Ухвала
від 07.08.2019 по справі 712/8867/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження №1-кс/712/5876/19

Справа №712/8867/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про скасування арешту на майно

07 серпня 2019 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» про скасування арешту з майна,

В С Т А Н О В И В:

ТОВ «Хімтрейд Менеджмент» звернулося до суду з клопотанням про скасування арешту з майна, а саме: суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) в Державній фіскальній службі України.

В обґрунтування клопотання зазначає, що ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 липня 2019 року було накладено арешт на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ «Хімтрейд Менеджмент», на яку товариство має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Крім того, цією ухвалою заборонено товариству відчужувати, користуватися та розпоряджатися активами сумами ліміту ПДВ в Державній фіскальній службі України.

Зі змісту ухвали слідчого судді про арешт майна вбачається, що Слідчим відділом УСБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002900 від 20.11.2018 року за фактом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

В ухвалі зазначено, що у органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що сума ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по Товариству, на яку вказаний платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних є предметом протиправної діяльності, отримані внаслідок проведення незаконної діяльності. Вказана сума ПДВ може бути використана для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що призведе до їх втрати і унеможливить відшкодування шкоди державі та встановлення причетних до злочину осіб.

Вважає, щоарешт на сумиліміту ПДВ в системіелектронногоадміністрування ПДВ та заборона відчужувати, користуватись та розпоряджатись активами сумами ліміту ПДВ в Державній фіскальній служби України накладеносудом необґрунтовано, з огляду на те, що суми ліміту ПДВ не є майном в розумінні діючого законодавства України. За своєю правовою природою сума ліміту ПДВ не є, ані активамигосподарськоготовариства, анірухомимчинерухомиммайном, анігрошима, аніцінностями, анівидатковимиопераціями, анімайновимичикорпоративними правами, аніціннимипаперами. Водночас, сума ліміту ПДВ не перебуває на банківськихрахункахчи назберіганні у банках абоіншихфінансовихустановах. Отже, сумиліміту ПДВ не підпадаютьпідознаки ст. 98 КПК України, оскільки не є майномтовариства, як і не маютьознак майна, перелікякоговизначено в ч. 10 ст. 170 КПК України, при цьомумаютьабстрактневираження, а тому на них не може бути накладенийарешт. Ліміт ПДВ є електроннимпоказником в системіелектронногодекларування (СЕА), якийвизначає, на яку суму може бути сформовано податковий кредит суб`єкта господарювання-платника ПДВ.

Фактичноліміт ПДВ є обсягомподатку, а податоквідповідно до норм чинного податкового, цивільного, господарськогозаконодавства не є майномчи активом підприємства, а відноситься до категоріїзобов`язань. Крім того, суми податку на доданувартість, заблоковані шляхом накладенняарешту та забороною їхрозпорядження, не є а ні матеріальними об`єктами, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, не можутьзберегти на собійогослідиабоміститиіншівідомості, якіможуть бути використані як доказ факту чиобставин, щовстановлюютьсяпід час кримінальногопровадження, в тому числі не є предметами, щобулиоб`єктом кримінальнопротиправнихдій, грошима, цінностями та іншими речами, набутими кримінальнопротиправним шляхом або отриманимиюридичною особою внаслідок вчинення кримінальногоправопорушення.

Вважає, щонакладений ухвалою слідчого судді арешт на суми лімітів ПДВ та заборона відчужувати, користуватись та розпоряджатись ними в системі електронного адміністрування суттєво обмежує підприємницьку діяльність ТОВ «Хімтрейд Менеджмент» та фактично повністю зупиняє його господарську діяльність у зв`язку з неможливістю реєстрації податкових накладних.

У зв`язку з цим просить скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді від 05 липня 2019 року на активи Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» (код ЄДРПОУ 34470240), а саме: суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197, м.Київ, Львівська площа, 8), а також скасувати заборону службовим особам та працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» або їхнімпредставникам за дорученням, користуватися, розпоряджатися, або будь-яким іншим чином відчужувати вищезазначене майно.

Адвокат ТОВ «Хімтрейд Менеджмент» ОСОБА_3 до судового не зявився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання про скасування арешту підтримав та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Прокурор до судового засідання не зявився, подав до суду заперечення, в якому просив у задоволенні клопотання відмовити.

Слідчий до судового засідання не з`явився.

Дослідивши матеріали клопотання про арешт майна та його скасування, слідчий суддя приходить до наступного.

Статтею 131 КПК України передбачено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження визначено арешт майна.

У відповідності до ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цьогоКодексуарешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Відповідно дост. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

В судовому засіданні встановлено, що Слідчим відділом Управління СБ України в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002900 від 20.11.18 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

В межах розслідування даного кримінального провадження за клопотанням слідчого слідчоїгрупи-старшийслідчий вОВС 4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_4 ,ухвалою слідчогосудді від05липня 2019року накладеноарешт,зокрема,на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ «Хімтрейд Менеджмент», на яку товариство має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також заборонено товариствувідчужувати,користуватися тарозпоряджатися активами сумамиліміту ПДВв Державнійфіскальній службіУкраїни.

Прийняття слідчим суддею рішення про накладення оскаржуваного арешту обгрунтовувалося виключно наданими слідчим до клопотання про накладення арешту документами, зокрема, матеріалами виконання ГУ БКОЗ СБ України доручень в рамках кримінального провадження №42018000000002900 від 20.11.18 щодо встановлення осіб, причетних до вчинення злочинів, матеріалами Національного Банку України про фінансові операції клієнтів банків, направленими згідно з Законом України "Про боротьбу з організованою злочинністю" до правоохоронних органів для реагування та прийняття рішення у межах компетенції як такі, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність, а також протоколами допитів свідків у кримінальному провадженні. Вказаними матеріалами на момент винесення ухвали, зокрема, підтверджувалася ймовірність того, щосума ПДВв системіелектронного адмініструванняПДВ (лімітуПДВ)по вказаномусуб`єктупідприємницької діяльностіє предметомпротиправної діяльності,отримані внаслідокпроведення незаконноїдіяльності, є речовими доказами і можуть бути приховані, використані чи передані, що обумовило необхідність застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту із забороною їх користування, розпорядження та відчуження.

Вирішуючи клопотання про скасування арешту, слідчий суддя враховує, що за змістом частини 10статті 170 КПКу встановленому цим Кодексом порядку арешт може бути накладений на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права.

Отже, накладення арешту на суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України кримінальним процесуальним законом не передбачено, вони не є речовими доказами у розумінністатті 98 КПКта щодо них відсутні ризики приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Версія органу досудового розслідування про те, що ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) заявника на яку вони мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, є предметом вчинення злочину, належним чином не досліджена та не підтверджена допустимими в розумінні ст.86 КПК Українидоказами.

Так, згідно ст.200-1.1.Податкового кодексу України, система електронного адміністрування податку на додану вартість забезпечує автоматичний облік ПДВ в розрізі платників податку.

За вказаних обставин слід дійти висновку, що система електронного адміністрування ПДВ - це база даних ДФС, яка аналізує та проводить автоматичний облік ПДВ по кожному підприємству. Показники (суми ліміту ПДВ) є, за своєю суттю, обліком господарських операцій платника ПДВ в електронній системі, що здійснюється відповідно до вимог ПК України.

Отже, підприємство не має права власності на ліміт ПДВ, оскільки, за своєю суттю, ліміт - це показник здійснення господарської операції, який не є грошовими коштами або електронними грошима.

Відповідно до п.2 Розділу II Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодоудосконалення адмініструванняподатку на Додану вартість» №643-19 від 16.07.2012 року встановлено, що на рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість не поширюється дія Закону України «Про виконавче провадження», зокрема, на кошти, що перебувають на таких рахунках, не може бути накладено арешт та звернено стягнення.

Отже, враховуючи, що суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування податку на додану вартість в Державній фіскальній службі України не відповідають критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України, а є показником здійснення господарської операції та не є грошовими коштами або електронними грошима, а арешт цих лімітів, накладений ухвалою слідчого судді від 05.07.2019 року, перешкоджає функціонуванню підприємства, порушує його права, слідчий суддя не вбачає підстав для подальшого застосування заходу забезпечення кримінального провадження та дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання та скасування арешту на активи Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» (код ЄДРПОУ 34470240), а саме: суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197, м.Київ, Львівська площа, 8), накладений ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 липня 2019 року; та скасування заборони службовим особам та працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» (код ЄДРПОУ 34470240) або їхнімпредставникамза дорученням,користуватися,розпоряджатися,або будь-якиміншим чиномвідчужувати вищезазначенемайно.В решті ухвалу залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 170-174, 303-309, 369-372, 376 КПК України, ст.ст.3, 21 22, 41 Конституції України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Арешт на активи Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» (код ЄДРПОУ 34470240), а саме: суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197, м.Київ, Львівська площа, 8), накладений ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 липня 2019 року скасувати.

Скасувати заборону службовим особам та працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Хімтрейд Менеджмент» (код ЄДРПОУ 34470240) або їхнімпредставникам за дорученням, користуватися, розпоряджатися, або будь-яким іншим чином відчужувати вищезазначене майно.

В решті ухвалу залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення07.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83526821
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту з майна

Судовий реєстр по справі —712/8867/19

Ухвала від 05.11.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні