Ухвала
від 09.08.2019 по справі 300/1653/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"09" серпня 2019 р. Справа № 300/1653/19

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Шумей М.В., розглянувши матеріали адміністративного позову Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінагротех" до Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України про визнання протиправною та скасування постанови №55834517 від 17.07.2019 року,-

В С Т А Н О В И В:

Твариство з обмеженою відповідальністю "Фінагротех" звернулося до суду із адміністративним позовом до Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України про визнання протиправною та скасування постанови №55834517 від 17.07.2019 року.

Частиною 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС) визначено, що суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: 1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; 2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); 3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; 4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; 5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); 6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 3 статті 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач не надав до позовної заяви документ про сплату судового збору.

У тексті позову позивач зазначає, що на його думку, враховуючи, що провадження з виконання судових рішень є завершальною і невід`ємною частиною (стадією) судового провадження по конкретної справі, в якій провадження за скаргою не відкривається, а за подання позовної заяви сплачено відповідний судовий збір відповідно до ЗУ "Про судовий збір" (ч.1 ст. 3) не передбачено необхідність сплати судового збору за подання скарги на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, то за подання скарги судовий збір не сплачується. Позивач вважає, що його вказана позиція узгоджується з рішенням від 30.01.2018 Верховного Суду у складі колегії суддів другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 2-3280/1, провадження № 61-1356 св 18.

Проте суд не приймає до увагу позицію позивача, оскільки він посилається на встановлені цивільно-процесуальним законодавством особливості оскарження рішень, дій та бездіяльності державного виконавця шляхом подання скарги по справі.

Щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності державного виконавця у порядку адміністративного судочинства, то статтею 287 КАС України встановлено, що учасники виконавчого провадження мають право звернутися до адміністративного суду саме із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси.

Позивач у своїй позовній заяві просить визнати протиправною та скасувати постанову про закінчення виконавчого провадження № 55834517 від 17.05.2019, виданої головним державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДФС Міністерства юстиції України Рубель Інною Вікторівною.

Тобто адміністративний позов, заявлений позивачем, містить одну вимогу немайнового характеру.

Законом України "Про судовий збір" встановлено, що за подання адміністративного позову немайнового характеру до суду суб`єкт владних повноважень сплачує судовий збір у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Абзацом 4 статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", який вступив в дію з 01.01.2019 року, встановлено, що прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2019 року складає 1 921,00 грн.

Таким чином розмір судового збору в даному випадку становить 1921,00 грн.

За таких обставин суд позовна заява не відповідає вимогам, встановленим статтею 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд зазначає, що інформація щодо платіжних реквізитів для перерахування судового збору міститься на офіційному веб-порталі "Судова влада" в розділі "Івано-Франківський окружний адміністративний суд".

Частинами 1, 2 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

В зв`язку з вищевикладеним, згідно з вимогами ст.169 КАС України позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачам десятиденний строк для усунення вищевказаого недоліку, який обчислювати з дня вручення копії даної ухвали.

На підставі наведеного, керуючись статтями 160, 161, 171, 241, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінагротех" до Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України про визнання протиправною та скасування постанови №55834517 від 17.07.2019 року - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня вручення (отримання) копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до суду оригіналу документу про сплату судового збору в сумі 1921,00 грн.

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків у вище зазначений строк позовна заява буде повернена.

Ухвала окремо оскарженню не підлягає, у відповідності до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею

Суддя Шумей М.В.

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено12.08.2019
Номер документу83545245
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —300/1653/19

Рішення від 28.08.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 19.08.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 09.08.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні