Рішення
від 08.08.2019 по справі 298/950/19
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/950/19

Номер провадження 2/298/219/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2019 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючої-судді Лютянської М.С.

при секретарі Келешовчак І.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Великий Березний цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Розтоцько-Пастільської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

позивач звернувся до суду з позовом до Розтоцько-Пастільської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом. Свої вимоги мотивує тим, що він є сином та єдиним спадкоємцем на все майно ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина до складу якої входить житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Позивач прийняв спадщину за померлим батьком, оскільки вступив в управління спадковим майном, здійснює догляд за дворогосподарством та сплачує комунальні послуги, проводить поточні ремонти та користується земельною ділянкою для його обслуговування, виготовив технічний паспорт на будинок після смерті спадкодавця. Враховуючи наведене позивач просить позов задовольнити та визнати за ним право власності на зазначений житловий будинок з надвірним будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом.

Позивач у судове засідання не з`явився, однак подав заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує в повному обсязі, просить його задовольнити, проти прийняття рішення в підготовчому засіданні не заперечує.

У судове засідання представник відповідача також не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення позову та прийняття рішення в підготовчому судовому засіданні не заперечує.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивач ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Розтоцько-Пастільської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області 24 вересня 2015 року (а.с.3).

З свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_2 від 27 лютого 1968 року вбачається, що в графі батько вказано ОСОБА_2 , в графі мати - ОСОБА_3 (а.с.5).

Також встановлено, що згідно довідки Розтоцько-Пастільської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області №212 від 26 червня 2019 року, головою дворогосподарства в АДРЕСА_1 був ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Син померлого - ОСОБА_1 вступив в управління спадковим майном, здійснює догляд за вищевказаним дворогосподарством та сплачує комунальні платежі, проводить поточні ремонти та користується земельною ділянкою для його обслуговування, виготовив технічний паспорт на будинок після смерті спадкодавця (а.с.5).

Разом з цим, з повідомлення приватного нотаріуса Великоберезнянського районного нотаріального округу Гончар Т.М. №144/01-16 від 26 червня 2019 року вбачається, що позивачу ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки відсутній документ, що посвідчує право власності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок, що розташований за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 11).

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Статтями 16, 328 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути в тому числі і визнання права; право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218, ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); спадкування здійснюється за заповітом або за законом; до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті; спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Передбачені ст. 1224 ЦК України підстави щодо усунення позивача від права на спадкування відсутні.

Статтею 1297 ЦК встановлено обов`язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно.

Зважаючи на наведені обставини, суд визнає, що за позивачкою слід визнати право власності на вказане спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст.ст. 206 ч. 4, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ) до Розтоцько-Пастільської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04350961; місцезнаходження: 89041 Закарпатська область Великоберезнянський район с. Розтоцька Пастіль, №76) про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом, на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , за спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуюча М.С.Лютянська

Дата ухвалення рішення08.08.2019
Оприлюднено11.08.2019
Номер документу83541850
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —298/950/19

Рішення від 08.08.2019

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Лютянська М. С.

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Лютянська М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні