Рішення
від 31.07.2019 по справі 910/7961/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.07.2019Справа № 910/7961/19

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Чинчин О.В. , при секретарі судового засідання Бігмі Я.В., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ ЕНЕРГОАЛЬЯНС (04053, м.Київ, ВУЛИЦЯ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, будинок 21, офіс 501Б) до проТовариства з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ (01004, м.Київ, ВУЛИЦЯ ШОВКОВИЧНА, будинок 46/48) витребування майна та зобов`язання здійснити постачання товару Представники:

від Позивача: не з`явились;

від Відповідача: не з`явились;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ВКФ ЕНЕРГОАЛЬЯНС звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ про витребування майна та зобов`язання здійснити постачання товару.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем його зобов`язань за Договором поставки №1/03-19 від 01.03.2019 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.06.2019 року відкрито провадження у справі №910/7961/19, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначено на 17.07.2019 року.

16.07.2019 року через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Відповідача надійшла заява про визнання позову. Крім того, у вказаній заяві відповівдач просить суд розглядати справу без його участі.

В судове засідання 17.07.2019 року з`явився представник позивача, представник відповідача не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.07.2019 року, яка занесена до протоколу судового засідання, закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 31.07.2019 року.

31.07.2019 року через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Позивача надійшло клопотання про розгляд справи без його участі.

В судове засідання 31 червня 2019 року представники Сторін не з`явились, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується розпискою про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, відміткою про відправлення на Ухвалі Господарського суду міста Києва від 17.07.2019 року у справі № 910/7961/19.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно з ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами частини 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до інформації розміщеної на веб-сайті Міністерства юстиції України, місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ є 01004, м.Київ, ВУЛИЦЯ ШОВКОВИЧНА, будинок 46/48.

Суд зазначає, що Ухвали Господарського суду міста Києва у справі № 910/7961/19 направлялись на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ , зазначену на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Відповідно до статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи вищевикладене, Суд зазначає, що Відповідач має доступ до судових рішень та мав можливість ознайомитись з ухвалою суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень ( www.reyestr.court.gov.ua ).

Таким чином, Суд приходить до висновку, що Сторони про час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Приймаючи до уваги, що Позивач та Відповідач були належним чином повідомлені про дату та час судового засідання, враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, Суд вважає, що неявка в судове засідання представників Сторін не є перешкодою для прийняття Рішення у даній справі.

Відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

В судовому засіданні 31 липня 2019 року, на підставі статті 240 Господарського процесуального кодексу України, підписано вступну та резолютивну частини Рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.03.2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Західвуглепром (Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю ВФК Енергоальянс (Покупець) було укладено Договір поставки №1/03-19, відповідно до умов якого Постачальник зобов`язується поставити і передати у власність Покупця, а Покупець зобов`язується прийняти у власність та сплатити вугільну продукцію: номенклатура, вартість, кількість, якісні характеристики, а також строки поставки вказуються у Специфікації. Специфікації, оформлені належним чином, підписані уповноваженими представниками та скріплені печатками Сторін, складають невід`ємну частину цього Договору. В специфікаціях, крім вищевказаних даних, можуть також вказуватись інші умови, які мають відношення до поставки вугільної продукції, у т.ч. істотні. (а.с.24-26)

Згідно з п. 3.1., 3.2. Договору ціна вугільної продукції встановлюється в національній валюті України - гривні і тлумачиться відповідно до умов поставки, зазначених в Специфікаціях. Загальна вартість договору (ціна Договору) дорівнює сумі вартості вугільної продукції, поставленої Постачальником Покупцю протягом всього терміну дії цього Договору, і формується з вартості, зазначеної у всіх Специфікаціях до цього Договору, підписаних сторонами.

Відповідно до п.п. 5.1.2 п. 5.1., п. 5.2. Договору при поставці вугільної продукції Постачальник зобов`язаний надати Покупцю наступні товарно-супровідні документи: рахунок-фактуру на оплату; видаткову накладну на поставлену продукцію, акт приймання-передачі (товарно-транспортну накладну).

Покупець зобов`язаний прийняти вугільну продукцію, узгоджену Сторонами до поставки і зазначену у Специфікації. Перехід права власності від Постачальника до Покупця переходить після виконання умов поставки вугільної продукції та підписання акту приймання-передачі.

Сторони домовились, що після переходу права власності від Постачальника до Покупця, Постачальник може надати Покупцю (у разі необхідності) послуги із зберігання вугільної продукції, на умовах, передбачених цим Договором та зазначених у Специфікації. (п. 6.1 Договору)

Пунктом 6.2 Договору передбачено, що розмір плати за зберігання вугільної продукції зазначається в Специфікаціях. Витрати Постачальника на зберігання вугільної продукції включені до плати за зберігання.

За умовами п. 6.5. Договору Покупець зобов`язаний після закінчення строку зберігання забрати у Постачальника вугільну продукцію.

У п. 6.7. Договору погоджено, що факт передачі вугільної продукції на зберігання та її повернення підтверджується актом приймання-передачі, підписаним уповноваженими представниками Сторін.

Сторони домовились про те, що Договір підписаний уповноваженими представниками Сторін, скріплений печатками Сторін, набуває чинності з 01 березня 2019 р. і діє до 31 грудня 2020 року, а в частині оплати та виконання гарантійних зобов`язань - до повного їх виконання. (п.10.1 Договору)

03.06.2019 року між Сторонами підписана Специфікація № 7 (додаток № 7 до Договору № 1/03-19 від 01.03.2019), за якою здійснюється поставка вугілля марки Г(Г2) (0,1-3), в кількості 2000 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 600 000 грн. 00коп, на умовах 100% попередньої оплати, за місцем поставки: Львівська обл., Сокальський р-н, с. Сілець ПАТ Львівська вугільна компанія ; строк поставки - протягом 5 календарних днів, починаючи з наступного дня після здійснення попередньої оплати. (а.с. 27)

03.06.2019 року між Сторонами підписана Специфікація № 8 (додаток № 8 до Договору № 1/03-19 від 01.03.2019), за якою здійснюється поставка шламу вуглевмісного, в кількості 14800 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 296 000 грн. 00коп., на умовах 100% попередньої оплати, за місцем поставки: залізничний тупик № 23 та/або залізничний тупик № 27, які знаходяться на території ПАТ Львівська вугільна компанія Львівська обл., Сокальський р-н, с. Сілець; строк поставки - протягом 5 календарних днів, починаючи з наступного дня після здійснення попередньої оплати. (а.с. 28)

03.06.2019 року між Сторонами підписана Специфікація № 9 (додаток № 9 до Договору № 1/03-19 від 01.03.2019), за якою здійснюється поставка:

- вугілля марки Г (Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп,

- шламу вуглевмісного, в кількості 5 500 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп.

Загальна вартість вугільної продукції - 560 000 грн. 00коп. Поставка здійснюється на умовах 100% попередньої оплати, за місцем поставки: Львівська обл., Сокальський р-н, с. Межріччя; проммайданчик, хвостосховище № 1; строк поставки - протягом 3 календарних днів, починаючи з наступного дня після здійснення попередньої оплати. (а.с. 29)

07.06.2019 року між Сторонами підписана Специфікація № 10 (додаток № 9 до Договору № 1/03-19 від 01.03.2019), за якою Постачальник надає Покупцю послуги по зберіганню:

- вугілля марки Г (Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп,

- шламу вуглевмісного, в кількості 5500 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп.

Загальна вартість переданої на зберігання вугільної продукції - 560 000 грн. 00коп. Сторони домовились, що розмір плати за зберігання складає 1 000 грн. 00 коп. за весь час зберігання. Плата за зберігання вугільної продукції здійснюється Покупцем після передачі вугільної продукції Покупцю з відповідним оформленням акту приймання-передачі. Місцем зберігання вугільної продукції є: Львівська обл., Сокальський р-н, с. Межріччя; проммайданчик, хвостосховище № 1. Строк зберігання з 07 червня 2019 року по 10 червня 2019 року. (а.с. 30)

На виконання умов Договору № 01/03-19 від 01.03.2019 року, Товариство з обмеженою відповідальністю ВКФ Енергоальянс згідно з платіжними дорученнями № 181 від 03.06.2019 року на суму 43 800 грн. 00 коп., № 182 від 03.06.2019 року на суму 97 000 грн., № 185 від 04.06.2019 року на суму 118 000 грн. 00коп., № 186 від 04.06.2019 року на суму 100 000 грн. 00коп., № 202 від 07.06.2019 року на суму 1 790 000 грн. 00коп., № 203 від 07.06.2019 року на суму 116 000 грн. 00коп., № 204 від 07.06.2019 року на суму 17 000 грн. 00коп., на яких призначенням платежу зазначено за вугільну продукцію згідно договору № 01/03-19 від 01.03.2019 , здійснило оплату вартості вугільної продукції на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром на загальну суму в розмірі 2 281 800 грн. 00 коп. (а.с. 35-41)

Також, на виконання умов Договору № 01/03-19 від 01.03.2019 року, Відповідач поставив, а Позивач в свою чергу прийняв Товар загалом на суму в розмірі 560 000 грн. 00 коп., а саме: вугілля марки Г(Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тону 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп.; шлам вуглевмісний, в кількості 5500 тонн, ціною за 1 тону 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп., що підтверджується видатковими накладними №45 від 07.06.2019 р. та № 46 від 07.06.2018 р. (а.с.31, 32)

Крім того, на виконання умов Договору поставки №1/03-19 від 01.03.2019 року та Специфікації № 10 від 07.06.2019 року, Позивач передав, а Відповідач прийняв за Актом приймання-передачі від 07.06.2019 року на зберігання Товар, а саме: вугілля марки Г(Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп.; шлам вуглевмісний, в кількості 5500 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп. Місцем зберігання вугільної продукції є: Львівська обл., Сокальський р-н, с. Межріччя; проммайданчик, хвостосховище № 1. Строк зберігання з 07 червня 2019 року по 10 червня 2019 року. (а.с. 33)

Між Сторонами укладений Акт звірки взаєморозрахунків станом за період 01.06.2019 -07.06.2019, за яким станом на 07.06.2019 року заборгованість на користь ТОВ ВКФ Енергоальянс становить 897 196 грн. 00коп. (а.с. 34).

Позивач звернувся до Відповідача з вимогою від 10.06.2019 року про повернення вугільної продукції, переданої на зберігання згідно з умовами Договору поставки №1/03-19 від 01.03.2019 року та Специфікації № 10 від 07.06.2019 року на підставі Акту приймання-передачі від 07.06.2019 року. (а.с. 42)

Товариство з обмеженою відповідальністю Західвуглепром надіслало Відповідь на вимогу від 11.06.2019 року, в якій зазначало, що не має можливості повернути Позивачу отриману на зберігання вугільну продукцію у зв`язку з блокуванням транспортних шляхів невстановленими особами. (а.с. 43)

В подальшому Позивач звернувся до Відповідача з Претензією від 12.06.2019 року, в якій вимагав у найкоротший строк здійснити постачання вугільної продукції за Специфікаціями № 7 та № 8 та повернути вугільну продукцію, передану на зберігання за Актом приймання-передачі від 07.06.2019 року. (а.с. 44-45).

Товариство з обмеженою відповідальністю Західвуглепром надало Відповідь на претензію від 13.06.2019 року, в якій наголошувало, що не має можливості виконати зобов`язання у зв`язку з блокуванням невідомими особами промислового майданчика та запевняло, що постачання вугільної продукції та повернення вугільної продукції. переданої на зберігання, буде здійснене одразу після припинення блокування.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги Позивач зазначає, що Відповідач всупереч умовам Договору поставки №1/03-19 від 01.03.2019 року не здійснив поставку вугільної продукції за Специфікаціями № 7 та № 8, та не повернув передану на зберігання на підставі Специфікації № 10 за Актом приймання-передачі від 07.06.2019 року вугільну продукцію. Таким чином, Позивач просить Суд витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром вугільну продукцію відповідно до Специфікації № 10 шляхом її примусового вилучення та зобов`язати останнього здійснити поставку вугільної продукції відповідно до Специфікацій № 7 та № 8.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ Енергоальянс підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Внаслідок укладення Договору поставки №1/03-19 від 01.03.2019 року між сторонами згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України, виникли цивільні права та обов`язки.

Оскільки між сторонами по справі склалися господарські правовідносини, то до них слід застосовувати положення Господарського кодексу України як спеціального акту законодавства, що регулює правовідносини у господарській сфері.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина 1 статті 627 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 статті 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Згідно з приписами ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з приписами ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору. (ч.2 ст. 628 Цивільного кодексу України)

Згідно зі статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору № 01/03-19 від 01.03.2019 року, Товариство з обмеженою відповідальністю ВКФ Енергоальянс згідно з платіжними дорученнями № 181 від 03.06.2019 року на суму 43 800 грн. 00 коп., № 182 від 03.06.2019 року на суму 97 000 грн., № 185 від 04.06.2019 року на суму 118 000 грн. 00коп., № 186 від 04.06.2019 року на суму 100 000 грн. 00коп., № 202 від 07.06.2019 року на суму 1 790 000 грн. 00коп., № 203 від 07.06.2019 року на суму 116 000 грн. 00коп., № 204 від 07.06.2019 року на суму 17 000 грн. 00коп., на яких призначенням платежу зазначено за вугільну продукцію згідно договору № 01/03-19 від 01.03.2019 , здійснило оплату вартості вугільної продукції на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром на загальну суму в розмірі 2 281 800 грн. 00 коп. (а.с. 35-41)

Також, на виконання умов Договору № 01/03-19 від 01.03.2019 року, Відповідач поставив, а Позивач в свою чергу прийняв Товар: вугілля марки Г(Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп.; шлам вуглевмісний, в кількості 5500 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп., що підтверджується видатковими накладними №45 від 07.06.2019 р. та № 46 від 07.06.2018 р., а загалом на суму в розмірі 560 000 грн. 00 коп. (а.с.31, 32)

Суд вважає, що, за видатковими накладними №45 від 07.06.2019 р. та № 46 від 07.06.2018 р. здійснено поставку вугільної продукції, визначеної Специфікацією № 9, з огляду на співпадіння номенклатури, ціни та вартості у вказаних документах.

Проте, Суд зазначає, що матеріали справи не містять жодних належних та допустимих доказів відповідно до статей 76 - 79 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження поставки Відповідачем Позивачу вугільної продукції, обумовленої Специфікаціями № 7 та 8, а саме вугілля марки Г(Г2) (0,1-3), в кількості 2000 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 600 000 грн. 00коп., шламу вуглевмісного, в кількості 14800 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 296 000 грн. 00коп.

Між Сторонами укладений Акт звірки взаєморозрахунків станом за період 01.06.2019 -07.06.2019, з якого вбачається, що станом на 07.06.2019 року заборгованість на користь ТОВ ВКФ Енергоальянс становить 897 196 грн. 00коп. (а.с. 34).

Суд вважає за доцільне окремо зазначити, що згідно з даним Актом, який підписаний представниками та скріплений печатками сторін, станом на 01.06.2019 року у Позивача існувала переплата у розмірі 824 604 грн. 00 коп. (а.с. 34). Отже, враховуючи проведені в подальшому оплати, за винятком вартості поставленої продукції - 560 000 грн., розмір переплати Позивача за вугільну продукцію становив 897 196 грн. 00коп.

Таким чином, Суд встановив, що Відповідачем не було поставлено Позивачу вугільну продукцію на суму в розмірі 896 000 грн. 00 коп., обумовлену Специфікаціями № 7 та 8, а саме: вугілля марки Г(Г2) (0,1-3), в кількості 2000 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 600 000 грн. 00коп., шламу вуглевмісного, в кількості 14800 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 296 000 грн. 00коп., яка була попередньо оплачена Позивачем.

Отже, Суд зазначає, що Відповідач, в порушення вищезазначених норм Цивільного кодексу України та умов Договору, не здійснив поставку оплаченої в повному обсязі вугільної продукції, тобто не виконав свої зобов`язання належним чином, а тому Суд приходить до висновку, що позовні вимоги щодо зобов`язання відповідача здійснити поставку вугільної продукції відповідно до Специфікацій № 7 та № 8 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Водночас, Позивач просить Суд витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром вугільну продукцію, передану на зберігання відповідно до Специфікації № 10, а саме: вугілля марки Г(Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тону 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп.; шлам вуглевмісний, в кількості 5500 тонн, ціною за 1 тону 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп., шляхом її примусового вилучення.

Судом встановлено, що на виконання умов Договору поставки №1/03-19 від 01.03.2019 року та Специфікації № 10 від 07.06.2019 року, Відповідач передав, а Позивач прийняв за Актом приймання-передачі від 07.06.2019 року на зберігання вугілля марки Г(Г2) (0.1-3) в кількості 1500 тонн, ціною за 1 тону 300 грн., вартістю 450 000 грн. 00коп.; шлам вуглевмісний, в кількості 5500 тонн, ціною за 1 тону 20,00 грн., вартістю 110 000 грн. 00коп. Місцем зберігання вугільної продукції є: Львівська обл., Сокальський р-н, с. Межріччя; проммайданчик, хвостосховище № 1. Строк зберігання з 07 червня 2019 року по 10 червня 2019 року. (а.с. 33)

Відповідно до п. 6.5. Договору, Покупець зобов`язаний після закінчення строку зберігання забрати у Постачальника вугільну продукцію.

Отже, при укладенні Договору сторони передбачили, що після закінчення терміну зберігання Позивач має самостійно забрати вугільну продукцію, яка передана Відповідачеві на зберігання, тобто вчинити активні дії щодо вивезення Товару з місця його зберігання, як то повідомлення про дату та час прибуття до місця збереження, данні щодо транспорту та уповноваженої на отримання особи.

Однак, матеріали справи не містять, а Позивачем не доведено належними та допустимими доказами відповідно до статей 76 - 79 Господарського процесуального кодексу України вчинення дій на виконання умов Договору щодо самостійного вивезення вугільної продукції, переданої на зберігання за Актом приймання-передачі від 07.06.2019 року.

Таким чином, Суд вважає, що за відсутності фактичних дій Позивача, спрямованих на вивезення з місця зберігання вугільної продукції та доказів перешкоджання Відповідачем таким діям, відсутнє порушення Відповідачем прав Позивача, отже вимога про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром вугільної продукції шляхом її примусового вилучення, є передчасної.

З огляду на викладене, Суд дійшов висновку про відмову в задоволенні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ Енергоальянс про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром вугільної продукції шляхом її примусового вилучення.

Таким чином, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ Енергоальянс підлягають задоволенню в частині зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю Західвуглепром здійснити поставку вугільної продукції відповідно до Специфікацій № 7 та № 8, а саме: вугілля марки Г(Г2) (0,1-3), в кількості 2000 тонн, ціною за 1 тонну 300 грн., вартістю 600 000 грн. 00коп., шламу вуглевмісного, в кількості 14800 тонн, ціною за 1 тонну 20,00 грн., вартістю 296 000 грн. 00коп.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно задоволеним позовним вимогам.

На підставі викладеного, керуючись статтями 74, 76-80, 129, 236 - 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ ЕНЕРГОАЛЬЯНС - задовольнити частково.

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ (01004, м.Київ, ВУЛИЦЯ ШОВКОВИЧНА, будинок 46/48, ідентифікаційний код юридичної особи 41276305) здійснити постачання Товариству з обмеженою відповідальністю ВКФ ЕНЕРГОАЛЬЯНС (04053, м.Київ, ВУЛИЦЯ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, будинок 21, офіс 501Б, ідентифікаційний код юридичної особи: 42551910) вугілля марки Г(Г2)(0,1-3) у кількості 2 000 (дві тисячі) тонн на загальну суму 600 000 (шістсот тисяч) грн. 00 коп., автомобільним транспортом на умовах СРТ, Львівська обл., Сокальський район, с. Сілець, склад ПАТ Львівська вугільна компанія , відповідно до Специфікації № 7 від 03.06.2019 року.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ (01004, м.Київ, ВУЛИЦЯ ШОВКОВИЧНА, будинок 46/48, ідентифікаційний код юридичної особи 41276305) здійснити постачання Товариству з обмеженою відповідальністю ВКФ ЕНЕРГОАЛЬЯНС (04053, м.Київ, ВУЛИЦЯ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, будинок 21, офіс 501Б, ідентифікаційний код юридичної особи: 42551910) шламу вуглевмісного у кількості 14 800 (чотирнадцять тисяч вісімсот) тонн на загальну суму 296 000 (двісті дев`яносто шість тисяч) грн. 00 коп., на умовах поставки FCA, залізничний тупик № 23 та/або залізничний тупик № 27, які знаходяться на території ПАТ Львівська вугільна компанія , Львівська обл., Сокальський район, с. Сілець, відповідно до Специфікації № 8 від 03.06.2019 р.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАХІДВУГЛЕПРОМ (01004, м.Київ, ВУЛИЦЯ ШОВКОВИЧНА, будинок 46/48, ідентифікаційний код юридичної особи 41276305) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ ЕНЕРГОАЛЬЯНС (04053, м.Київ, ВУЛИЦЯ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, будинок 21, офіс 501Б, ідентифікаційний код юридичної особи: 42551910) судовий збір у розмірі 3 842 (три тисячі вісімсот сорок дві) грн. 00 коп.

5. В іншій частині позову - відмовити.

6. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

7. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

8. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складання та підписання повного тексту рішення: 05 серпня 2019 року.

Суддя О.В. Чинчин

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено06.08.2019
Номер документу83430295
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7961/19

Ухвала від 03.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 31.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 07.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 29.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 10.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 11.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні