Рішення
від 01.08.2019 по справі 688/2439/19
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2439/19

№ 2/688/786/19

Рішення

Іменем України

(заочне)

01 серпня 2019 року Шепетівський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі:

головуючого судді Мазур Н.В.

за участю секретаря судового засідання Березенської Н.О.,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду в м.Шепетівка справу за позовом ОСОБА_1 до Корчицької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визнання права на земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом, в якому просить визнати за ним право на земельну частку (пай) у землі, що перебуває в КСП Корчик , розташованому на території Корчицької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, розміром 2,6 умовних кадастрових гектара, посилаючись на те, що будучи членом даного товариства, вона була включена до списку громадян-членів КСП Корчик , що є додатком до Державного акту на право колективної власності на землю та має право на земельну частку (пай), але з невідомих їй причин земельний сертифікат для неї не видали.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просила їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Представник відповідача Корчицької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомив, заяви про відкладення розгляду справи до суду не подавав.

За згодою представника позивача на заочний розгляд справи, постановлено провести заочний розгляд справи і ухвалити заочне рішення на підставі наявних доказів.

В зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, що беруть участь справі, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов таким, що підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України № 720/95 від 08.08.1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного господарства, відповідно до списку, що додається до Державного акту на право колективної власності на землю.

З роз`яснень п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 16.04.2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ слідує, що член колективного сільськогосподарського підприємства (даліКСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай).

Таким чином аналіз вищевказаних положень свідчить про те, що підставою набуття права на земельну частку (пай) є перебування у членах господарства особи на день видачі КСП державного акта на право колективної власності на землю, та у списках, що додаються до вказаного державного акта.

Судом встановлено, що 30 грудня 1992 року позивач ОСОБА_1 була прийнята на роботу дояркою в колективне сільськогосподарське товариство ОСОБА_2 , про що свідчать записи у її трудовій книжці.

30 грудня 1992 року ОСОБА_1 прийнята в члени підприємства КСП Мир та 01 червня 2003 року звільнена з роботи за власним бажанням.

На підставі рішення Корчицької сільської ради народних депутатів Шепетівського району Хмельницької області від 23 травня 1995 року, 07 лютого 1996 року КСП Корчик с. Корчик Шепетівського району Хмельницької області виданий Державний акт на право колективної власності на землю площею 2234,3 гектара для ведення товарного сільськогосподарського товариства, що підтверджується його копією серії НОМЕР_1 .

З інформації відділу Держгеокадастру у Шепетівському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 19 лютого 2019 року № К-100/0-0.35-200/148-19 встановлено, що ОСОБА_1 була включена в список громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства Корчик с. Корчик Шепетівського району Хмельницької області. Розмір земельної частки (паю) в КСП Корчик становить 2,6 в умовних кадастрових гектарах. Вартість земельної частки (паю) станом на 01.01.2019 року становить 26 099,83 грн. Сертифікати на право на земельну частку (пай) ОСОБА_1 не отримувала.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 17 Розділу 10 Прикінцевих положень Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Однак, як встановлено судом, під час розпаювання земель КСП Корчик с.Корчик Шепетівського району Хмельницької області позивач сертифікат про право на земельну частку (пай) не отримувала, а тому не може отримати дану земельну ділянку іншим чином, ніж в судовому порядку.

Виходячи з досліджених в судовому засіданні доказів, суд знаходить, що вимоги позивача ґрунтуються на законі, доведені належними та допустимими доказами, в зв`язку з чим підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 206, 263-265, 280, 281 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Корчицької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визнання права на земельну частку (пай) задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективному сільськогосподарському підприємстві Корчик с. Корчик Шепетівського району Хмельницької області, розміром 2,6 умовних кадастрових гектари, яка знаходиться на території Корчицької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області та виділити земельну частку (пай) із невитребуваних земель (паїв) КСП Корчик , що розташовані на території Корчицької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ; паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Шепетівським МВ УМВС України в Хмельницькій області 14 серпня 2008 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 .

Відповідач: Корчицька сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, адреса: 30411, с.Корчик, вул.Миру, 1, Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04402480.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення в Хмельницький апеляційний суд через Шепетівський міськрайонний суд.

Рішення може бути переглянуто Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Н.В. Мазур

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83421172
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/2439/19

Рішення від 01.08.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні