Ухвала
від 24.07.2019 по справі 464/3061/19
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/3061/19

пр.№ 1-кс/464/1561/19

У Х В А Л А

24 липня 2019 року слідчий суддя Сихівського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши скаргу ТзОВ ВП «Акватон» на постанову слідчого про закриття в частині окремого кримінального провадження від 28.12.2018 року, -

в с т а н о в и в :

ТзОВ ВП «Акватон» звернулося із скаргою, в якій просить скасувати постановуслідчого прозакриття вчастині окремогокримінального провадженнявід 28.12.2018року внесеногодо ЄРДРза №42018140000000043.В обґрунтуванняскарги покликаєтьсяна те,що 10.06.2019року ТОВ ВП «АКВАТОН» було отримано рекомендованим поштовим відправленням від Слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Львівській області постанову про закриття в частині окремого кримінального провадження від 28.12.2018 року. Як вбачається із такої постанови кримінальне провадження, внесене до ЄРДР №42018180000000043 від 07.03.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205 КК України, закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України у зв`язку із встановленням відсутності в діяннях службових осіб ТОВ «ЛЕМБУД» (ЄДРПОУ 39780161), ТОВ «УКР-АЛЮМІНІЙ» (ЄДРПОУ 39734621), ТОВ «ГАЛБРУХТ» (ЄДРПОУ 30680112), ТОВ «МЕТБРУХТ ХОЛДИНГ» (ЄДРПОУ 41134881), ТОВ «МЕРКУРІАЛ ТОРГ» (ЄДРПОУ 40526353), ТДВ «ГАЛ-КАТ» (ЄДРПОУ 38456790) ПП «АВТОІНТЕРЛОГІСТИК» (ЄДРПОУ 39991861), ТОВ «КРАЙ ТРАНС» (ЄДРПОУ 37132642), ТОВ «МАРСЕЛЛ» (ЄДРПОУ 4062681), ПП «ФІРМА «ГАЛИЧ-КАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 33359491), ТОВ «ТД «ГАЛ-КАТ» (ЄДРПОУ 39961271) складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.205 КК України. Проте вказана постанова є передчасною та такою, що порушує вимоги кримінального процесуального законодавства, оскільки слідчий, зазначивши про відсутність складу кримінального правопорушення в діях службових осіб цих підприємств, не дав оцінки тому факту, що іншими органами досудового розслідування активно розкриваються ознаки фіктивності в діяльності цих же підприємств. Слідчим не досліджено господарські операції суб`єктів на предмет наявності ознак фіктивності. Фіктивність діяльності підприємства означає відсутність у осіб, які стоять за створеним або придбаним суб`єктом підприємництва, справжнього наміру здійснювати діяльність, зафіксовану в установчих документах і пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг. Проте, слідчим не вчинено усіх можливих та необхідних слідчих (процесуальних) дій для з`ясування обставин фіктивності підприємств, а передчасно прийнято оскаржуване рішення, просить постанову скасувати.

Представник скаржника, приймаючи участь в режимі відеоконференції скаргу підтримав, з підстав викладених у скарзі, просить таку задоволити .

Слідчий при розгляді скарги вимоги такої заперечив, зазначивши, що в ході досудового розслідування даного кримінального провадження ним було вчинено усі необхідні слідчі та процесуальні дії, в результаті яких даних про вчинення вказаного кримінального правопорушення не здобуто. Вважає скаргу безпідставною та просить відмовити у її задоволенні.

Заслухавши пояснення представника скаржника, слідчого, вивчивши матеріали скарги, матеріали досудового розслідування №42018140000000043, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ст.9 КПК України слідчий зобов`язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Як встановлено при розгляді скарги, слідчим з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 здійснювалось досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018140000000043 від 07.03.2018 року за ч. 1 ст. 205, ч.1 ст.212 КК України за зверненням керівника ТОВ ВП «Акватон».

28.12.2018 року слідчим прийнято постанову про закриття в частині окремого кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із відсутністю в діяннях службових осіб ТОВ «Лембуд», ТОВ «Укр-алюміній», ТОВ «Галбрухт», ТОВ «Метбрухт холдінг», ТОВ Меркуріал Торг», ТДВ «Гал-Кат», ПП «Автоінтерлогістік», ТОВ «Край Транс», ТОВ «Марселл», ПП «Фірма`Галич-Кабель», ТОВ ТД «Гал-Кат» складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

Статтею 205 КК України передбачено кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких е заборона. Належне встановленняфакту наявностічи відсутності фіктивноїдіяльності підприємствапотребує підтвердженнячи спростуваннятаких фактівяк -реєстрації підприємствна підставнихосіб абоза винагороду,за підробленими,викраденими,позиченими абовтраченими документами;внесення вустановчі документинеправдивих данихпро засновниківі керівниківпідприємств абоінші обставини;залучення допротиправної діяльностіформально призначенихна посадукерівників реальноіснуючого громадянинаіз специфічнимсоціальним статусом(малозабезпечених,психічно-і тяжкохворих,інвалідів,малозабезпечених,алкоголіків,наркоманів тощо);відсутність рухукоштів підприємствана йогобанківських рахункахабо,навпаки,занадто великийобсяг фінансовихоперацій побанківських рахункахпідприємства,яке нещодавнозареєстровано;наявність основнихзасобів дляведення підприємництва(складськихприміщень,обладнання,транспортних засобівтощо).Особи, які скоюють фіктивне підприємництво, можуть або повністю відмовлятись від здійснення тієї офіційної діяльності, котра фіксується в установчих документах юридичної особи, або вести її у мінімальному обсязі, що дозволяє вважати комерційну структуру такою, що насправді функціонує, тобто імітувати підприємницьку діяльність. Відтак, лише повне та достовірне з`ясування відсутності вищезазначених фактів дає підстави для висновку про відсутність ознак вказаного злочину .

Із змісту ст.284 КПК України випливає, що закриття кримінального провадження як форма закінчення досудового розслідування має місце за наявності обставин, що виключають кримінальне провадження, встановлених в результаті повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження та безпосереднього дослідження і оцінки слідчим показань, речей та документів, які стосуються провадження, у їх сукупності.

Однак, оскаржувана постанова прийнята без додержання вказаних вимог, оскільки слідчим не вчинено, в повному обсязі, слідчих (процесуальних) дій спрямованих на з`ясування обставин провадження.

Як вбачається із оглянутих матеріалів кримінального провадження та змісту оскаржуваної постанови слідчим проаналізовано податкову звітність вказаних підприємств, допитано директорів підприємств, здійснено огляд офісних приміщень за місцезнаходженням підприємств.

Проте,зазначені допитита оглядиприміщень проведеніформально,без повноти відомостейпро обставинистворення підприємств, дійсної наявності основних засобів для ведення підприємництва (складських приміщень, обладнання, транспортних засобів тощо), кількості працюючих працівників, їх посади.

При цьому, протоколи огляду офісних приміщень не можуть бути прийняті до уваги з огляду на порушення порядку проведення зазначеної слідчої дії. Так, ст.237 КПК України визначено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч.7 ст.223 КПК України обшук абоогляд житлачи іншоговолодіння особи,обшук особиздійснюються зобов`язковою участюне меншедвох понятихнезалежно відзастосування технічнихзасобів фіксуваннявідповідної слідчої(розшукової)дії.

Проте, всупереч зазначених вимог законодавства слідчим здійснено огляд приміщень, які пербувають у володінні ряду юридичних осіб, без залучення понятих, що свідчить про порушення порядку проведення слідчої дії, а відтак, відомості, що містять вказані протоколи є недопуститими. Крім того, такі протоколи містять формальні відомості - адресу та площу приміщення, при цьому, не зазначено обстановки таких офісних приміщень (наявність робочих місць, компютерної техніки, докуметації, тощо).

Також зазначаючи у постанові про наявність складських приміщень підприємств, слідчий обмежився лише долученням до матеріалів справи копій договорів оренди таких, не провівши їх огляду. При цьому, ним не звернуто уваги на те, що предметом договорів оренди складських припіщень ПП «Автоінтерлогістік», ТОВ «Марсел», ТОВ «Лембуд» за один і той же період стало одне і те ж приміщення площею 200 кв.м по вул.Шевченка, 237 у м.Львові.

З огляду на зазначені обставини, приходжу до висновку, що оскаржувана постанова прийнята без виконання вимог ст.9 КПК України, висновок про відсутність ознак злочину є передчасним, а тому постанова підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст.303-307 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

скаргу задоволити.

Постанову слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 від 28.12.2018 року про закриття в частині окремого кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018140000000043 від 07.03.2018 року у зв`язку із відсутністю в діяннях службових осіб ТОВ «Лембуд» (ЄДРПОУ 39780161), ТОВ «Укр-алюміній» (ЄДРПОУ 39734621), ТОВ «Галбрухт» (ЄДРПОУ 30680112), ТОВ «Метбрухт холдінг» (ЄДРПОУ 41134881), ТОВ Меркуріал Торг» (ЄДРПОУ 40526353), ТДВ «Гал-Кат» (ЄДРПОУ 38456790), ПП «Автоінтерлогістік» (ЄДРПОУ 39991861), ТОВ «Край Транс» (ЄДРПОУ 37132642), ТОВ «Марселл» (ЄДРПОУ 40626381), ПП «Фірма» Галич-Кабель» (ЄДРПОУ 33359491), ТОВ ТД «Гал-Кат» (ЄДРПОУ 39961271) складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України скасувати .

Зобов`язати уповноважених осіб СУ ДФС у Львівській області провести досудове розслідування кримінального провадження з дотриманням вимог ст.9 КПК України, за результатами якого прийняти відповідне рішення відповідно до ст.283 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83499813
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування рішення слідчого про закриття кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —464/3061/19

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні