господарської діяльності ТОВ «ТК «БЛІКПЛАСТ», ТОВ «СКАЙПЛАСТ» та ТОВ «ПЛАСТМАСТЕР» за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, буд. 5Б.

Враховуючи вищевикладене,з метоюнедопущення знищеннядоказів увказаному кримінальномупровадженні,відшукання тавилучення ливарних (літейних) форм, підроблених документів щодо постановки форм на баланс товариств, комп`ютерної техніки, магнітних, оптичних, електронних, флеш накопичувачів та інших носіїв інформації, в тому числі мобільних телефонів (смартфонів), на яких є відомості чи документи щодо придбання та оприбуткування привласнених ливарних (літейних) форм, коштів здобутих від реалізації виробів коврик-травка, салатниця 3,5 літрів, салатниця 4,5 літрів, підставка для міксера, вішалка Тип 6, вішалка тип 4, кришка для закривання (банок), відро 12 літрів, відро 10 літрів, таз 8,5 літрів, ковшик для води, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Пластмастер» (ЄДРПОУ 39640345), ТОВ «Скайпласт» (ЄДРПОУ 42348789) та ТОВ «ТК Блікпласт» (ЄДРПОУ 38671718) за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, будинок 5Б.

Відповідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна право власності за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, будинок 5Б, зареєстровано за ТОВ «Інвестиційна група «ЦК-Глобал» (код ЄДРПОУ 33911120).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Суддя вважає, можливим розглянути дане клопотання без виклику в судове засідання особи у володінні якої знаходяться документи та майно.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя, дійшов висновку про необхідність часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч.1ст. 234 КПК Українивстановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3ст. 234 КПК Українивимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити, в тому числі, підстави для обшуку. Частиною п`ятоюстатті 234 КПК Українивизначено обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду названого клопотання. Відповідно до п.6 ч.3ст.234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходяться. У відповідності до п.3 ч.5ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходять у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Відповідно дост. 30 Конституції Українине допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Аналізуючи усі обставини справи та матеріали клопотання, суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання щодо надання дозволу на проведення обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Пластмастер» (ЄДРПОУ 39640345), ТОВ «Скайпласт» (ЄДРПОУ 42348789) та ТОВ «ТК Блікпласт» (ЄДРПОУ 38671718) за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, будинок 5Б, з метою відшукання тавилучення: ливарних (літейних) форм, а саме: коврик-травка, салатниця 3,5 літрів, салатниця 4,5 літрів, підставка для міксера, вішалка Тип 6, вішалка тип 4, кришка для закривання (банок), відро 12 літрів, відро 10 літрів, таз 8,5 літрів, ковшик для води, підроблених документів щодо постановки форм на баланс товариств, інших предметівта документів,що свідчатьпро причетністьслужбових/посадовихосіб ТОВ «Пластмастер», ТОВ «Скайпласт» та ТОВ «ТК Блікпласт» до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення або інших кримінальних правопорушень, та речей обіг яких обмежений, або заборонений.

Що стосується відшукання решти речей і документів, про які вказано в клопотанні, суд вважає, що в цій частині клопотання обсяг обшуку визначений не конкретно, не доведено, що ці речі і документи мають значення для досудового розслідування і відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду кримінального провадження № 42019110000000158 від 08.05.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 177 КК Україниє правовою підставою для відмови у задоволенні клопотання в цій частині.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність часткового задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 92, 94, 110, 234-235, 371, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №42019110000000158 від 08.05.2019, дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Пластмастер» (ЄДРПОУ 39640345), ТОВ «Скайпласт» (ЄДРПОУ 42348789) та ТОВ «ТК Блікпласт» (ЄДРПОУ 38671718) за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Промислова, будинок 5Б, з метою відшукання тавилучення: ливарних (літейних) форм, а саме: коврик-травка, салатниця 3,5 літрів, салатниця 4,5 літрів, підставка для міксера, вішалка Тип 6, вішалка тип 4, кришка для закривання (банок), відро 12 літрів, відро 10 літрів, таз 8,5 літрів, ковшик для води, підроблених документів щодо постановки форм на баланс товариств, інших предметівта документів,що свідчатьпро причетністьслужбових/посадовихосіб ТОВ «Пластмастер», ТОВ «Скайпласт» та ТОВ «ТК Блікпласт» до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення або інших кримінальних правопорушень, та речей обіг яких обмежений, або заборонений.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Ухвала слідчого судді діє один місяць.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83384609
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —759/12584/19

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні