Рішення
від 05.08.2019 по справі 393/371/19
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/371/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2019 року смт. Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого судді Рачкелюка Ю.В.,

за участі секретаря судових засідань Панькіної Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новгородка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Новгородківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, ОСОБА_2 про встановлення факту народження дитини,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду з вимогою встановити факт народження її доньки ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в США, штат Юта, місто Лейтон, округ Девіс від батьків: матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України.

Свої вимоги мотивувала тим, що в травні 2019 року вона в приватних справах знаходилась в Сполучених Штатах Америки. На той час заявниця перебувала на 40-му тижні вагітності, коли в неї почалися ознаки пологів, у зв`язку з цим не змогла повернутися в Україну та була направлена до медичної установи та стала на облік в Devis hospital and medical centre (Медичний центр та шпиталі Девіс ), де вагітність контролював лікар медицини ОСОБА_4 . 10 травня 2019 року о 03:23 за місцевим часом, вона народила доньку ОСОБА_5 ОСОБА_6 . Після чого отримала необхідні документи, була виписана з лікарні та прибула до України. Після приїзду до України вона втратила медичні документи на дитину, але залишилися їх копії та переклад. Відновити документи в неї немає можливості, так як це можливо зробити лише в США. Невідкладно після повернення до України, до місця проживання в смт . Новгородка Кіровоградської області, вона звернулася до відділу державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області щодо реєстрації народження дитини. У зв`язку з тим, що відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області визнано недостатніми наявні у них документи, їй було відмовлено у реєстрації народження дитини. Встановлення факту народження дитини необхідно для отримання свідоцтва про народження дитини, встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

В судове засідання сторони не з`явилися, про розгляд справи були належним чином повідомленні.

Від заявника 05.08.2019 року до суду надійшла заява, в якій заявник просила розглянути справу без її участі, у зв`язку з сімейними обставинами, заяву підтримала та наполягала на її задоволенні.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася до суду надала телефонограму 05.08.2019 року, в якій просила судове засідання проводити без їх представника, щодо задоволення заяви не заперечує.

Суд, перевіривши матеріали справи, прийшов до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно п.7 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Частиною 4 ст. 49 ЦК України передбачено, що реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження,усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 144 СК України батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Реєстрація народження дитини проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові. Реєстрація народження дитини засвідчується свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі, якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно Постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31.03.1995 року рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Згідно зі ст. 18 ЦПК України рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформляють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

З матеріалів справи встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в травні 2019 року в приватних справах знаходилася в Сполучених Штатах Америки. На той час перебувала на 40-му тижні вагітності, коли в неї почалися ознаки пологів, у зв`язку з чим, не змогла повернутися в Україну та була направлена до медичної установи та стала на облік в Devis hospital and medical centre (Медичний центр та шпиталі Девіс ), де вагітність контролював лікар медицини ОСОБА_7

10 травня 2019 року о 03:23 за місцевим часом вона народила доньку ОСОБА_5 ОСОБА_6 . Після чого отримала необхідні документи, була виписана з лікарні та прибула до України.

Документами, що підтверджують факт народження дитини, є ксерокопії медичних документів, видані у вищевказаному медичному центрі та ксерокопія з перекладом медичного свідоцтва про народження живої дитини в Юті від 16.05.2019 року за посилковим номером 201916458.

Після приїзду до України заявниця втратила медичні документи на дитину, але залишилися їх копії та переклад. Відновити документи в неї немає можливості, так як це можливо зробити лише в США.

Після повернення до України вона звернулася до відділу державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області щодо реєстрації народження дитини. У зв`язку з тим, що відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області визнано недостатніми наявні у них документи, їй було відмовлено у реєстрації народження дитини.

Встановлення факту народження дитини необхідно для отримання свідоцтва про народження дитини, встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

Таким чином, зібраними по справі доказами, було встановлено факт народження у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки міста Донецьк, громадянки України та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженця смт.Онуфріївка Кіровоградської області, громадянина України, дитини, дівчинки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження Сполучені Штати Америки, штат Юта, місто Лейтон, округ Девіс.

На підставі викладеного, керуючись ст.293, п.7 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Новгородківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, ОСОБА_2 про встановлення факту народження дитини - задовольнити.

Встановити факт народження у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки міста Донецьк, громадянки України та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженця смт. Онуфріївка Кіровоградської області, громадянина України, дитини, дівчинки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження Сполучені Штати Америки, штат Юта, місто Лейтон, округ Девіс.

Копію рішення направити сторонам та до Новгородківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Ю. РАЧКЕЛЮК

Дата ухвалення рішення05.08.2019
Оприлюднено07.08.2019
Номер документу83472943
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини

Судовий реєстр по справі —393/371/19

Рішення від 05.08.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні