Ухвала
від 07.08.2019 по справі 522/13044/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/13044/19

Провадження № 1-кс/ 522/14663/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей з можливістю вилучення оригіналів та завірених належним чином копій документів, які знаходяться у володінні Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- особових справ, посадових обов`язків, наказів про призначення на керівника та відповідальних осіб по охороні та безпеці праці, на начальника охорони Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », особові справи на найманих працівників, накази про призначення та табелі обліку вказаних осіб, зокрема на особу, з якою стався нещасний випадок 10.06.2019 за адресою: АДРЕСА_2 при виконанні ремонтах/будівельних робіт ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спецповідомлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 (пояснення, доповідна записка, тощо), службове розслідування щодо нещасного випадку, вжиті заходи реагування по вказаному факту, договори підряду/ співпраці на об`єкт містобудування за адресою: АДРЕСА_2 укладених Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за минулий період.

Відповідно до ч.2 ст.163, ч.1 ст.556 КПК України, просить розглядати клопотання без виклику осіб у володінні яких знаходяться вказані документи, у зв`язку з тим, що є безпосередні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних документів.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на наступне.

Слідчим СВ Приморського ВП в м. Одеса ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадження №12018160500003042 від 10.06.2018, за фактом порушення законодавства про охорону праці на об`єкті містобудування за адресою: АДРЕСА_2 , що призвело до загибелі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В ході проведення досудового розслідування по зазначеному кримінальному провадженню встановлено, що посадові замовника будівництва за адресою: АДРЕСА_2 не надають копії правоустановчих документів щодо ознайомлення посадових осіб з Правилами охорони праці на об`єкті містобудування при проведенні ремонтних/будівельних робіт, зокрема на об`єкті підвищеної небезпеки за вказаною адресою.

Так, на численні запити на адресу замовника будівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », щодо надання копій документів на вказаний об`єкт містобудування, копію трудового договору з ОСОБА_3 , акти комісійного обстеження об`єкту ІНФОРМАЦІЯ_3 , щодо причин смерті ОСОБА_4 та порушення Закону України «Про охорону праці» на об`єкті містобудування, відповідь не надається.

Відповідно до вимог п.10 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», визначено, що Спеціальному розслідуванню підлягають: нещасні випадки із смертельними наслідками. Крім того, факт перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем, якщо працівник фактично допущений до роботи без оформлення трудового договору (контракту), встановлюється посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 або її територіального органу чи у судовому порядку.

Згідно до п.30. Постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», Розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) комісією підприємства (установи, організації) проводиться протягом п`яти робочих днів з дня утворення комісії.

У разі виникнення потреби у проведенні лабораторних досліджень, експертизи, випробувань для встановлення обставин і причин настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та у випадках, зазначених у пункті 43 цього Порядку, розслідування може бути продовжене роботодавцем за письмовим погодженням з територіальним органом Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) або за місцезнаходженням підприємства (установи, організації) (у разі події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів) до отримання відповідних висновків, матеріалів, відповідей, пояснень тощо.

Відповідно до ч.2 ст. 5 Закону України «Про охорону праці» визначено, що під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров`я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Крім того, під час проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню було встановлено наявність порушень Закону України «Про охорону праці» зі сторони посадових осіб, які виконували будівельні/монтажні роботи за адресою: АДРЕСА_2 , у зв`язку з чим і виник нещасний випадок із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до документації, щодо охорони праці на підприємстві, щодо призначення на посади, табулювання працівників, робота в надурочні/святкові дні, проведених службових розслідувань, щодо нещасного випадку, який стався з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на об`єкті містобудування за адресою: АДРЕСА_2 , спецповідомлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 (пояснення, доповідна записка, тощо), службове розслідування щодо нещасного випадку, вжиті заходи реагування укладених договорів з підрядними організаціями/ укладених договорів про співпрацю щодо об`єкту містобудування за адресою: АДРЕСА_2 , що знаходиться у володіння Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Виходячи зі змісту вимог ст.131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

У зв`язку із викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів.

Прокурор в судове засідання не з`явився. Надав до суду заяву, згідно якої просить розглядати клопотання у його відсутність та задовольнити клопотання.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п.1 ч.5 ст.163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Відповідно до ч.2 ст.163, ч.1 ст.556 КПК України, вказане клопотання слідчого розглядається слідчим суддею без виклику осіб у володінні яких знаходяться вказані документи, у зв`язку з тим, що є безпосередні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних документів.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що речі та документи, які перебувають у Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » мають значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Приморського ВП в м. Одеса ГУ НП в Одеській області ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу, - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів та завірених належним чином копій документів, які знаходяться у володінні Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- особових справ, посадових обов`язків, наказів про призначення на керівника та відповідальних осіб по охороні та безпеці праці, на начальника охорони Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », особові справи на найманих працівників, накази про призначення та табелі обліку вказаних осіб, зокрема на особу, з якою стався нещасний випадок 10.06.2019 за адресою: АДРЕСА_2 при виконанні ремонтах/будівельних робіт ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спецповідомлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 (пояснення, доповідна записка, тощо), службове розслідування щодо нещасного випадку, вжиті заходи реагування по вказаному факту, договори підряду/ співпраці на об`єкт містобудування за адресою: АДРЕСА_2 укладених Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за минулий період.

Відповідальні особи Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зобов`язані надати доступ та можливість вилучення прокурором Одеської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_2 та/або за її дорученням оперуповноваженим Управлінню захисту економіки в Одеській області ДЗЕ НП України зазначених речей та документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

07.08.2019

Дата ухвалення рішення07.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83486031
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу

Судовий реєстр по справі —522/13044/19

Ухвала від 24.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні