Ухвала
від 08.08.2019 по справі 712/10538/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/10538/19

Провадження № 1-кс/712/6078/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

8 серпня 2019 року м.Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , присекретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняслідчого СВЧеркаського відділуполіції ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромЧеркаської місцевоїпрокуратури ОСОБА_4 ,про наданнятимчасового доступудо речейі документіву кримінальномупровадженні №42019251010000080 від 17 травня 2019 року за ч.2 ст. 364 КК України, -

в с т а н о в и в:

8 серпня 2019 року до суду звернулася слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 з указаним клопотанням.

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні СВ Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області перебуває кримінальне провадження, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019251010000080 від 17.05.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , зловживаючи владою, прийняли рішення «Про призначення управителя багатоквартирних будинків», яким в три рази збільшено вартість тарифів за комунальні послуги, що надаються мешканцям багатоквартирних будинків у місті Черкаси, що спричинило тяжкі наслідки.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 14.12.2018 прийнято рішення № 1176 «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси». 13.02.2019 на сайті ІНФОРМАЦІЯ_1 оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси.

Відповідно до вказаного рішення ІНФОРМАЦІЯ_1 вирішив оголосити конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку в м. Черкаси згідно з переліком будинків, в яких не створено об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, співвласники яких не приймали рішення про форму управління багатоквартирним будинком та здійснити організаційні заходи щодо підготовки та проведення конкурсу в установленому законодавством порядку.

Для участі у конкурсі подано п`ять організацій: КПТМ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». За результатами розгляду конкурсних пропозицій переможцем визначено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Таким чином, за результатами вказаного вище конкурсу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » отримала повну монополію на утримання багатоквартирних будинків м. Черкаси, де не створені ОСББ із загальним розрахунком на утримання 848 будинків близько 320 млн. грн. В подальшому, між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та уповноваженим від виконавчого комітету заступником голови ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 було укладено 846 договори з утримання багатоквартирних будинків в м.Черкаси.

Разом з тим отримано інформацію про те, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_1 , які були організаторами проведення конкурсу з визначення управителя з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси, зловживаючи службовим становищем в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », неодноразово змінювали умови конкурсу, прописуючи їх під вищевказане товариство, з метою його подальшої перемоги, та в свою чергу, не сприяли діючим комунальним підприємствам ІНФОРМАЦІЯ_1 , які здійснювали до цього обслуговування багатоквартирних будинків та мали відповідний досвід та матеріально-технічну базу. Також прийняття зазначеного вище рішення призведе до підвищення тарифів на обслуговування багатоквартирних будинків в два-три рази та стане монополістом з надання послуг з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об`єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої влади, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Відповідно до п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово комунальні послуги» у багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку відповідно до частини п`ятої статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", виконавчий орган місцевої ради (або інший орган - суб`єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об`єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) зобов`язаний оголосити і провести такий конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя. Рішення щодо цього питання вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

У листі комітету Верховної ІНФОРМАЦІЯ_7 від 23.04.2018 № 04-12/11-204 Комітет зазначено, що редакція Закону України від 09.11.2017 № 2189- VIII «Про житлово комунальні послуги» повністю кореспондується із Законами України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та іншими. Пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово комунальні послуги» було внесено зміни до порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, відповідно до якого виконавчий орган місцевої ради зобов`язаний оголосити і провести такий конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя.

Тобто, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , зловживаючи службовим становищем в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », прийняли рішення про призначення управителя багатоквартирного будинку в м. Черкаси згідно з переліком будинків, в яких не створено об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, співвласники яких не приймали рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

В подальшому, під час оперативного супроводження кримінального провадження та виконання доручень слідчого було встановлено, що квитанції на оплату з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси жителям приходять не на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », а на новостворені суб`єкти господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (з зазначенням відповідної дільниці) всього встановлено 42 юридичних особи (дільниці), всі зареєстровані за однією адресою: АДРЕСА_1 , директором яких являється ОСОБА_6 (прож. АДРЕСА_2 ), а засновниками ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , з розміром внеску до статутного фонду по 2500. Під час подальшого аналізу новостворених 42 суб`єктів господарської діяльності з назвою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » встановлено, що останні не є переможцями конкурсу з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси та не є платниками податку на загальній системі. Також в жителів будинків встановлено, що послуги протягом червня - липня місяця 2019 року не надаються, а квитанції на оплату прийшли в повному обсязі та на невідоме підприємство

Слідчим зазначено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », діючи умисно, з метою привласнення грошових коштів, в тому числі податку на додану вартість, включеного до розрахунків на квадратний метр з утримання багатоквартирних будинків в м. Черкаси, створили ряд суб`єктів господарської діяльності, які не є платниками податку, для подальшого переведення безготівкових коштів в готівку без надання відповідних послуг, виконання яких покладено на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

З метою перевірки викладених обставин у органу досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, які стосуються укладання договорів про надання послуг з управління багатоквартирними будинками та їх виконання, а саме: документації, яка подавалась ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » під час проведення конкурсу щодо призначення управителя багатоквартирного будинку в м.Черкаси згідно з переліком будинків, в яких не створено об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, співвласники яких не приймали рішення про форму управління багатоквартирним будинком; договорів про надання послуг з управління багатоквартирними будинками з усіма додатковими договорами, змінами та додатками до них, які були укладені між ІНФОРМАЦІЯ_9 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; договорів про надання послуг з управління багатоквартирними будинками з усіма додатковими договорами, змінами та додатками до них, які були укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та іншими підприємствами, установами, організаціями; документи, щодо розрахунку вартості наданих послуг з управління багатоквартирними будинками; наказів на призначення, трудових договорів, цивільно правових угод з особами, які надають послуги з управління багатоквартирними будинками; статутів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (всіх її дільниць), рішення про створення юридичних осіб та про їх реорганізацію, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , так як іншим способом отримати вказану інформацію не можливо. Крім того вказана інформація буде використана як доказ в указаному кримінальному провадженні. Вилучення саме оригіналів відповідних вказаних документів спричинена необхідністю проведення ряду судових експертиз, результати яких можуть бути використані як докази у вказаному кримінальному провадженні.

У судове засідання слідчий не з`явилася, скерувала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі. Заявлені вимоги підтримала в повному обсязі.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК Україниз метою недопущення зміни або знищення речей та документів, що містять інформацію, доступ до якої є предметом клопотання слідчого, судове засідання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходиться така інформація.

Згідно із ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно п.4 та п.8 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Із доданих до клопотання матеріалів випливає, що 17 травня 2019 року до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.2ст.364 КК України, відповідно до яких до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали правоохоронних органів щодо можливого зловживання службовим становищем посадовими особами місцевого самоврядування в ході прийняття рішення № 550 від 15.05.2019.

Так, ІНФОРМАЦІЯ_1 14.12.2018 прийнято рішення № 1176 «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси». 13.02.2019 на сайті ІНФОРМАЦІЯ_1 оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси, за результатами якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » отримало повну монополію на утримання багатоквартирних будинків м Черкаси, де не створені ОСББ.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно показів свідка ОСОБА_10 від 02.07.2019 зазначено, що рішення ІНФОРМАЦІЯ_10 №1176 від 14.12.2018 є протиправним, оскільки порушено процедуру проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси.

З оглядуна викладене,слідчий суддядійшов висновкупро те,що вказанеклопотання підлягаєдо частковогозадоволення,оскільки уматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що здійсненнятимчасового доступудо документів, про доступ до яких просить у клопотанні слідчий, які на даний час перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №42019251010000080, а в подальшому, використання отриманих документів як доказів.

Разом з тим, сторона кримінального провадження недовела необхідності вилучення оригіналів документів, а відтак клопотання слідчого підлягає до часткового задоволення з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів без вилучення їх оригіналів.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 159-165, 309, 369-372, 395 КПК України,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати дозвілна тимчасовийдоступ додокументів,які перебуваютьу володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документації, яка подавалась ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » під час проведення конкурсу щодо призначення управителя багатоквартирного будинку в м.Черкаси згідно з переліком будинків, в яких не створено об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, співвласники яких не приймали рішення про форму управління багатоквартирним будинком; договорів про надання послуг з управління багатоквартирними будинками з усіма додатковими договорами, змінами та додатками до них, які були укладені між ІНФОРМАЦІЯ_9 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; договорів про надання послуг з управління багатоквартирними будинками з усіма додатковими договорами, змінами та додатками до них, які були укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та іншими підприємствами, установами, організаціями; документи щодо розрахунку вартості наданих послуг з управління багатоквартирними будинками; наказів на призначення, трудових договорів, цивільно правових угод з особами, які надають послуги з управління багатоквартирними будинками; статутів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (всіх її дільниць), рішення про створення юридичних осіб та про їх реорганізацію.

з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів без вилучення їх оригіналів.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали до 7 вересня 2019 року включно.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_11 , слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , заступника начальника відділу УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_12 , старшого оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_13 , оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_14 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчим суддею може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.08.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/10538/19

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні