Ухвала
від 10.07.2019 по справі 757/34573/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/34573/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого першого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого першого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про надання доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 ), адреса АДРЕСА_1

В судове засідання слідчий не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі та просив задовольнити клопотання в повному обсязі з викладених в ньому підстав.

Представник ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ в судове засідання не з`явився, про розгляд клопотання повідомлявся належним чином На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходяться витребувані документи (інформація). Слідчий в своєму клопотанні зазначив, що Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за попередньою змовою з службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), будучи службовими особами юридичної особи приватного права, зловживаючи службовим становищем з метою отримання незаконних прибутків та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, вносять до офіційних документів завідомо неправдиві відомості з метою подальшого маніпулювання на фондовому ринку, використовують підконтрольні інвестиційні фонди ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), з метою прикриття злочинної схеми ухилення від сплати податків.

З даною метою інвестиційні фонди реєструються як інститути спільного інвестування, та в подальшому від імені вказаних фондів, за сприяння службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_9 », здійснюється господарська діяльність, яка не відноситься до інвестиційної згідно Закону України «Про інститути спільного інвестування», та неправомірно залучаються кошти від фізичних осіб для будівництва нерухомості згідно інвестиційних договорів, при цьому фізичні особи не набувають права власності на цінні папери інституту спільного інвестування, та відповідно кошти отримані від них не можуть вважатись коштами спільного інвестування.

При проведенні господарських операцій службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) залучають грошові кошти фізичних осіб для будівництва нерухомості, всупереч порядку визначеному чинним законодавством, за сприяння службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_10 , безпідставно користуються податковими пільгами, які поширюються на кошти спільного інвестування та передбачені ст. 141.6.1 Податкового Кодексу України, чим умисно ухиляються від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість, введених у встановленому законом порядку, що призводить до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Так, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), від імені та в інтересах якого діє ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) укладає інвестиційні договори з фізичними особами, предметом яких є інвестиційна участь інвестора у будівництві адміністративно-житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Кріт того, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), від імені та в інтересах якого діє ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) укладає інвестиційні договори з фізичними особами, предметом яких є інвестиційна участь інвестора у будівництві житлового, офісно-торгівельного комплексу з вбудованим закладом по роботі з дітьми на АДРЕСА_3 .

Кріт того, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), від імені та в інтересах якого діє ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) укладає інвестиційні договори з фізичними особами, предметом яких є інвестиційна участь інвестора у будівництві секції Ж житлового комплексу з підприємствами соціально-культурного, побутового обслуговування спорудами для зберігання індивідуального автотранспорту на АДРЕСА_4 .

Згідно інтернет сайту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) - ІНФОРМАЦІЯ_11 будівельна компанія є забудовником та реалізовує в центральному офісі продаж квартири: в житловому комплексі з об`єктами соціальної інфраструктури (I черга - будівництво) вздовж ІНФОРМАЦІЯ_12 (ЖК ІНФОРМАЦІЯ_13 ).

Згідно інтернет сайту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) - ІНФОРМАЦІЯ_14 проект « ІНФОРМАЦІЯ_13 » реалізовує ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

Замовником будівництва є ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ).

Згідно висновку залученого на підставі ст.71 КПК України спеціаліста ІНФОРМАЦІЯ_16 : «учасниками ICI є особи, що є власниками цінних паперів інституту спільного інвестування. Учасники цивільних відносин набувають статус учасника інституту спільного інвестування з моменту набуття права власності на цінні папери інституту спільного інвестування відповідно до законодавства про депозитарну систему (стаття 4 Закону про ICI);коштами спільного інвестування, відповідно до статті 1 Закону про ICI, є кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та у випадках, передбачених цим Законом, інші активи, залучені від учасників інституту спільного інвестування, доходи від здійснення операцій з активами інституту спільного інвестування, доходи, нараховані за активами інституту спільного інвестування, та інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо). При цьому, активами ICI визнається сформована за рахунок коштів спільного інвестування сукупність майна, корпоративних прав, майнових прав і вимог та інших активів, передбачених законами та нормативно-правовими актами ІНФОРМАЦІЯ_9 ;кошти, отримані ICI від контрагентів - інвесторів за інвестиційними договорами, не можуть вважатись коштами спільного інвестування, оскільки такі інвестори не придбавали цінні паперів ICI і не ставали учасниками ICI;кошти, отримані ICI на підставі укладених інвестиційних договорів з особами, які не є учасниками ICI, не є коштами спільного інвестування, і на них не має розповсюджуватись звільнення від оподаткування, передбачене статтею 141.6.1. ПКУ для коштів спільного інвестування; організація фінансування будівництва житла шляхом залучення коштів через укладення інвестиційних договорів, які не є цінними паперами, не є діяльністю на фондовому ринку, що заборонена професійним учасникам фондового ринку, якими є компанії з управління активами інституційних інвесторів (ICI)».

Таким чином кошти, залучені від фізичних осіб відповідно до умов Інвестиційних договорів не є коштами спільного інвестування (ІСІ) і вони не звільняються від оподаткування відповідно ст.141.6.1 ППКУ.

Правова кваліфікація кримінальних правопорушень: ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.2 ст.222-1, ч.1 ст.205, ч.3 ст.212 КК України. ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) має банківські рахунки: № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 (980), № НОМЕР_11 (978), № НОМЕР_11 (840) в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ІНФОРМАЦІЯ_17 (МФО НОМЕР_1 ).

В ході досудового розслідування встановлено, що рух коштів по банківським рахункам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), перерахованих на виконання умов договорів (інвестиційні договори, договори купівлі-продажу, договори про управління активами, договори оренди землі, договори про делегування повноважень), щодо виконання ремонтно-будівельних робіт та фінансування будівництва: житлового комплексу з об`єктами соціальної інфраструктури (I черга - будівництво) вздовж ІНФОРМАЦІЯ_12 (ЖК ІНФОРМАЦІЯ_13 ), мають значення речових доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, проведення судових експертиз, доказуванні і кваліфікації кримінального правопорушення, та перебувають у володінні: ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 ).

З метою дослідження викладених вище обставин кримінального правопорушення необхідно вилучити вказані документи, оскільки наявні в них відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як докази та об`єкти експертних досліджень під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій.

В інший спосіб неможливо довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою.

Іншим способом отримати копії документів, які перебувають у володінні: ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 ), як отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять банківську таємницю та можливість їх вилучення, у органу досудового розслідування немає підстав визначених кримінальним процесуальним законодавством. Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання дійшов висновку про необхідність в задоволенні клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки такі дані необхідні для ефективного здійснення досудового розслідування. Керуючись ст. 108, ст.ст.160, 162-164, 166, ст. 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого першого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити. Надати групі слідчих, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 тимчасовий доступ до речей та документів, які містять банківську таємницю, надати можливість вилучити їх копії (здійснити їх виїмку), що перебувають у володінні: ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ (МФО НОМЕР_1 ), адреса АДРЕСА_1 , або за фактичним місцем знаходження документів, а саме:

-виписок про рух грошових коштів за період з дати відкриття рахунків по дату оголошення ухвали на паперових та електронних носіях (із зазначенням дати надходження грошових коштів, призначення платежу, з яких рахунків надійшли кошти, назва підприємств від яких надійшли грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства, дату списання коштів з рахунків, сума коштів, призначення платежу, на який рахунок перераховано грошові кошти, назву підприємства куди перераховані грошові кошти, код ЄДРПОУ підприємства) по рахункам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ): № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 (980), № НОМЕР_11 (978), № НОМЕР_11 (840) в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ІНФОРМАЦІЯ_17 (МФО НОМЕР_1 ) з дати відкриття кожного рахунку по дату оголошення ухвали;

-договорів на відкриття та здійснення обслуговування рахунків (корінців чеків, видаткових ордерів та доручень на отримання готівки, платіжних доручень), договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», акти виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт», всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства, протоколи системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта, документацію, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб, по рахункам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ): № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 (980), № НОМЕР_11 (978), № НОМЕР_11 (840) в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ІНФОРМАЦІЯ_17 (МФО НОМЕР_1 ), з дати відкриття кожного рахунку по дату оголошення ухвали;

- відомостей про осіб (анкетні і паспортні дані, адреси, номери телефонів), які укладали договори, які представляють (представляли) за довіреністю, мають (мали) повноваження розпоряджатися коштами на рахунках ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ): № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 (980), № НОМЕР_11 (978), № НОМЕР_11 (840) в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ІНФОРМАЦІЯ_17 (МФО НОМЕР_1 ) з дати відкриття кожного рахунку по дату оголошення ухвали, з можливістю ознайомитися та зробити копії даних документів. Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею Службовим особам ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість зробити копії. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. Ухвала оскарженню не підлягає. Слідчий суддя ОСОБА_1 Підготовлено в 2 примірниках Прим. 1 знаходиться в матеріалах кримінального провадження № 757/34573/19-к Прим.2 Слідчому ОСОБА_3

Копія: ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " КИЇВ Виконавець: ОСОБА_1 10.07.2019 р.

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83562133
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/34573/19-к

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні