Рішення
від 26.01.2010 по справі 2/129-16/662
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2/129-16/662 26.01.10

За позовом Прокур атури Святошинського району міста Києва в інтересах

держави в особ і Київської міської ради

До Кооперати ву по будівництву та експлуа тації індивідуальних

гаражів “Коопе ративна-3”

про звільне ння незаконно займаної земел ьної ділянки

Суддя

Представники:

Від позивача не з' яв ився

Від відповідача не з' яв ися

Від прокуратури Міщенко Т.П. - пом.прокурора

Обставини справи:

19.01.2010 в засідання суду огол ошувалась перерва на підстав і ст. 77 ГПК України.

Прокуратура Святошинськог о району міста Києва звернул ась до суд з позовом в інтерес ах держави в особі Київської міської ради, просить зобов'я зати Кооператив по будівниц тву та експлуатації індивіду альних гаражів “Кооперативн а-3”звільнити незаконно зайн яту земельну ділянку площею 0,25 га за адресою: м. Київ, пр. Ака деміка Корольова, 5, шляхом зві льнення ділянки від металево го покриття.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 14.04.2009 р. поз ов задоволено повністю.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 28.07.2009 р. рішення господа рського суду міста Києва зал ишене без змін.

Постановою Вищого господа рського суду України від 05.11.20 09 р. рішення господарського су ду міста Києва від 14.04.2009 р. та пос танову Київського апеляційн ого господарського суду від 28.07.2009 р. скасовано, справу напра влено на новий розгляд.

При новому розгляді справи :

Прокуратура та позивач поз ов підтримали, надали письмо ві пояснення, які долучені до матеріалів справи.

Відповідач проти позову за перечує, пояснює, що 19.11.2007 р. звер нувся в установленому порядк у до Київської міської ради з клопотанням про надання у користування земельної діл янки по пр-ту Корольова, 5 у Свя тошинському районі, яке до ць ого часу не розглянуто. Відпо відач змушений був звернутис ь до Святошинського районно го суду м.Києва з адміністрат ивним позовом. 24 вересня 2008 р. С вятошинським районним судом постановлено рішення про зо бов' язання Київського місь кого голови у місячний строк з дня набрання рішенням зако нної сили надати згоду на роз роблення проекту землеустр ою щодо відведення спірної земельної ділянки відповіда чу для експлуатації та обслу говування тимчасової крито ї автостоянки.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін та прокур атури, господарський суд , В СТАНОВИВ:

Прокуратурою Святошинс ького району м. Києва проведе но перевірку додержання вимо г земельного законодавства п ри використанні земельних ді лянок на території Святошинс ького району м. Києва.

Перевіркою встановлено, що Відповідач використовує зем ельну ділянку площею 0,25 га за а дресою: м. Київ, пр. Академіка К орольова, 5 для влаштування ме талевого накриття, документи , що посвідчують право власно сті або право користування з емельною ділянкою, в т.ч на умо вах оренди, передбачених 125, 126 З емельного кодексу України, в ідсутні. Зазначений факт під тверджується актом перевір ки дотримання вимог земельно го законодавства від 08.11.07 № 871/08.

Відповідно до п.12 Перехідни х положень Земельного кодекс у України до розмежування зе мель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в меж ах населених пунктів, крім зе мель, переданих у приватну вл асність, здійснюють відповід ні сільські, селищні, міські р ади, а за межами населених пун ктів - відповідні органи вик онавчої влади.

Згідно зі статтею 9 Земельно го кодексу України передача земельних ділянок у власніст ь громадян та юридичних осіб та надання земельних діляно к у користування, а також здій снення контролю за використа нням і охороною земель відно ситься до виключної компетен ції Київської міської ради.

Статтею 125 Земельного кодек су України передбачено, що пр аво власності на земельну ді лянку, а також право постійно го користування та право оре нди земельної ділянки виника ють з моменту державної реєс трації цих прав.

Документами, що посвідчуют ь право на земельну ділянку, згідно положень ст. 126 Земельн ого кодексу України є : держав ний акт; цивільно-правова уго да щодо відчуження земельної ділянки, укладена в порядку, в становленому законом, у разі набуття права власності на з емельну ділянку за такою уго дою. Право постійного корист ування земельною ділянкою по свідчується державним актом на право постійного користу вання земельною ділянкою. Пр аво оренди земельної ділянки посвідчується договором оре нди землі, зареєстрованим ві дповідно до закону.

Належних доказів, що підтве рджують право відповідача на користування земельною діля нкою за адресою по пр -ту Акаде міка Корольова, 5 у м. Києві , су ду не надано.

Відповідач посилається на рішення по справі №2а-151/08 Свято шинського районного суду міс та Києва, яким визнано бездія льність Київського міського голови неправомірною та зоб ов'язано Київського міського голову у місячний строк з дня набрання рішенням законної сили надати згоду на розробл ення проекту землеустрою щод о відведення земельної ділян ки по пр-ту Академіка Корольо ва, 5 у Святошинському районі м . Києва орієнтовним розміром 1,4 га Кооперативу по будівниц тву та експлуатації індивіду альних гаражів „Кооперативн а-3" за цільовим призначенням д ля експлуатації та обслугову вання тимчасової критої авто стоянки.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини справи на я кі вона посилається як на під ставу своїх вимог і заперече нь.

Зазначені докази не є нале жними та допустимими доказа ми згідно ст.. 34 ГПК України що до підтвердження правомірно сті використання відповідач ем земельної ділянки по пр.-т у Академіка Корольова, 5 у м. Ки єві під розміщення автостоян ки.

Станом на день розгляду спр ави, відповідачем не надано с уду документів, що підтвердж ують його право власності, ко ристування або оренди спірно ї земельної ділянки, у відпов ідності до ст.ст. 125, 126 ЗК України .

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель”, самовільне зайня ття земельної ділянки - це б удь-які дії особи, які свідчат ь про фактичне використання не наданої їй земельної діля нки чи намір використовувати земельну ділянку до встанов лення її меж в натурі (на місце вості), до одержання документ а, що посвідчує право на неї, т а до його державної реєстрац ії.

Відповідно до ч. 3 ст. 125 Земель ного кодексу України приступ ати до використання земельно ї ділянки до встановлення її меж в натурі (на місцевості), о держання документа, що посві дчує право на неї, та державно ї реєстрації забороняється.

Статтею 212 Земельного кодек су України встановлено, що са мовільно зайнята земельна ді лянка підлягає поверненню вл аснику землі або землекорист увачу, без відшкодування зат рат понесених за час незакон ного користування ними.

Враховуючи викладене вище , суд прийшов до висновку, що п озовна заява прокурора є обґ рунтованою, та такою що підля гає задоволенню.

У відповідності до ст. 49 ГПК У країни, з відповідача до держ авного бюджету України підля гають стягненню держмито в с умі 85 грн. та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу в сумі 118 гр н.

Керуючись ст.ст. 9, 125, 126, 212 Земель ного кодексу України, ст.ст. 49, 3 3, 35, 82-85 Господарського процесуа льного кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольни ти повністю.

1.Зобов'язати Кооператив по будівництву експлуатації ін дивідуальних гаражів “Коопе ративна-3” (03134, м. Київ, проспект Корольова, 5; код ЄДРПОУ 21559289) зві льнити незаконно зайняту зем ельну ділянку площею 0, 25 га за а дресою: м. Київ, пр. Академіка К орольова, 5, що використовуєть ся відповідачем для влаштува ння металевого покриття, шля хом звільнення ділянки від м еталевого покриття.

2.Стягнути з Кооперативу по будівництву експлуатації ін дивідуальних гаражів “Коопе ративна-3” (03140, м.Київ, пр. Король ова, 5; код ЄДРПОУ 21559289) в доход дер жавного бюджету України 85 (віс імдесят п' ять) грн., 118 (сто віс імнадцять) грн.. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Накази видати відповідно д о ст. 116 ГПК України.

Суддя О.М. Ярмак

Рішення підписано 22.02.2010 р.

Дата ухвалення рішення26.01.2010
Оприлюднено11.11.2010
Номер документу8352263
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/129-16/662

Рішення від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 02.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні