Рішення
від 31.07.2019 по справі 504/2459/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/2459/19

Провадження № 2/504/1838/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.07.2019 року смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенка В.К.,

секретаря - Мельниковій В.М.,-

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні, в залі суду № 4, позовну заяву ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 до Кремидівської сільської ради Лиманського району Одеської області, код ОКПО 04379663, про встановлення юридичного факту, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до відповідача, яким просила суд встановити юридичний факт того, що ОСОБА_2 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично вступив в управління та володіння майном, що за життя належало ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , зокрема, земельною часткою (паєм) розміром 5,66 га, з земель КСП Маринівське ; визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай), площею 5,66 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) з земель, які перебувають у власності КСП Маринівське , що належала ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 , зареєстрованого 12.09.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну часту (пай) за № 433.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити з підстав, викладених у позові.

Представник Кремидівської сільради Лиманського району Одеської області не заперечував проти задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, суд встановив наступні правовідносини:

За життя ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 , зареєстрованого 12.09.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну часту (пай) за № 433, належала земельна частка (пай), площею 5,66 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) з земель, які перебувають у власності КСП Маринівське .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер.

Після його смерті відкрилась спадщина.

ОСОБА_2 є сином ОСОБА_3 .

Суд враховує, що даний юридичний факт позивачу необхідно встановити для отримання спадщини.

Суд вважає можливим в цій частині позовні вимоги задовольнити, оскільки вони повністю доведені зібраними по справі матеріалами, і в іншому порядку, даний юридичний факт, в теперішній час, встановити не можливо.

Відповідно до ст. 524 ЦК УРСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

В силу положення ст. 529 ЦК УРСР ОСОБА_2 відноситься до спадкоємців першої черги до майна ОСОБА_3 ..

В силу положення ст. 548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Матеріалами справи доведено, що ОСОБА_2 управляв земельною часткою (паєм), що належала за життя батькові, отримував орендну плату за землю.

Таким чином в силу закону ОСОБА_2 є таким, що фактично прийняв спадщину.

При вирішенні даного спору суд керується законодавством, яке регулювало виникнення права власності у самого спадкодавця на момент закінчення будівництва будинку, а також положеннями ЦК УРСР 1963 року, Законом України Про власність , Законом України Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування в Україні , постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 11 березня 1985 року № 105 Про порядок обліку житлового фонду в Українській РСР .

Таким чином, суд дійшов висновку, що за життя ОСОБА_2 , набув право власності на земельну частку (пай), площею 5,66 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) з земель, які перебувають у власності КСП Маринівське .

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина.

ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , і на момент смерті останнього була зареєстрована та фактично проживала із спадкодавцем за адресою: АДРЕСА_1 ., що встановлено судом зі змісту довідки Кремидівської сільради Лиманського району Одеської області від 15.03.2019 року № 317.

За відсутності правовстановлюючого документу ОСОБА_1 не має іншої можливості ніж в судовому порядку оформити своє право на спадщину.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В силу ст. 1268 ч. 5 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Оскільки Законом України Про нотаріат не передбачена можливість видачі спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину за законом чи за заповітом за відсутності правовстановлюючого документу, суд вважає, що тільки в судовому порядку позивач має можливість захисту свого права та законного інтересу.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обгрунтовані, в зв`язку із чим підлягають задоволенню повністю.

На підставі наведеного, керуючись ст. 116 ЗК України, ст. 1216-1218, 1220, 1268 ЦК України, ст. 524, 529, 548, 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), ст. 19 ЗК УРСР (в редакції 1970 року), ст.ст. 196-200, 258-260, 353 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , - задовольнити.

Встановити юридичний факт того, що ОСОБА_2 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично вступив в управління та володіння майном, що за життя належало ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , зокрема, земельною часткою (паєм) розміром 5,66 га, з земель КСП Маринівське .

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай), площею 5,66 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) з земель, які перебувають у власності КСП Маринівське , що належала ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 , зареєстрованого 12.09.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну часту (пай) за № 433.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Комінтернівський районний суд Одеської області.

Суддя В.К. Барвенко

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено06.08.2019
Номер документу83431973
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —504/2459/19

Рішення від 31.07.2019

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні