Ухвала
від 06.08.2019 по справі 592/12069/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/12069/19

Провадження № 1-кс/592/6809/19

УХВАЛА

про дозвіл на проведення обшуку

06 серпня 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32018200000000016 від 30.01.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, про дозвіл на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своєклопотання,погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Сумської області ОСОБА_4 , обґрунтовує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018200000000016 від 30.01.2018 за фактом реєстрації фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності щодо формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість для суб`єктів підприємницької діяльності, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено групу жителів м. Ужгорода, а саме: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які організували та контролюють діяльність підприємств, що входять до складу «центру мінімізації митних платежів», які на замовлення фізичних осіб здійснюють імпорт товарно-матеріальних цінностей на територію України по заниженим цінам, які в подальшому реалізовуються за готівкові кошти. При цьому, здійснюється незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість для транзитно-конвертаційних груп підприємств, які в подальшому здійснюють формування незаконного податкового кредиту для реальних суб`єктів підприємницької діяльності, в т.ч. ТОВ «Агро-Ювіон» (код 41974342, м. Суми), ТОВ «Каралторг» (код 41409075, м. Суми).

Вказаними особами, з метою реалізації своїх злочинних намірів протягом останніх років створено (зареєстровано) ряд підконтрольних підприємств-резидентів, а саме: ТОВ «Євро Континент» (код 37968542), ТОВ «Стріт» (код 38720542), ТОВ «Амфібрікс» (код 41507394), ТОВ «Альбітер» (код 41507284), ТОВ «Андерлайн» (код 40202557), ТОВ «Рерум» (код 41018475), ТОВ «Еріціус» код (40111528), ТОВ «Даталас» (код 40620835), які фактично здійснюють незаконну діяльність на теперішній час. Крім того, встановлено, що вищевказаними особами зареєстровано ряд підконтрольних підприємств-нерезидентів, а саме: Replicant s.r.o. (Словаччина), ES Poltade s.r.o (Словаччина), Auto Export East LTD (Велика Британія).

Проведеними негласними слідчими (розшуковими) діями та аналізом фінансово-господарської діяльності вищезазначених підприємств, з використанням наявних баз ДФС України, по ланцюгу постачання товарно-матеріальних цінностей встановлено відмінність номенклатури придбаного товару (робіт, послуг) від номенклатури товару (робіт, послуг), що реалізуються, тобто здійснюється легалізація товарів в обіг на території України у яких відсутнє джерело їх законного введення в обіг та реального задекларованого виробництва таких товарів.

Під час проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є безпосереднім організатором та виконавцем злочинної діяльності та фактично здійснює свою протиправну діяльність, пов`язану у сприянні в ухиленні від сплати податків суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р-н., с. Баранинці, вул. Об`їзна, буд. 11 А, де зберігаються та можуть бути виявлені речі та документи по фінансово-господарській діяльності ТОВ «Євро Континент» (код 37968542), ТОВ «Стріт» (код 38720542), ТОВ «Амфібрікс» (код 41507394), ТОВ «Альбітер» (код 41507284), ТОВ «Андерлайн» (код 40202557), ТОВ «Рерум» (код 41018475), ТОВ «Еріціус» код (40111528), ТОВ «Даталас» (код 40620835), Replicant s.r.o. (Словаччина), ES Poltade s.r.o (Словаччина), Auto Export East LTD (Велика Британія), зокрема: договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки, акти приймання-передачі наданих послуг, товарно-транспортні накладні, контракти, сертифікати якості на товар, товарно-матеріальні цінності, готівкові грошові кошти, чорнові записи (документи подвійної бухгалтерії), незаповнені бухгалтерські бланки з відбитками печаток підприємств з ознаками фіктивності, печатки перелічених вище підприємств, комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться фіктивна бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії фіктивних бухгалтерських документів, ключі доступу до системи «Клієнт-Банк», мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, переписки між підприємствами, документи щодо митного оформлення імпорту товарно-матеріальних цінностей та товарів широкого вжитку, інвойси, міжнародні товарно-транспортні накладні (CMR), вантажно-митні декларації, в т.ч. попередні, кредитні та інші банківські картки, на які перераховуються безготівкові кошти для подальшого зняття готівки, відео реєстратори, на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, про обставини вчинення злочину, які були знаряддям кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів та були об`єктом злочинних дій, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних.

Крім того, факт використання ТОВ «Стріт» (код 38720542), ТОВ «Даталас» (код 40620835), ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 підтверджується допитом свідка ОСОБА_10 .

Вилучення зазначених речей та документів надасть можливість встановити порушення податкового законодавства України, а також подію кримінального правопорушення, вид та розмір шкоди, яку було завдано державі та будуть використані в подальшому як речові докази.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно право власності на нежитлові приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровані за ПАТ «Будавтодор» (код 25434969).

У судовому засіданні заступник начальника управління начальник першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, перевіривши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, доводи слідчого є достатніми для надання дозволу на проведення обшуку, що необхідно для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Матеріали провадження містять відомості, які вказують на необхідність проведення слідчих дій з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції, суд враховує правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сформульовані ним у рішеннях "Ратушна проти України", "Поліщук проти України", "Васильчук проти України", "Головань проти України", "Смирнов проти Росії".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234-237 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи: заступнику начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_11 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_12 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_16 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_17 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_18 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_19 , або уповноваженим особам визначеним заступником начальника управління начальником першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України, дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві власності належать ПАТ «Будавтодор» (код 25434969) та знаходяться у фактичному використанні ТОВ «Стріт» (код 38720542), ТОВ «Даталас» (код 40620835), ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Євро Континент» (код 37968542), ТОВ «Стріт» (код 38720542), ТОВ «Амфібрікс» (код 41507394), ТОВ «Альбітер» (код 41507284), ТОВ «Андерлайн» (код 40202557), ТОВ «Рерум» (код 41018475), ТОВ «Еріціус» код (40111528), ТОВ «Даталас» (код 40620835), Replicant s.r.o. (Словаччина), ES Poltade s.r.o (Словаччина), Auto Export East LTD (Велика Британія) за період 01.01.2018 по 31.07.2019, зокрема: договорів, додаткових угод, специфікацій, накладних, прибуткових накладних, видаткових накладних, податкових накладних, платіжних доручень, банківських виписок, чеків, актів приймання-передачі наданих послуг, товарно-транспортних накладних, контрактів, сертифікатів якості на товар, товарно-матеріальних цінностей, готівкових грошових коштів, чорнових записів (документи подвійної бухгалтерії), незаповнених бухгалтерських бланків з відбитками печаток підприємств з ознаками фіктивності, печаток перелічених вище підприємств, комп`ютерної техніки (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться фіктивна бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носіїв інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії фіктивних бухгалтерських документів, ключів доступів до системи «Клієнт-Банк», мобільних телефонів із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, переписки між підприємствами, документів щодо митного оформлення імпорту товарно0матеріальних цінностей та товарів широкого вжитку, інвойсів, міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR), вантажно-митних декларацій, в т.ч. попередні, кредитні та інші банківські картки, на які перераховуються безготівкові кошти для подальшого зняття готівки, відео реєстратори, на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, про обставини вчинення злочину, інших предметів, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83472184
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/12069/19

Ухвала від 06.08.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні