Рішення
від 01.08.2019 по справі 143/692/19
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/692/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.08.2019 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Марченко Л.В.,

з участю секретаря Мельніченко Т.Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Погребищенського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дзюньківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, -

встановив:

25 червня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Дзюньківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дзюньків Погребищенського району Віннцької області помер його брат, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 ,виданим виконкомом Дзюньківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області 13.07.2007.

Після смерті брата залишилось спадкове майно, до складу якого входить право на земельну ділянку площею 1,78 га, яке належить спадкодавцю на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 , виданого Дзюньківською сільською радою Погребищенського району Вінницької області від 18.03.2002. Заповіту після себе брат не залишив. Після смерті ОСОБА_2 , спадкодавцями за законом померлого є: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Просив визначити йому додатковий шестимісячний строк для прийняття ним спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Дзюньків Погребищенського району Вінницької області.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте його представник за довіреністю ОСОБА_9 подала до суду заяву про розгляд справи у її та позивача відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі. (а.с. 32)

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, проте голова Дзюньківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області -Яремчук В.І. надіслав до суду лист про розгляд справи у його відсутності,позовні вимоги визнав у повному обсязі. (а.с. 30)

Від сторін надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України , у зв`язку з чим в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У відповідності до ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В судовому засіданні беззаперечно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер брат позивача, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 15 (а.с. 4), після його смерті відкрилась спадщина у виді земельної ділянки (а.с.8), яку має намір успадкувати позивач, ОСОБА_1 , як єдиний спадкоємиць за законом, оскільки інші спадкоємці, які мали право на спадщину ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , подали до нотаріального органу заяви про відмову приймати спадщину (а.с. 9), однак, протягом шести місяців до Погребищенської державної нотаріальної контори не звернувся із заявою про прийняття спадщини, оскільки спочатку був зайнятий організацією похованням спадкодавця, а впродовж наступних 40 днів з дати смерті брата він не займався оформленням спадщини, так як за його внутрішнім переконанням це не відповідало нормам етики та моралі. Крім цього, при збиранні пакету документів для оформлення спадщини після смерті брата виявилось, що правовстановлюючий документ (державний акт) відсутній. У зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа позивач не зміг вчасно подати заяву до нотаріальної контори для оформлення спадщини, через пропущений строк, у зв`язку з чим змушений був звернутися до суду з метою захисту своїх майнових прав.

В даному випадку ОСОБА_1 в позовній заяві наведені достатні обґрунтування, що строк для прийняття спадщини позивачем було пропущено з поважних причин.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України , необхідно стягнути з Дзюньківської сільської ради Погребищенського району Вінницької області на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 768,40 грн.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 82, 141, 200, 206, 247, 258, 259, 263, 265, 354 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю АДРЕСА_1 , додатковий шестимісячний строк з дня вступу рішення в законну силу, для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Дзюньків Погребищенського району Вінницької області.

Стягнути з Дзюньківської сільської ради Погребищенського району Вінницької, с. Дзюньків вул. Кооперативна, 10 Погребищенського району Вінницької області, Код в ЄДРПОУ 04327666 на користь ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 витрати по оплаті судового збору в розмірі 768,40 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду, через Погребищенський районний суд Вінницької області .

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83402815
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/692/19

Рішення від 01.08.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні