Рішення
від 26.07.2019 по справі 912/1293/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2019 рокуСправа № 912/1293/19 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. за участю секретаря судового засідання Солдатової К.І. розглянув у відкритому судовому засіданні справу №912/1293/19

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро", 03067, м.Київ, вул. Гарматна, 8

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Юей Груп", 25030, м.Кропивницький, вул. Волкова, 6, корп.3, кв. 18

про стягнення 939 280,00 грн

Представники:

від позивача - Мельник І.В., адвокат, довіреність № б/н від 03.05.19;

від відповідача - участі не брали.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро" звернулось до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою, яка містить вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юей Груп" заборгованості у розмірі 939 280,00 грн, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем Договору поставки №18-07/17-01 від 18.07.2017 в частині оплати поставленого товару.

Ухвалою від 15.05.2019 господарський суд залишив позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро" без руху, встановив позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, допущеним останнім при її поданні.

28.05.2019 на адресу суду, з дотриманням строку, встановленим ухвалою від 15.05.2019, надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро" про усунення недоліків позовної заяви та виконання вимог ухвали від 15.05.2019, надано суду відомості про наявність у позивача чи іншої особи оригіналів документів, які подано у копіях, а також повідомлено, що окрім витрат на сплату судового збору, позивач не поніс та не очікує понести витрати у зв`язку із розглядом справи.

Ухвалою від 30.05.2019 господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі № 912/1293/19 за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 13.06.2019.

За результатами підготовчого засідання 13.06.2019 відповідачу продовжено строк для подання відзиву; підготовче засідання у справі № 912/1393/19 відкладено на 16.07.2019 о 12:00 год.

16.07.2019 судом продовжено підготовче засідання.

Ухвалою від 16.07.2019 закрито підготовче провадження у даній справі та призначено її до судового розгляду по суті на 26.07.2019.

26.07.2019 суд відкрив судове засідання по розгляду справи по суті.

Відповідач участь повноважного представника в судовому засіданні 26.07.2019 не забезпечив, правом на подання відзиву у строк, визначений господарським судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, не скористався, про поважність причин вказаного суду не повідомлено.

Щодо повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи.

Ухвали господарського суду у даній справі (про відкриття провадження у справі, про відкладення підготовчого засідання, про закриття підготовчого провадження) повернуті органом поштового зв`язку без вручення її адресату - Товариству з обмеженою відповідальністю "Юей Груп" з відмітками: "Інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки пересилання", "За закінченням терміну зберігання".

Господарський суд враховує, що вказані ухвали у справі направлялись відповідачеві за адресою, яка повідомлена позивачем та яка є адресою реєстрації товариства (а.с. 101).

Між тим, згідно ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення (до судових рішень віднесено також ухвали, див. ст. 232 ГПК) є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, про відкриття провадження у справі та про проведення підготовчих та судового засідань відповідача було повідомлено також і телефонограмами (105, 114).

Отже, відповідач обізнаний про існування даного судового провадження.

Крім того, суд враховує, що 01.06.2006 набрав чинності Закон України "Про доступ до судових рішень", згідно зі статтею 2 якого кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому цим Законом. Особам, які беруть (брали) участь у справі, забезпечується доступ до судових рішень у їхній справі в порядку, встановленому процесуальним законом.

Для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. До Реєстру включаються усі судові рішення судів загальної юрисдикції (частини 1, 3 статті 3 зазначеного Закону)."

Відтак, ухвали суду у даній справі оприлюднені у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Таким чином, господарський суд дійшов висновку, що відповідачу надано право бути обізнаним про хід судового провадження та про можливість реалізувати право на участь у розгляді справи.

Згідно з частиною 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи, зокрема, у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

З огляду на викладене та враховуючи відсутність підстав для відкладення розгляду справи, господарський суд розглядає справу по суті в судовому засіданні 26.07.2019 за відсутності представника відповідача.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Представником позивача позовні вимоги підтримано повністю.

В судовому засіданні 26.07.2019 судом досліджено докази у справі.

Розглянувши матеріали справи та оцінивши подані докази у справі, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

18.07.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро" (далі - Постачальник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Юей Груп" ( далі - Покупець, відповідач) укладено договір поставки насіння № 18-07/17-01 (далі - Договір) (а.с. 8-11).

Згідно п. 1.1. даного Договору, на умовах цього Договору Постачальник зобов`язується поставити товар, а Покупець зобов`язується прийняти та оплатити товар (насіння), визначений у специфікаціях та видаткових накладних, що є невід`ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 1.2. Договору, найменування, одиниці виміру, ціна, кількість товару, що підлягає поставці за цим Договором, його часткове співвідношення (асортимент, сортамент, номенклатура) визначаються специфікаціями та видатковими накладними, які є невід`ємною частиною цього Договору.

Загальна ціна Договору - сума Договору, що складається з сум вартості Товару, зазначених у специфікаціях та видаткових накладних, які видані Постачальником на підставі цього Договору (п. 1.4.2 Договору).

Ціна Товару - вартість одиниці певного виду Товару, встановлена у специфікаціях та видаткових накладних з урахуванням особливостей, визначених Договором (п. 1.4.3 Договору).

Відповідно до п. 2.2. Договору, Товар поставляється на умовах згідно Специфікації.

Товар вважається поставленим з моменту Його передачі за кількістю та якістю Покупцю або його уповноваженому представнику та з моменту підписання видаткової накладної (п. 2.3. Договору).

Згідно з п. 2.3.1. Договору, у випадку, якщо видаткова накладна не підписується в момент фактичної передачі товару. Покупець зобов`язаний протягом 1 (одного) календарного дня підписати її та надіслати засобами факсимільного зв`язку (факсом). Оригінал видаткової накладної Покупець зобов`язаний надіслати Постачальнику протягом 2 (двох) робочих днів з дня фактичного отримання товару.

Право власності на поставлений товар переходить від Постачальника до Покупця в момент фактичної передачі Товару від Постачальника Покупцю, що підтверджується підписами уповноважених представників Сторін на видатковій накладній (п. 2.4. Договору).

У відповідності до 4.1. Договору, сторони домовились, що загальна ціна Договору розраховується на підставі сум, вказаних у специфікаціях та у відповідних видаткових накладних, з урахуванням особливостей, встановлених цим Договором.

Ціна товару у специфікаціях та видаткових накладних визначається у гривнях (п. 4.2. Договору).

Пунктом 4.3. Договору визначено, що оплата за замовлений товар Покупцем, здійснюються шляхом безготівкового перерахування коштів на розрахунковий рахунок, який вказаний у даному Договорі, Постачальника в порядку, вказаному у п. 4.3.1. даного Договору.

Покупець оплачує 100% (сто відсотків) від вартості товару, що вказана у специфікації, замовленої окремої партії товару до поставки товару або згідно Інших умов вказаних у Специфікації (п. 4.3.1. Договору).

Відповідно до п. 4.4. Договору, розрахунки за даним Договором здійснюються в гривні в безготівковому порядку шляхом перерахування Покупцем грошових коштів на розрахунковий рахунок Постачальника, вказаний у реквізитах даного Договору.

Договір набуває чинності з дня його підписання Сторонами та діє до 31.12.2019, але в будь-якому разі до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за цим Договором (п. 8.1. Договору, у редакції згідно Додаткової угоди до Договору від 29.12.2017).

Всі умови Договору поставки узгоджені між сторонами шляхом підписання Договору та скріплення печатками підприємств.

На виконання умов Договору поставки сторонами підписано Специфікацію № 1 від 18.07.2017 на суму 2 430 000,00 грн та Специфікацію № 2 від 01.08.2018 на суму 351 670,02 грн (а.с. 13, 14).

Відповідно до п. 1.3. Специфікації № 1 від 18.07.2019 визначено умови оплати Товару, а саме до 30.09.2017 - 100% оплата. Згідно Специфікації № 2 від 01.08.2018- повна сплата до 31.12.2018; строки поставки - до 30.10.2018.

Відповідно до частин першої та другої ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів; підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України.

За вимогами частини першої ст. 264 Господарського кодексу України матеріально-технічне постачання та збут продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання як власного виробництва, так і придбаних у інших суб`єктів господарювання, здійснюються суб`єктами господарювання шляхом поставки, а у випадках, передбачених цим Кодексом, також на основі договорів купівлі-продажу.

Господарський суд враховує, що за своєю правовою природою укладений між сторонами договір є договором поставки.

Згідно з частиною першою ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Предметом поставки, згідно частини першої ст. 266 Господарського кодексу України, є визначені родовими ознаками продукція, вироби з найменуванням, зазначеним у стандартах, технічних умовах, документації до зразків (еталонів), прейскурантах чи товарознавчих довідниках. Предметом поставки можуть бути також продукція, вироби, визначені індивідуальними ознаками.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Як передбачає частина шоста ст. 265 Господарського кодексу України, до відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Згідно положень Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу (частина перша ст. 662), натомість покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару; покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару (частини перша та друга ст. 692).

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на виконання умов Договору поставки та Специфікацій за період з 22.09.2017 по 19.10.2018 поставлено відповідачеві Товар в асортименті, кількості та ціні, що обумовлені в Специфікаціях на загальну суму 2 824 000,03 грн, що підтверджується оформленими належним чином видатковими накладними (а.с 16-55).

Як повідомляє позивач, відповідач за отриманий Товар розрахувався частково та з порушенням строків, а саме відповідачем було оплачено Товар на суму 1 884 720,03 грн, а відтак відповідачем порушено вимоги законодавства та умови Договору і Специфікацій до нього в частині обов`язку здійснити оплату вартості отриманого Товару в установлений Специфікаціями строк.

Отже, заборгованість Відповідача перед Позивачем поставлений Товар складає 939 280,00 грн.

Наявність вказаної заборгованості підтверджується також актом звірки між сторонами від 31.12.2018 (а.с. 58).

У зв`язку з несплатою поставленого Товару у визначені строки, позивач 03.04.2019 звернувся до відповідача з претензією про сплату боргу (а.с. 56).

На вказану претензію відповідачем надано відповідь, відповідно до якої останній не заперечує наявність боргу та у зв`язку з неможливістю здійснити оплату Товару пропонував позивачу реструктуризувати борг строком на 5-6 місяців або забрати залишок Товару (а.с. 57).

Вказані обставини стали підставою для звернення позивача до суду за захистом своїх прав з позовом у даній справі.

Стаття 74 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує сторін довести ті обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до вимог статті 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Втім жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили і оцінюються судом в розумінні вимог статті 86 Господарського процесуального кодексу України за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Разом з цим, відповідач не надав до господарського суду доказів оплати вартості отриманого Товару.

За вимогами частини першої ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини сьомої ст. 193 Господарського кодексу України не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони іншим договором не було виконано належним чином.

Вказаним положенням кореспондують норми ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України.

Виходячи з положень частини першої ст. 692 Цивільного кодексу України, Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Отже, якщо умовами договору та Специфікаціями сторони встановили строк оплати товару, то такий товар має бути оплачений в установлений договором строк.

В силу приписів ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

На підставі викладеного, у зв`язку з підтвердженням матеріалами справи отримання відповідачем товару на загальну суму 2 824 000,03 грн та відсутність доказів його повної оплати в установлений Специфікаціями строк, враховуючи наведені вище положення чинного законодавства та умови Договору поставки 18-07/17-01 від 18.07.2017, позовні вимоги ТОВ "Дунай Агро" щодо стягнення з ТОВ "Юей Груп" 393 280,00 грн боргу, що є вартістю отриманого відповідачем Товару, підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 233, 236-241, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юей Груп" (25030, м. Кропивницький, вул. Волкова, 6, корп.3, кв. 18, ідентифікаційний код 40623883) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро" (03067, м. Київ, вул. Гарматна, 8, ідентифікаційний код 38962520) заборгованість в сумі 939 280,00 грн, а також 14 089,20 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Належним чином засвідчені копії рішення направити Товариству з обмеженою відповідальністю "Дунай Агро" за адресою: 03067, м. Київ, вул. Гарматна, 8 та Товариству з обмеженою відповідальністю "ЮЕЙ Груп" за адресою: 25030, м. Кропивницький, вул. Волкова, 6, корп. АДРЕСА_1 . АДРЕСА_2 .

Повне рішення складено 02.08.2019.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83412134
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1293/19

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 28.08.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Рішення від 26.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.05.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні