Постанова
від 01.08.2019 по справі 362/4542/19
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/4542/19

Провадження № 1-кс/362/1562/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2019 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду в м. Василькові Київської області клопотання прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів,-

в с т а н о в и в :

01.08.2019 р. до Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся прокурор Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 із клопотанням, в якому просить надати дозвіл слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_4 , слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_5 , прокурору Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей та документів, тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх завірені копії (здійснити їх виїмку), а саме документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок з кадастровими номерами: 3210700000:12:009:0061, 3210700000:08:003:0016, які зберігаються у Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 . Також просить надати розпорядження особі, у володінні якої знаходяться вищезазначені речі і документи, про надання слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_4 , слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_5 , прокурору Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 можливість вилучити завірені копії вищевказаних документів.

Клопотання слідчого мотивовано наступним.

В провадженні СВ Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції України в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019111200000126 від 23.02.2019, за фактом вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що в 2017 році у Публічній кадастровій карті України з`явились дані щодо реєстрації земельної ділянки площею 20 га комунальної форми власності по АДРЕСА_2 з кадастровим номером 3210700000:08:003:0016 та земельної ділянки комунальної форми власності по АДРЕСА_3 площею 12,1086 з кадастровим номером 3210700000:12:009:0061.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 3210700000:12:009:0061 11.03 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, вона перебуває у постійному користуванні Колективного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , запис про державну реєстрацію права (в державному реєстрі прав) від 02.03.2017 здійснено КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 3210700000:08:003:0016 03.12 для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування, вона перебуває у постійному користуванні Колективного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , запис про державну реєстрацію права (в державному реєстрі прав) від 02.03.2017 здійснено КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно допиту ОСОБА_6 встановлено, що згідно наявних відомостей ІНФОРМАЦІЯ_3 рішення щодо передачі в постійне користування КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » земельних ділянок з кадастровими номерами 3210700000:12:009:0061, 3210700000:08:003:0016 не приймалось.

Відповідно доч.14ст.186Земельного кодексуУкраїни технічнадокументація ізземлеустрою щодовстановлення (відновлення)меж земельноїділянки внатурі (намісцевості)затверджується Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначенихстаттею 122цього Кодексу, у разі якщо земельна ділянка перебуває у державній або комунальній власності.

Разом з тим, згідно відповіді ІНФОРМАЦІЯ_4 від 12.07.2019 за № 393/01-23 будь які рішення з приводу даних земельних ділянок сесією ІНФОРМАЦІЯ_4 не приймались.

За таких обставин, в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, оскільки без отримання у встановленому законом порядку погодження ІНФОРМАЦІЯ_4 неможливо було набути право постійного користування на вищевказані земельні ділянки.

Разом зтим,відповідно дост.20Закону України«Про землеустрій» землеустрійпроводиться в обов`язковому порядку наземлях усіхкатегорій незалежновід формивласності вразі надання, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок.

За змістом п. і) ч. 1 ст. 184 Земельного кодексу України землеустрій передбачає проведення топографо-геодезичних, картографічних, ґрунтових, геоботанічних та інших обстежень і розвідувань земель.

Крім того, під час виготовлення документації із землеустрою у відповідності до ст. 36 Закону України «Про землеустрій», з метою отримання інформації про якісний стан земель, здійснюється обстеження земель, які підлягають відведенню у власність чи користування.

У зв`язку з цим, документація із землеустрою містить в собі інформацію, що має істотне значення для встановлення обставин передачі в постійне користування земель, а саме відомості про розпорядчі рішення ІНФОРМАЦІЯ_4 , які були використані для проведення реєстраційних дій, а тому має суттєве доказове значення для кримінального провадження.

Відповідно до ч. 15 ст. 186 Земельного кодексу України оригінал відповідної документації із землеустрою подається розробником для погодження територіальному органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Тобто, у розробника документації із землеустрою зберігається один із примірників відповідних документів.

У зв`язку з цим, документація із землеустрою на вказані вищі земельні ділянки має знаходитись в Комунальному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, з метою виконання завдань кримінального провадження, отримання документів, які мають істотне доказове значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, забезпечення повноти, всебічності та об`єктивності проведення досудового розслідування, а саме встановлення обставин за яких землі комунальної власності були передані в постійне користування КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », кола осіб причетних до прийняття розпорядчих рішень про відведення земель вказаної категорії у постійне користування, наявна необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з подальшим вилученням їх копій (здійснення їх виїмки), що перебувають у володінні Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок із вказаними вище кадастровими номерами.

Вказані документи не становлять собою та не включають документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому КПК порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Крім того, з метою запобігання загрозі зміни чи знищення вказаного документу та збереження його в якості доказу у кримінальному провадженні, керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України, прокурор просить розглянути дане клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться вказані документи.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Клопотання розглянуте без виклику особи, у володінні якої знаходяться вказані документи на підставі ч.2 ст. 163 КПК України.

Заслухавши прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню за наступних підстав.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 163 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документівслідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторонакримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Оскільки прокурором було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, слухання справи вирішено проводити без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ували слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотання доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи те, що зазначені у клопотанні документи перебувають у володінні Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », задоволення клопотання має істотне значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення шляхом надання тимчасового доступу до вищевказаних документів та можливості їх вилучення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 159, 162164, 309, 369372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_4 , слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_5 , прокурору Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей та документів, тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх завірені копії (здійснити їх виїмку), а саме документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок з кадастровими номерами: 3210700000:12:009:0061, 3210700000:08:003:0016, які зберігаються у Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Надати розпорядження особі, у володінні якої знаходяться вищезазначені речі і документи, про надання слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_4 , слідчому СВ Васильківського ВП ГУ НП у Київській області ОСОБА_5 , прокурору Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 можливість вилучити завірені копії вищевказаних документів.

Строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83409876
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —362/4542/19

Постанова від 01.08.2019

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні