Рішення
від 08.08.2019 по справі 235/3327/19
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.08.19

Провадження № 2/235/1275/19

Справа № 235/3327/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2019 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Придворовій В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Покровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 15.05.2019 року звернулася до суду із позовом до ОСОБА_2 , Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, посилаючись на те, що вона є донькою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Миколаївка Донецької області.

Після смерті батька позивача залишилось спадкове майно, яке складається з житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, загальною площею 59,3 кв.м, житловою площею 36,5 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Окрім позивача спадкоємцем є її брат - ОСОБА_2 , який не претендує на це майно та не має наміру його успадковувати, проживає окремо за іншою адресою, відмовився від спадщини.

На даний час позивач є єдиним спадкоємцем.

Нотаріусом позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, оскільки відсутній оригінал документу, який би посвідчував право власності, та у зв`язку з пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач просить визнати за нею право власності в порядку спадкування на житловий будинок з усіма надвірним будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

15 травня 2019 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

16 травня 2019 року зазначена позовна заява залишена без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків.

03 червня 2019 року недоліки позовної заяви позивачем усунуто.

04 червня 2019 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 25 червня 2019 року.

25 червня 2019 року підготовче судове засідання відкладено на 24 липня 2019 року.

У підготовче судове засідання позивач не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу без його участі. Відповідач у підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 08 серпня 2019 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності. На задоволенні позовних вимог наполягає.

Представник відповідача - Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у відсутності представника, позовні вимоги визнав.

Відповідач ОСОБА_2 про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріли справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обгрунтовані та підлягають задоволенню частково за наступних підстав:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 19.10.2009 року виконкомом Миколаївської сільської ради Красноармійського району Донецької області (а.с.7).

Після смерті батька позивача залишилось спадкове майно, яке складається з житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, загальною площею 59,3 кв.м, житловою площею 36,5 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Окрім позивача спадкоємцем є її брат - ОСОБА_2 , який не претендує на це майно та не має наміру його успадковувати, проживає окремо за іншою адресою, відмовився від спадщини (а.с.21).

На даний час позивач є єдиним спадкоємцем.

Відповідно постанови нотаріуса від 10.02.2019 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, оскільки відсутній оригінал документу, який би посвідчував право власності, та у зв`язку з пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.9).

Позивач пропустила строк звернення із заявою про прийняття спадщини через хворобу матері, незадовільний матеріальний стан та у зв`язку народженням дитини.

Частина 1 стаття 4 ЦПК України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Одним із способів захисту цивільних прав відповідно до п. 1 ч.2 ст. 16 ЦК України є визнання права.

Згідно ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

В силу ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема правочинів; право власності вважається набуте правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону або законність набуття права власності не встановлено судом.

Відповідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Стаття 392 ЦК України передбачає, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців які прийняли спадщину в порядку установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

На підставі викладеного вище та керуючись ст..ст. 16, 328, 373, 376, 392, 1216, 1223,

1261, 1268, 1269 ЦК України, статтями 4-5, 175-177, 263-265, 282 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати право власності в порядку спадкування за ОСОБА_1 , на житловий будинок з усіма надвірними будівлями та спорудами, який складається з житлового будинку А1, тамбур - а1, ганок а'1, льох-пг1, літня кухня -Б1, вбиральня -В1, сарай Г1, паркан - п1, загальною площею 59,3 кв.м, житловою площею 36,5 кв.м, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду є правовстановлюючим документом та підлягає державній реєстрації.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарг подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Миколаївська сільська рада Покровського району Донецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 03331482, місцезнаходження: 85347, Донецька область, Покровський район, с.Миколаївка, вул.. Центральна, 43.

Відповідач: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Дата складання повного тексту рішення 08 серпня 2019 року.

Суддя О.Є.Філь

Дата ухвалення рішення08.08.2019
Оприлюднено09.08.2019
Номер документу83518829
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/3327/19

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Рішення від 08.08.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні