Постанова
від 11.03.2010 по справі 2а-450/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2010 р. м. Чернівці Спр ава № 2а-450/10/2470

Чернівецький окружний адміністративний суд в скла ді:

головуючого судді Дембіц ького П.Д.,

при секретарі судового засідання Маркуц Х .М.,

розглянувши у відкр итому судовому засіданні адм іністративну справу запозов ом Управління Пенсійного фо нду України в Кіцманському р айоні Чернівецької області до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Станівецьке " ,-

за участю :

представника позивача: Кри цька Я.В. (посвідчення Пенсійн ого фонду України № 54 від 26.11.2007 року, довіреність № 128/04 від 12.01.2009 року);

представника відповідача - відповідач у судове засід ання не з' явився;

< Текст >

< Текст >ОБСТАВИНИ С ПРАВИ:

До Чернівецького окр ужного адміністративного су ду звернулося Управління Пен сійного фонду України в Перш отравневому районі м. Чернів ці з адміністративним позово м до Товариства з обмеженою відповідальністю "Станівець ке" (с.Нижні Станівці, Кіцмансь кий район, Чернівецька облас ть, 59357 код 30911353) про стягнення з аборгованості по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених відповідно до п. п. «б»- «з»

ст.13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення»у су мі 653,39 грн.

Обґрунтовуючи позовні ви моги, позивач посилається на те, що відповідач - Товарист во з обмеженою відповідальні стю "Станівецьке" яке знахо диться за юридичною адресою с. Нижні Станівці, Кіцмансь кий район, Чернівецька облас ть, є платником страхових в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння і має заборгованість по п латежах до Пенсійного фонду України. Зокрема, по відшкоду ванню витрат, пов'язаних з дос тавкою і виплатою пільгових пенсій, призначених на підст аві п.п. «а», «б»-«з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення», а саме колишньому п рацівнику ОСОБА_1 на загал ьну суму 653,39 грн.

За період з 01 червня 2009 року п о 31 жовтня 2009 року ОСОБА_1. Пе нсійним фондом виплачено пен сії з урахуванням поштового збору на загальну суму 653,98 грн.

По відшкодуванню витрат, по в'язаних з доставкою і виплат ою пільгових пенсій, признач ених на підставі п. «б»-«з»ст .13 Закону України «Про пенсійн е забезпечення », а саме ОСО БА_1. на загальну суму 653,39 грн.

Таким чином, до відшкодуван ня витрат на виплату та доста вку пенсій призначених відпо відно до п.п. «а», «б»-«з»ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення»належить 653,93 грн .

Відповідачу було нап равлено вимогу про сплату бо ргу поштовим рекомендованим повідомленням. 23.02.2010 року відпо відач за № 270275 отримав поштове рекомендоване повідомлення з вимогою про сплату боргу. О днак зазначена вимога відпов ідачем оскаржена не були, сам остійно боржником сума не сп лачена, для примусового вико нання до органів Державної в иконавчої служби не направля лись.

В судовому засіданні пред ставник позивача позовні вим оги підтримав в повному обся зі посилаючись на обставини викладені в позові.

Станом на 16 березня 2010 року ві дповідач, належним чином пов ідомлений за адресою, внесен ою до Єдиного державного реє стру юридичних та фізичних о сіб - підприємців, а саме 19.12.2009 ро ку за № 227302 було вручено рекоме ндоване поштове повідомленн я з ухвалою про відкриття про вадження та копією позовної зави, про що свідчить підпис в отриманні відповідачем, 08.01.2010 р оку за № 265080 та 23.02.2010 року за № 270275 ві дповідачу було вручено реком ендоване поштове повідомлен ня, а 12.01.10 року повідомлення із з азначенням дати розгляду спр ави. Однак відповідач предст авника в судове засідання по вторно не направив, заяви про відкладення розгляду справи не надав.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" відомо сті внесені до Єдиного держа вного реєстру вважаються дос товірними і можуть бути вико ристані в спорі з третьою осо бою, доки до них не внесено від повідних змін.

Згідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вруч ено особі, якщо вона доставле на за адресою внесеною до від повідного реєстру.

Таким чином, відповідач про дату, час і місце судового роз гляду справи був повідомлени й належним чином. Відповідно до вимог ст. 128 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни суд вважає за можливе ро зглянути справу без предста вника відповідача, на підста ві наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, встанов ивши фактичні обставини у сп раві, надавши оцінку доказам , що мають юридичне значення д ля розгляду справи, проаналі зувавши законодавство, яке р егулює спірні правовідносин и, суддя, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Станівец ьке" зареєстровано як суб' є кт господарювання Кіцманськ ою районною державною адміні страцією Чернівецької облас ті

24 березня 2000 року, свідоцт во № Ю 0030312 за адресою с. Нижні Ст анівці, Кіцманського району, Чернівецької області, 59357, іден тифікаційний код 30911353.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Станівецьке" є платником збору на обов'язк ове державне пенсійне страху вання відповідно до ст. 1 Закон у України "Про обов'язкове дер жавне пенсійне страхування" N 400/97-ВР від 26 червня 1997 року Закон №400) та ст. 14 Закону №1058, про що сві дчить повідомлення про реєст рацію платників страхових вн есків за № БН від 24 березня 2000ро ку.

Обов'язок відповідача щодо відшкодування фактичних вит рат на виплату та доставку пе нсій, призначених відповідно до п.п. «а», «б»-«з» ст. 13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення» зумовлений наступним .

Згідно довідок - розрахун ків Пенсійного фонду України в Кіцманському районі, Черні вецької області встановлено , що Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Станівецьке " станом на 31 жовтня 2009 року має з аборгованість перед Пенсійн им фондом України недоїмку п о збору з фактичних витрат на виплату пільгових пенсій пр изначених згідно п.п. «б»-«з» с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення» на загаль ну суму 653.39 грн.

Крім того, з матеріалів спра ви вбачається, що відповідно до п.п. «а», «б»-«з» ст.13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення» ОСОБА_1. Пенсійним фондом за період з червня по ж овтень 2009 року було виплачено пенсію з урахуванням поштов ого збору у сумі 653.39 грн.

Обставини заборгованості по відшкодуванню пільгової п енсії ОСОБА_1. підтверджую ться розрахунками фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених відпов ідно до п.п. «а», «б»-«з» Закону України «Про пенсійне забез печення», а також дослідженн ям копії трудової книжки, дов ідки № 274 від 12.09.2003 року згідно як ої підтверджують наявність необхідних підстав стажу роб оти та права на отримання піл ьгової пенсії по списку № 1 від повідно до п.п. «а», «б»-«з» ст. 1 3 Закону України «Про пенсійн е забезпечення», актом перев ірки характеру виконуваних р обіт чи умов праці для підтве рдження права працівника на пільгове пенсійне забезпече ння від 26.09.2003 року, довідкою про характер виконуваної роботи на посадах, які дають право на пенсію на пільгових умовах.

Водночас судом встановлен о, що Управління пенсійного ф онду України в Кіцманському районі, Чернівецької області на адресу Товариство з обмеж еною відповідальністю "Стані вецьке" направляло розрахун ки фактичних витрат Пенсійн ого фонду України на виплату та доставку пенсій, признач ених відповідно до п.п. «а», «б »-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» ОС ОБА_1.

Обставини отримання відпо відачем розрахунків фактичн их витрат Пенсійного фонду У країни на виплату та доставк у пенсій, призначених відпов ідно до п.п. «а»,«б»-«з»ст. 13 Зак ону України «Про пенсійне за безпечення» (список №1) підтве рджується повідомленнями пр о отримання. Із змісту рекоме ндованого поштового повідом лення № 270275 від 23.02.2010 року вбачаєт ься, що вищевказані розрахун ки вручено представнику Това риства з обмеженою відповіда льністю "Станівецьке" , про що свідчать підпис та печатка.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» № 1058 (надалі-Закон № 1058) підп риємства та організації з ко штів призначених на оплату п раці, вносять до Пенсійного ф онду плату, що покриває факти чні витрати на виплату і дост авку пенсій працівникам, заз наченим у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , починаючи з дня набрання чин ності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100 відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Пунктом 2 Прикінцевих полож ень Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" визначено, що пенсійне забезпечення за страхованих осіб, які працюв али або працюють на інших роб отах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджен их Кабінетом Міністрів Украї ни, та за результатами атеста ції робочих місць, на посадах , що дають право на призначенн я пенсії за віком на пільгови х умовах, які відповідно до за конодавства, що діяло раніше , мали право на пенсію на пільг ових умовах, здійснюється зг ідно з окремим законодавчим актом через професійні та ко рпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзац і першому цього пункту, пенсі ї призначаються за нормами ц ього Закону в разі досягненн я пенсійного віку та наявнос ті трудового стажу, передбач еного Законом України "Про пе нсійне забезпечення".

При цьому зберігається пор ядок покрлття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом (тобто до 01.01.2004 ).

Статтею 2 Закону України "Пр о збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування" пере дбачено, що для платників збо ру, визначених п. п. 1 та 2 ст. 1 цьо го Закону, об'єктом оподаткув ання є також фактичні витрат и на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (788-12 ) до досягнення працівниками пен сійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсі йне забезпечення; ( п. 1 ст. 2 допо внено абзацом четвертим згід но із Законом N 1461-III (1461-14) від 17.02.2000 ).

Відповідно до підпункту 6.10 п ункту 6 «Інструкції про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України», затверджен ої постановою правління Пенс ійного фонду України від 19.12.2003 р оку № 21-1 та зареєстрованої в Мі ністерстві юстиції України 1 6.01.2004 року за № 64/8663 (надалі - Інстру кція) вбачається, що у разі при значення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необ хідний стаж роботи не за місц ем призначення цієї пенсії, о рган Пенсійного фонду за міс цем призначення пенсії надси лає повідомлення згідно з до датками, зазначеними у п. 6.4 ціє ї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірни ках через орган Пенсійного ф онду за місцезнаходженням ць ого підприємства. Відшкодува ння сум фактичних витрат і ви плату та доставку пенсій, при значених на пільгових умовах , у таких випадках здійснюєть ся підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за м ісцем його реєстрації.

У статті 64 Закону «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», з азначено, що виконавча дирек ція Пенсійного фонду та її те риторіальні органи мають пра во стягувати з платників стр ахових внесків, несплачені с уми страхових внесків.

Статтею 106 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» передбачено, що суми страхов их внесків своєчасно не нара ховані та/або не сплачені стр ахувальниками, вважаються пр остроченою заборгованістю і з сплати страхових внесків (н едоїмкою) і стягуються з нара хуванням пені та застосуванн ям фінансових санкцій.

Аналіз наведених правових норм дає підстави для висно вку, що Закони і нормативно пр авові акти України регулюють порядок відшкодування факти чних витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до пунктів «а», «б»-« з» статті 13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення».

За таких обставин суд дійшо в висновку, що адміністратив ний позов підлягає задоволен ню.

У процесі розгляду справи н е встановлено інших фактични х обставин, що мають суттєве з начення для правильного вирі шення спору, і доказів на підт вердження цих обставин.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 2, 3, 6-12, 17, 18, 69-71, 76, 79, 86, 94, 160-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, судд я:

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позо в задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ст анівецьке" (с.Нижні Станівці, К іцманський район, Чернівецьк а область, 59357, код 30911353, розрахунк овий рахунок 260012918 ЧОД АППБ «Ава ль», МФО 356334) на користь Управлі ння Пенсійного фонду України в Кіцманському районі (вул. Не залежності, 85 А, м. Кіцмань, Кіцм анський район, Чернівецька о бласть, 59300, рахунок 2560434001 в ВАТ «Де ржавний ощадний банк України » м. Кіцмань, МФО 356334, код 21430584) забо ргованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій у сумі 653,39 г рн.

Постанова відповідно до ст . 254 КАС України набирає законн ої сили після закінчення стр оків подання заяви про апеля ційне оскарження та апеляцій ної скарги, якщо вони не були п одані у встановлені строки. У разі подання апеляційної ск арги постанова, якщо її не ска совано, набирає законної сил и після закінчення апеляційн ого розгляду справи.

Відповідно до частини перш ої статті 185, частини першої-тр етьої, п'ятої статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, сторони які беру ть участь у справі, мають прав о оскаржити в апеляційному п орядку дану постанову повніс тю або частково шляхом подан ня заяви про апеляційне оска рження та апеляційної скарги до апеляційної інстанції че рез Чернівецький окружний ад міністративний суд.

Заява про апеляційне оскар ження даної постанови подаєт ься протягом десяти днів з дн я її проголошення, а в разі скл адання постанови у повному о бсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного с удочинства України, з дня її с кладання. Апеляційна скарга на постанову .суду подається протягом двадцяти днів післ я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я її подання.

Постанову складено в повн ому обсязі 16 березня 2010 р..

Суддя П.Д. Дембіцький

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2010
Оприлюднено13.09.2010
Номер документу8355921
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-450/10/2470

Ухвала від 16.07.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Постанова від 11.03.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні