Ухвала
від 07.08.2019 по справі 640/938/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/938/19

н/п 2/640/1294/19

УХВАЛА

"07" серпня 2019 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Бородіної Н.М.,

за участю секретаря Кострової О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Харкові клопотання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ( місце проживання АДРЕСА_1 ) до Державного реєстратора Комунального підприємства Постачальник послуг Солоницівської селищної ради Харківської області Луценко Павла Геннадійовича (юридична адреса 62370 Харківська область, Дергачівський район, смт. Солоницівка, вул.. Сумський шлях 11) , третя особа ОСОБА_2 ( місце проживання АДРЕСА_1 ) про скасування рішення про державну реєстрацію нерухомого майна,-

встановив:

Позивач, ОСОБА_1 , звернувся у суд із позовом до відповідача, Державного реєстратора Комунального підприємства Постачальник послуг Солоницівської селищної ради Харківської області Луценко П.Г., третя особа ОСОБА_2 про скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 42430920 від 07.08.2018 року, про реєстрацію за ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , права власності на гараж літ. Л , який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (номер запису про право власності: 27385966, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1616675063101).

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що за ОСОБА_2 незаконно зареєстрований гараж літ. Л (за позицією позивача будівля не є капітальною спорудою, є тимчасовою спорудою), який порушує його права як власника житлового будинку, розташованого поруч із вказаною спорудою.

Провадження у справі відкрито, призначено підготовче засіданні.

В підготовчому судовому засіданні представником третьої особи подана заява про закриття провадження у даній справі, оскільки дана справа не підлягає розгляду в порядку ЦПК України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За ч.1, ч.2 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 2 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - Закон № 1952-IV) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення таких відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Якщо ж, на думку позивача, саме в результаті державної реєстрації права власності за третьою особою - суб`єктом звернення за такою послугою порушується (не визнається, оспорюється) право власності позивача, то має місце спір позивача про цивільне право з цією особою, яка і має бути належним відповідачем у спорі про скасування запису про проведену державну реєстрацію речового права за особою, адже наслідки вирішення такого спору судом безпосередньо впливають на зміст та стан З предмета та підстав позову, викладених у позовній заяві, вбачається, що позивач звернувся до суду з цим позовом на захист порушеного (на його думку) права власності на вказані ним земельні ділянки до відповідача як особи, за якою зареєстровано право власності на ті ж самі земельні ділянки, тобто, спір, який виник із майнових відносин приватноправового характеру, та існування якого не залежить від додержання вимог законодавства при здійсненні запису про реєстрацію права суб`єктом державної реєстрації прав.

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Разом з тим приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового, особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу, зазвичай майнового, конкретного суб`єкта, що підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські дії суб`єктів владних повноважень.

З позовної заяви та пояснень представника позивача у судовому засіданні, вбачається, що земельні ділянки позивача та третьої особи, на яких розташовані житлові будинки з надвірними будівлями межують.

Позивач звернувся у суд із позовом до ОСОБА_2 про встановлення сервітуту для обслуговування гаражу літ. З - справа №640/19374/18, під час розгляду якої з`ясувалось, що за ОСОБА_2 зареєстровано право власності на гараж літ. Л , який розташований за технічним паспортом поруч із гаражем літ. З , що унеможливлює обслуговування гаражу літ. З та призводить до його руйнування.

Реєстрація за ОСОБА_2 гаражу літ. Л за позицією позивача є незаконною та порушує його права на обслуговування свого майна - гаражу літ. З .

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновку, що виниклий спір має приватноправовий характер, оскільки обумовлений порушенням прав позивача на обслуговування свого нерухомого майна, тому підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.2, 19, 260 ЦПК України, суд-

ухвалив:

В задоволені заяви представника третьої особи - відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлений 08.08.2019року.

Суддя Бородіна Н.М.

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення07.08.2019
Оприлюднено09.08.2019
Номер документу83521534
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —640/938/19

Рішення від 09.07.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Рішення від 09.07.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Постанова від 30.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Рішення від 15.11.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні