Рішення
від 08.08.2019 по справі 395/904/19
НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 395/904/19 Провадження № 2-о/395/20/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 серпня 2019 року м. Новомиргород

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Орендовського В.А.,

при секретарі судового засідання Понурі Л.І.,

за участю заявниці ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новомиргороді цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Коробчинська сільська рада Новомиргородського району Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин ,-

ВСТАНОВИВ:

До суду із заявою звернулася ОСОБА_1 , заінтересована особа Коробчинська сільська рада Новомиргородського району Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин , вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Коробчине Новомиргородського району Кіровоградської областi, у вiцi 81 рiк, помер рiдний брат заявниці, громадянин - ОСОБА_3 . Пiсля його смертi залишилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка сільськогосподарського призначення, розташована на території Коробчинської сільської ради Новомиргородського району Кiровоградської областi, що належала померлому на пiдставi державного акту на право приватної власностi на землю, а також житловий будинок АДРЕСА_1 . За життя, на випадок своєї смертi, брат склав заповідальне розпорядження, відповідно якого вищевказану земельну ділянку заповів племiннику, а вищевказаний житловий будинок не був охоплений заповiтом. Тобто, вiн спадкуєтъся спадкоємцями на загальних пiдставах, за законом. На день вiдкриття спадщини iз кола спадкоємців за законом найближчої черги залишилась серед живих лише єдина рiдна сестра, це заявник - ОСОБА_4 . Оскiльки дiтей та дружини у покiйного не було взагалi, у встановлений законом шестимiсячний строк, заявниця звернулась до приватного нотарiуса ОСОБА_5 О.В. iз заявою про прийняття спадщини пiсля смертi брата. Тобто, на даний час вона є єдиною спадкоємицею другої черги за законом. Пiд час огляду та аналiзу поданих нею документiв до нотарiуса, було виявлено розбiжнiсть у написаннi батькiв у свiдоцтвах про народження спадкодавця та спадкоємиці. А саме, вiдповiдно до актового запису про народження заявницi ОСОБА_1 її батьки: батько - ОСОБА_6 , мати - ОСОБА_7 . Вiдповiдно до актового запису про народження спадкодавця ОСОБА_3 його батьки: батько - ОСОБА_6 , мати - ОСОБА_8 . Заявниця знала про вказанi розбiжностi у написаннi ім`я та по батьковi у своєму свiдоцтвi та свiдоцтвi брата. Одразу вони не придавали великого значення помилкам у їxнix документах i вважали, що вони не можуть вплинути на подальше життя та створювати їм перешкоди у здійсненні цивільних прав та обов`язкiв. Вказана обставина, перешкоджає ОСОБА_9 у використаннi свого права на оформлення спадщини пiсля смертi рiдного брата. У зв`язку з викладеним заявниця просить суд встановити факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 81 рік, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , що видане 10 січня 2017 року виконкомом Коробчинської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, являється рідним братом ОСОБА_1 .

Заявниця та її представник в судовому засіданні заяву підтримали повністю та просили суд задовольнити її.

Представник заінтересованої особи Коробчинської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області повідомлений у встановленому законом порядку про час та місце розгляду справи, проте у судове засідання не з`явився, при цьому направив до суду заяву з проханням розглядати справу без його участі, з вимогами заяви згоден .

Заслухавши заявника та його представника, допитавши свідків, дослідивши письмові докази, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню за таких підстав.

У судовому засіданні з достовірністю встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Коробчине Новомиргородського району Кіровоградської областi у вiцi 80 років помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 10.01.2017 р. виконкомом Коробчинської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградській області, актовий запис № 1. Пiсля його смертi залишилася спадщина, до складу якої входить житловий будинок АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою виконавчого комітету Коробчинської сільської ради № 390 від 11 червня 2019 року та копією технічного паспорту на будинок за АДРЕСА_2 .

За життя, на випадок своєї смертi, ОСОБА_3 склав заповідальне розпорядження, проте вищевказаний житловий будинок не був охоплений заповiтом. На день вiдкриття спадщини з кола спадкоємців за законом найближчої черги залишилася серед живих рiдна сестра, це заявник - ОСОБА_4 , яка у встановлений законом шестимiсячний строк звернулася до приватного нотарiуса ОСОБА_5 О.В. iз заявою про прийняття спадщини пiсля смертi брата.

18 вересня 1961 року заявниця вийшла заміж, у зв`язку з чим змінила прізвище з ОСОБА_10 на ОСОБА_11 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого Лісною сільською радою Урицького району Кустанайської області, актовий запис № 20.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Коробчине Новомиргородського району Кіровоградської області у віці 80 рік є рідним братом ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_10 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Пiд час огляду та аналiзу спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , яка надана приватним нотаріусом Забуранною О.В, а також матеріалів даної цивільної справи, виявлено розбiжнiсть у написаннi ім`я та по-батькові батькiв в актових записах про народження спадкодавця та спадкоємиці (заявниці).

У свідоцтві про народження заявниці в графі батьки зазначено: батько - ОСОБА_6 , а мати - ОСОБА_12 .

У свідоцтві про народження брата заявниці ОСОБА_3 , в графі батьки зазначено: батько - ОСОБА_6 , а мати - ОСОБА_8 . У свідоцтві про народження ОСОБА_6 у графі батьки зазначено: батько - ОСОБА_13 , а мати - ОСОБА_14 .

Так, при видачі свідоцтва про народження заявниці, по-батькові батька записано ОСОБА_15 замість правильного ОСОБА_16 , а ім`я та по-батькові матері записано ОСОБА_17 замість правильного ОСОБА_18 .

Даний факт знайшов своє підтвердження у показаннях свідків ОСОБА_19 та ОСОБА_20 , допитаних в ході судового розгляду справи, які протягом тривалого часу знають заявницю та особисто знали померлого ОСОБА_3 як брата та сестру, рідних між собою як по батькові, так і по матері. Свідок ОСОБА_20 також зазначила що особисто знала батьків заявника, які також були батьками померлого ОСОБА_3 . Свідок ОСОБА_3 вказала, що проживала поруч з заявником та батьками заявника на одній вулиці, її батьки працювали разом з батьками ОСОБА_1 та її рідного брата ОСОБА_3 .

За таких обставин суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 315, 316, 318, ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Коробчинська сільська рада Новомиргородського району Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт про те, що ОСОБА_3 , якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_1 увіці 80 років відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , що видане 10 січня 2017 року виконкомом Коробчинської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, є рідним братом ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повне рішення виготовлено 08 серпня 2019 року.

Суддя /підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Новомиргородського районного суду

Кіровоградської області В.А. Орендовський

СудНовомиргородський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.08.2019
Оприлюднено11.08.2019
Номер документу83555473
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —395/904/19

Рішення від 08.08.2019

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні