Рішення
від 23.07.2019 по справі 925/480/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2019 року

м. Черкаси справа № 925/480/19

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Довганя К.І., із секретарем Дяченко Т.В. за участю представників: позивача - не з"явився, відповідача - не з"явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Газ - Оіл - Гарант" до Відділу освіти Жашківської районної державної адміністрації про стягнення 122582,26 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення 122582,26 гривень заборгованості по договору №12 постачання природного газу від 14.12.2018. з урахуванням пені, річних та інфляційних.

В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що на виконання укладеного між сторонами договору поставки природного газу відповідач не виконав взяті на себе грошові зобов`язання щодо оплати вартості придбаного та отриманого природного газу.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

Представники позивача та відповідача в засідання не з`явилися. Однак подали суду клопотання про розгляд справи без їх участі.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача за наявними матеріалами в порядку ст. 202 ГПК України.

Суд, оцінивши наявні у справі докази, встановив наступне.

14.12.2018 між товариством з обмеженою відповідальністю "Газ - Оіл - Гарант" та Відділом освіти Жашківської районної державної адміністрації було укладено договір постачання природного газу №12 (далі - Договір).

За умовами договору (п. 1.1.) постачальник зобов`язується забезпечувати поставку природного газу (код згідно ДК 021:2015 Єдиний закупівельний словник - 09120000-6 - Газове паливо; (природний газ)) споживачу для його власних потреб (споживання), а споживач зобов`язується приймати природний газ та своєчасно оплачувати його вартість відповідно до умов цього договору.

Відповідно до п. 2.1. договору поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2018 році обсягом в 13,7 тис. куб.м.

Пунктом 2.3. договору сторони домовились про те, що допускається зменшення або перевищення місячних обсягів споживання природного газу у проточному місяці, встановлених у пункті 2.1. в розмірі до 5%. У випадку перевищення/зменшення споживання місячних обсягів газу більше ніж на 5%, споживач зобов`язується узгодити це з постачальником до 15 числа місяця поставки газу (в довільній формі, поштою, факсом тощо) до 12-00 годин. У випадку зменшення планового обсягу газу у поточному місяці здійснюється на підставі листа споживача узгодженого з оператором ГРМ.

Свої пропозиції по зміні місячних обсягів подачу газу в наступний місяць поставки споживач надає постачальнику за 15 (п`ятнадцять) днів до початку місяця, в якому здійснюватиметься поставка газу (п. 2.4).

Споживач приймає газ на вхідній арматурі свого газовикористовуючого обладнання. Транспортування газу до вхідної арматури здійснюється Оператором ГРМ/ГТС по окремих договорах на транспортування газу, в яких повинні бути відображені умови технічної реалізації Договору (п. 3.1. договору).

Передача обсягів газу від Постачальника Споживачеві у відповідному місяці оформлюється Актом приймання-передачі газу, який стає невід`ємною частиною цього Договору (п. 3.2. договору).

Визначення (звіряння) фактичного обсягу поставленого (спожитого) природного газу між Сторонами здійснюється в наступному порядку:

За підсумками розрахункового періоду Споживач до 05 числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов`язаний надати Постачальнику копію відповідного акта про фактичний обсяг розподіленого (про транспортованого) природного газу Споживачу за розрахунковий період, що складений між Оператором ГРМ та Споживачем, відповідно до вимог Кодексу ГРМ

На підставі отриманих від Споживача даних та\або даних Оператора ГРМ Постачальник протягом 03 робочих днів готує два примірники акта приймання-передачі природного газу за розрахунковий період, підписаних уповноваженим представником Постачальника.

Споживач протягом 03 днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов`язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану та обґрунтовану відмову від підписання акта приймання-передачі газу (п. 3.3.1., п. 3.3.2., 3.3.3. договору).

Згідно п. 4.1. договору ціна за спожитий природний газ у 2018р. за 1000 куб.м спожитого природного газу, без урахування тарифів на його транспортування, становить 14586 грн.грн. у тому числі:

- ціна газу -12155,00 грн,

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 2431,00 Загальна вартість всього обсягу поставки складає 199828,2 гри (Сто дев`яносто дев`ять тисяч вісімсот двадцять вісім ) грн. 20 коп., з ПДВ.

Оплата здійснюється Споживачем виключно грошовими коштами у національній валюті на розрахунковий рахунок Постачальника шляхом 100% оплати до 15 числа місяця, наступного за розрахунковим (п. 5.1. договору).

За період з січня 2018 р. по грудень 2018 р. позивачем було поставлено відповідачу 21,21 тис. куб. м. природного газу на загальну вартість 309398,23 грн., в тому числі ПДВ, що підтверджується Актами приймання-передачі природного газу №1037 від 31.12.2018 та №1037-Т від 31.12.2018.

Відповідач частково сплатив позивачу вартість за поставлений природний газ в сумі 199828, 20 грн.

Станом на 25.04.2019 сума боргу відповідача за поставлений природний газ перед позивачем становить 109570,03 грн. Листом від 03.01.2019 №1/03 відповідач визнав заборгованість у сумі 109570,03 грн. та зобов`язався її погасити, однак не погасив.

П.7.2. Договору сторони узгодили, що у разі несплати або несвоєчасної сплати за спожитий газ у строки, зазначені в п.5.1 даного Договору, Споживач сплачує на користь Постачальника пеню у розмірі 0,1% від суми заборгованості, за кожен день прострочення платежу, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. 525, 526, 530, 549, 610, 625, 655, 692, 712 ЦК України містять такі положення:

Господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта ( виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати:

- з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк ( термін ) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк ( термін ).

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Порушенням зобов`язання є його невиконання, або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочки, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений іншим строк оплати товару, та сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

З огляду на викладені вище обставини та норми чинного законодавства господарський суд Черкаської області дійшов до таких висновків.

Укладений сторонами договір за своєю правовою природою є договором поставки.

Свої зобов`язання за цим договором позивач виконав належним чином, та передав відповідачу товар, передбачений ним. Відповідач прийняв товар (природний газ) однак своєчасно та повністю його не оплатив. Борг відповідача на час звернення позивача із даним позовом до суду становив 109570,03 грн. Наявність боргу відповідача перед позивачем також підтверджується підписаним уповноваженими представниками та скріпленим печатками акту звіряння взаємних розрахунків за період з 23.12.2018-04.01.2019.

Доказів оплати цього боргу відповідач суду не подав, тому вказана сума підлягає стягненню з нього на користь позивача.

Крім того, у відповідності до приписів ст. 549, 625 ЦК України та п. 7.2 договору відповідач зобов`язаний сплатити позивачу нараховані ним за період з 16.01.2019 по 24.04.2019 пеню в сумі 10590,77 грн., річні в сумі 882, 56 грн. та інфляційні в сумі 1538,90 грн. Розрахунок цих сум здійснений правильно, тому в цій частині позов також підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати останнього на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, ст. ст.232, 233, 236-241 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Відділу освіти Жашківської районної державної адміністрації (вул. Леніна, 56, м. Жашків, Черкаська область, 19200, код 02147109) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Газ-Оіл Гарант" (вул. Дніпровська набережна, 17, офіс 10, м. Київ, 02081, код 40327128) - 109570,03 грн. (сто дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят гривень три копійки) боргу, 10590, 77 грн. (десять тисяч п`ятсот дев`яносто гривень сімдесят сім копійок) пені, 882,56 грн. (вісімсот вісімдесят дві гривні п`ятдесят шість копійок) 3% річних; 1538,90 грн. (одна тисяча п`ятсот тридцять вісім гривень дев`яносто копійок) інфляційних та 1921,00 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна гривня) витрат по сплаті судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 02.08.2019.

СУДДЯ К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення23.07.2019
Оприлюднено05.08.2019
Номер документу83412856
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/480/19

Рішення від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 23.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 17.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні