Ухвала
від 02.08.2019 по справі 280/2440/19
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 280/2440/19

2-а/310/127/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2019 року м. Бердянськ

Суддя Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Кошева О.А. розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Бердянського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби головного управління юстиції у Запорізькій області про визнання протиправною та скасування постанови від 01.03.2019 про опис та арешт майна, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з адміністративним позовом до Бердянського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби головного управління юстиції у Запорізькій області про визнання протиправною та скасування постанови від 01.03.2019 про опис та арешт майна, зобов`язання вчинити певні дії.

29.07.2019 року вищевказана адміністративна справа, за результатом розподілу автоматизованою системою документообігу суду, надійшла в провадження судді Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Кошевої О.А. з Запорізького окружного адміністративного суду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 170 КАС України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративний справі, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, які передбачені ч.1 ст.19 КАС України.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору у даній справі є визнання протиправною та скасування постанови Бердянського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, визнання протиправною та скасування постанови Бердянської Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області від 16.09.2016 про опис та арешт майна боржника, зобов`язати Бердянського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Запорізькій області повернути позивачу безпідставно арештоване та вилучене рухоме майно згідно переліку.

Згідно ч.І ст.74 Закону України "Про виконавче провадження рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом. Критеріями визначення юрисдикції судів щодо вирішення справ з приводу оскарження рішень дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби, щодо виконання судового рішення є юрисдикційна належність судуі виконання судового рішення є юрисдикційна належність суду,який видав виконавчий документ, та статус позивача як сторони у виконавчому провадженні.

Відповідно до ч.І ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

За правилами статті 447 ЦПК сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про те, що цей спір не є публічно-правовим в розумінні положень КАСУ, оскільки до юрисдикції адміністративних судів належать спори щодо оскаржень рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби при виконанні постанови про накладення штрафу, а в цьому випадку правовідносини, які виникли між сторонами, стосуються скасування постанови про опис та арешт майна боржника та його повернення, тобто виникає спір про право, який підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства за правилами встановленими Цивільним процесуальним кодексом України, тому вважає необхідним відмовити у відкритті провадження за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Бердянського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби головного управління юстиції у Запорізькій області про визнання протиправною та скасування постанови від 01.03.2019 про опис та арешт майна, зобов`язання вчинити певні дії.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 19, 170 КАС України,

УХВАЛИЛА:

Відмовити у відкритті провадження за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Бердянського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби головного управління юстиції у Запорізькій області про визнання протиправною та скасування постанови від 01.03.2019 про опис та арешт майна, зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвала може бути оскаржена до Третього апеляційного адміністративного суду на протязі п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії шляхом подачі апеляційної скарги через Бердянський міськрайонний суд Запорізької області.

СуддяО. А. Кошева

Дата ухвалення рішення02.08.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83427861
СудочинствоАдміністративне
Сутьопис та арешт майна, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/2440/19

Ухвала від 25.09.2019

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Полянчук Б. І.

Ухвала від 02.08.2019

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Кошева О. А.

Ухвала від 25.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 18.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 24.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні