Постанова
від 19.02.2010 по справі 2а-15096/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

19 лютого 2010 року 10:46 № 2а-15096/09/2670

Окружний адміністра тивний суд міста Києва у скла ді:

головуючого судді Вєкуа Н .Г. при секретарі судового зас ідання Руденко О.В., розглянув у відкритому судовому засід анні адміністративну справу

за позовом Дер жавної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Ки єва

до При ватного підприємства «НІКА П ЛАСТ»

третя особа Дніпр овська районна у м. Києві держ авна адміністрація

про припин ення юридичної особи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся з поз овом про припинення юридично ї особи Приватного підприємс тва «НІКА ПЛАСТ»(код ЄДРПОУ - 3 5083384).

Ухвалою суду від 04.12.09р. відк рито провадження у справі та призначено її до розгляду у с удовому засіданні на 11.01.2010 р.

В судові засідання з' явис я представник позивача, позо в підтримав, просив припинит и юридичну особу Приватне пі дприємство «НІКА ПЛАСТ»(далі - ПП «НІКА ПЛАСТ»), у зв' язку із порушенням ним ст. 9 Закону України «Про систему оподат кування в Україні»№1251 ХІІ від 25.06.1991р. (далі - Закон №1251), а саме: н е подання з 19.10.2007 р. звітності до органів державної податково ї служби (далі - ОДПС) у відпов ідності до чинного законодав ства.

В судове засідання 11.01.2010р. з' явилася засновник ПП «НІКА П ЛАСТ»- ОСОБА_1, проти позов у заперечила, пояснивши, що во на знаходилася у декретній в ідпустці та має намір, після ї ї закінчення, продовжувати п ідприємницьку діяльність.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне підприємств о «НІКА ПЛАСТ»зареєстроване Дніпровською районною у м. Ки єві державною адміністраціє ю 16.05.2007р., реєстраційний номер - 1 067 102 0000 -11050, за адресою: 02154, м. Київ, ву л. Ентузіастів, 9, кв. 88, м. Київ, за сновник - ОСОБА_1, та взят о на облік в ДПІ Дніпровськог о району м. Києва з 17.05.2007р., код ЄД РПОУ - 35083384.

Відповідно до довідки пози вача (знаходиться в матеріал ах справи), відповідач з 19.10.2007р. (б ільше одного року) не подає по даткових декларацій, докумен тів бухгалтерської звітност і у відповідності до законод авства України, заборгованос ті перед бюджетом не має.

Представником позивача пі д час судового розгляду зазн ачено, що виходячи з п. 2 ст. 9 Зак ону України №1251, платники пода тків і зборів (обов' язкових платежів) зобов' язані пода вати до державних податкових органів та інших державних о рганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську з вітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисл енням і сплатою податків і зб орів (обов'язкових платежів).

Частиною 1 статті 247 Господар ського кодексу України, вста новлено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання ді яльності, що суперечить зако ну чи установчим документам, до нього може бути застосова но адміністративно-господар ську санкцію у вигляді скасу вання державної реєстрації ц ього суб'єкта та його ліквіда ції.

Відповідно до ст. 38 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців»від 15.05.2003 р . № 755-IV, підставами для постанов лення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є: н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону.

Враховуючи викладене, пред ставник позивача наполягав н а припиненні діяльності юрид ичної особи ПП «НІКА ПЛАСТ».

ОСОБА_1 та представник від повідача проти позову запере чили, пояснили, що ОСОБА_1 має намір здійснювати підпр иємницьку діяльність, звіти про свою діяльність до орган у ДПС подавати мала намір, одн ак, вони не були прийняті спів робітником органу ДПС.

Представником відповідача зазначено, що з IV кварталу 2007 р. ПП «НІКА ПЛАСТ»призупинило з дійснення виробництва, в зв'я зку з вагітністю та пологами засновника та керівника під приємства ОСОБА_1 Предста вником підприємства було под ано до Державної податкової інспекції Дніпровського рай онну м. Києва бухгалтерські з віти з нульовими показниками . Але, даний звіт не був прийня тий посадовою особою Державн ої податкової інспекції Дніп ровського районну м. Києва, як ий зауважив, що якщо підприєм ство не здійснює виробничу д іяльність й відповідно має н ульові показники, то в такому разі такі звіти до Державної податкової інспекції не под аються. На цій підставі предс тавником ПП „НІКА ПЛАСТ" не по давались відповідні деклара ції та бухгалтерські звіти, щ одо ведення підприємницької діяльності ПП „НІКА ПЛАСТ".

У відповідності до п. 4 ст. 11 За кону України «Про державну п одаткову службу»№509, органи де ржавної податкової служби у випадках, в межах компетенці ї та у порядку, встановлених з аконами України, мають право запрошувати платників подат ків або їх представників для перевірки правильності нара хування та своєчасності спла ти податків та зборів (обов'яз кових платежів) такими платн иками податків. Письмові пов ідомлення про такі запрошенн я направляються не пізніше н іж за десять робочих днів до д ня запрошення рекомендовани ми листами, в яких зазначають ся підстави запрошення, дата і час, на які запрошується пла тник податків (посадова особ а платника податків).

В матеріалах справи місти ться лист ДПІ у Дніпровськом у районі м. Києва від 04.02.2008р. №1878/10/15 -105, яким ОСОБА_1 запрошено д ля проведення перевірки. Одн ак, вказане запрошення ОСОБ А_1 отримане не було, доказів зворотнього позивачем суду не надано.

Відповідно п. 1 ст. 9 Закону №1251 , платники податків і зборів (о бов'язкових платежів) зобов'я зані вести бухгалтерський об лік, складати звітність про ф інансово-господарську діяль ність і забезпечувати її збе рігання у терміни, встановле ні законами.

Статтею 238 Господарського Кодексу України встановлено , що за порушення встановлени х законодавчими актами прави л здійснення господарської д іяльності до суб'єктів госпо дарювання можуть бути застос овані уповноваженими органа ми державної влади або орган ами місцевого самоврядуванн я адміністративно-господарс ькі санкції, тобто заходи орг анізаційно-правового або май нового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

В матеріалах справи містит ься доказ того, що відповідач ем було усунуто вчинені ним п орушення законодавства, а са ме: до Державної податкової і нспекції Дніпровського райо нну м. Києва було надіслано в сі бухгалтерські звіти про щ о свідчить зворотне поштове повідомлення від 25.01.2010 р. та опи с-вкладення.

Обставини справи свідчат ь про те, що відповідач недбал о поставився до здійснення с воїх обов'язків, які виникли у нього в результаті діяльнос ті юридичної особи.

Серед критеріїв (принципі в), які повинні застосовувати сь суб' єктом владних повнов ажень при здійсненні ними ді й та якими керується адмініс тративний суд, є принцип проп орційності (адекватності). Ме тою дотримання цього принцип у є досягнення розумного бал ансу між публічними інтереса ми та інтересами конкретної особи. Принцип пропорційност і, зокрема, передбачає, що несп риятливі наслідки для прав, с вобод та інтересів особи вна слідок дій суб' єкта владних повноважень, мають бути знач но меншими від тієї шкоди, яка б могла настати за відсутнос ті такого рішення.

Критерій обґрунтованост і вимагає від суб' єкта влад них повноважень враховувати як обставини, на обов' язков ість яких вказує закон, так і і нші обставини, що мають значе ння у кожній конкретній ситу ації.

За таких обставин, суду прих одить до висновку про відмов у в задоволенні позовних вим ог, та вважає за доцільне зазн ачати, що у позивача існує пра во застосувати до відповідач а адміністративно-господарс ьку санкцію у вигляді штрафу за кожне неподання до органу ДПС документів податкової з вітності

У відповідності до ст. 241 Го сподарського Кодексу Україн и, адміністративно-господарс ький штраф - це грошова сума, щ о сплачується суб'єктом госп одарювання до відповідного б юджету у разі порушення ним в становлених правил здійснен ня господарської діяльності . Перелік порушень, за які з су б'єкта господарювання стягує ться штраф, розмір і порядок й ого стягнення визначаються з аконами, що регулюють податк ові та інші відносини, в яких д опущено правопорушення.

Враховуючи наведене, суд пр иходить до висновку про необ хідність відмовити в задовол енні позову.

На підставі вищевик ладеного, керуючись ст. ст.2, 160-1 63, 186 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. В задоволенні по зову відмовити.

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, встановл еного Кодексом адміністрати вного судочинства України, я кщо таку заяву не було подано . Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у встановлений строк поста нова набирає законної сили п ісля закінчення цього строку .

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом п одання через суд першої інст анції заяви про апеляційне о скарження з наступним поданн ям протягом двадцяти днів ап еляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о скарга подається у строк, вс тановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Н.Г. Вєкуа

Дата складення та підпис ання постанови в повному обс язі - 24.02.2010р.

Дата ухвалення рішення19.02.2010
Оприлюднено14.09.2010
Номер документу8356545
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15096/09/2670

Постанова від 19.02.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні