Рішення
від 02.08.2019 по справі 542/548/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/548/19

Провадження № 2/542/406/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2019 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області

в складі головуючого судді Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання - Рибка Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Нові Санжари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно, суд -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 13.05.2019 року звернувся до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно , посилався на наступні обставини: ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його двоюрідний племінник ОСОБА_2 .

Після його смерті відкрилась спадщина на належні йому земельні ділянки площею 2,9413 га кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, та приватизовану земельну ділянку площею 2,9421 га кадастровий номер НОМЕР_2 , цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області.

Земельна ділянка площею 2,9413 га кадастровий номер НОМЕР_1 належить ОСОБА_2 , а земельна ділянка площею 2,9421 га кадастровий номер НОМЕР_2 , належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 його матері ОСОБА_3 , спадщину після якої прийняв ОСОБА_2 шляхом постійного проживання на час відкриття спадщини, але юридично не оформив.

При зверненні до нотаріальної контори для оформлення спадкових прав позивачу було відмовлено у вчиненні вказаної нотаріальної дії, з посиланням на відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Просив визнати за ним право власності на приватизовану земельну ділянку площею 2,9413 га кадастровий номер НОМЕР_1 , що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, право на яку посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_3 , виданого Новосанжарським районним відділом земельних ресурсів Полтавської області від 27.10.2006 року після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 двоюрідного племінника, ОСОБА_2 , як спадкоємцем за законом.

Приватизовану земельну ділянку площею 2,9421 га кадастровий номер НОМЕР_2 , що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, право на яку посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_4 , виданого Новосанжарським районним відділом земельних ресурсів Полтавської області від 27.10.2006 року, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , спадщину після якої прийняв ОСОБА_2 , але не оформив своїх спадкових права, за ним, як спадкоємцем за законом.

Ухвалою суду від 16.05.2019 року було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого судового засідання на 13.06.2019 року (а.с.28-29).

13.06.2019 року ухвалою суду було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 30.07.2019 року.

В судове засідання позивач не з`явився, надавши заяву про розгляд справи в його відсутність, вказавши, що позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи в їх відсутність. При винесенні рішення покладаються на розсуд суду (а.с.46).

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 2,9421 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області.

Право власності на яку підтверджується Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.11-15), та Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4 (а.с.9).

Згідно статті 1217 Цивільного кодексу України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно довідки Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області №02-14/988 від 17.07.2018 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 , де й померла а/з №11 від 10.02.2007 року. На момент смерті в господарстві був зареєстрований та проживав син ОСОБА_2 , 1962 року народження (а.с.6).

Враховуючи викладене суд доходить висновку, що ОСОБА_2 , відповідно до приписів ч.3 ст.1268 ЦК України, як спадкоємець першої черги прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_3 .

Після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 спадкова справа не заводилася, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.23).

ОСОБА_2 згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 , виданим виконавчим комітетом Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області (а.с.4), помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Заяву про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 подав ОСОБА_1 , що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.23), листа Новосанжарської державної нотаріальної контори (а.с.34).

Згідно довідки Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області №02-14/952 від 05.05.2017 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 , де й помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . На момент смерті в господарстві був зареєстрований один (а.с.45).

Відповідно до рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 26.02.2019 року, встановлено юридичний факт, яким визнано, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , є двоюрідним племінником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженцю с.Кустолове Новосанжарського району Полтавської області (а.с.7-8).

Згідно з ч.1 ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Таким чином, ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 .

У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 2,9421 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, права на яку посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_4 , виданого Новосанжарським районним відділом земельних ресурсів Полтавської області від 27.10.2006 року, та на земельну ділянку площею 2,9413 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, права на яку посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 , виданого Новосанжарським районним відділом земельних ресурсів Полтавської області від 27.10.2006 року постановою державного нотаріуса Новосанжарської державної нотаріальної контори від 10.01.2018 року (а.с.23) було відмовлено, зокрема через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Так, за життя ОСОБА_2 мав на праві власності: земельну ділянку площею 2,9413 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, що підтверджується Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.16-20), при цьому інформація, на підставі якої здійснена державна реєстрація земельної ділянки зазначено, як технічна документація із землеустрою щодо поділу та обєднання земельних ділянок.

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 , ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 2,940 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області (а.с.10).

Таким чином, за життя ОСОБА_2 дійсно належала земельна ділянка площею 2,9413 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, що є спадковим майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України , спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1218 ЦК України , до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованих Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, враховуючи викладене, суд дійшов висновку про визнання за ОСОБА_1 права власності на приватизовану земельну ділянку площею 2,9413 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Руденківської сільської ради, Новосанжарського району Полтавської області, як за спадкоємцем за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , а також на приватизовану земельну ділянку площею 2,9421 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , який успадкував її після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 своєї матері ОСОБА_3 .

На підставі ст.ст. 1216, 1218 ЦК України та керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , право власності на приватизовану земельну ділянку площею 2,9413 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Руденківської сільської ради, Новосанжарського району Полтавської області, а також на приватизовану земельну ділянку площею 2,9421 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, як за спадкоємцем за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач: Руденківська сільська рада Новосанжарського району Полтавської області , місцезнаходження: Полтавська область, Новосанжарський район, с. Руденківка, вул.Центральна, 13, код ЄДРПОУ 04382642 .

Повний текст рішення складений 02 серпня 2019 року.

Суддя (підпис)

Відповідає оригіналу

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О.Афанасьєва

Дата ухвалення рішення02.08.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83417742
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно, суд

Судовий реєстр по справі —542/548/19

Рішення від 02.08.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні