Рішення
від 12.08.2019 по справі 910/6509/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

12.08.2019Справа № 910/6509/19

Господарський суд міста Києва в складі:

головуючого судді Привалова А.І.

розглянувши у спрощеному позовному провадженні справу № 910/6509/19

за позовом Національного банку України

до товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ОМП-2013"

про стягнення 16 045,60 грн.

Без виклику учасників справи .

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Національний банк України звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ОМП-2013" про стягнення 16045,60 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов`язань за Договором про надання послуг № 50/565/51/98 від 26.03.2015р. та за Договором про використання засобів захисту інформації № 50/565/09/99 від 26.03.2015р., внаслідок чого виникла заборгованість з урахуванням інфляційних нарахувань та пені у загальній сумі 16045,60 грн.

Ухвалою Господарського суду м. Києва № 910/6509/19 від 27.05.2019р. позовну заяву Національного банку України до товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ОМП-2013" про стягнення 16045,60 грн. залишено без руху.

14.06.2019р. від Національного банку України на адресу суду надійшли документи на виконання вимог ухвали суду від 27.05.2019р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.06.2019р. відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін. Зобов`язано відповідача протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати суду відзив на позов в порядку ст. 165 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в ньому, та докази направлення цих документів позивачу.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвали суду були направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 01042, м. Київ, Тверський тупик, будинок 5 А, яка згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань є місцезнаходженням відповідача.

Відповідач ухвалу суду від 19.06.2019р. про відкриття провадження у справі та призначення розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін отримав 27.06.2019р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, долученого до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Станом на 12.08.2019р. від відповідача не надійшло відзиву на позовну заяву.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Між Національним банком України (далі - Виконавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ОМП-2013" (далі - Замовник) було укладено Договір про надання послуг системою електронної пошти Національного банку від 26.03.2015р. № 50/565/51/98 (далі - Договір № 50/565/51/98) та Договір про використання засобів захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 (далі-Договір № 50/565/09/99).

Договори укладалися відповідно до вимог Положення про організацію договірних процедур з питань укладення господарських договорів у системі Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 31.07.2009р. № 444 (з врахуванням змін).

Відповідно до пункту 1.1. Договору № 50/565/51/98, Виконавець підключає Замовника до системи електронної пошти Національного банку та забезпечує передавання інформації засобами системи електронної пошти до/від Замовника.

Пунктом 2.1 Договору № 50/565/51/98, передбачено, що Виконавець має право запроваджувати нові програмно-технічні та технологічні засоби, розроблені для вдосконалення послуг, що надаються Замовнику. Має право розірвати договір в односторонньому порядку в разі: не укладення з обслуговуючим Замовником банком додаткового договору до договору банківського рахунку на право Виконавця здійснювати договірне списання коштів з рахунку Замовника.

Пунктом 2.3 передбачено, що Виконавець бере на себе обов`язок: підключити Замовника до системи електронної пошти і передавати інформацію засобами системи електронної пошти до/від Замовника згідно з розпорядком роботи вузла системи електронної пошти Виконавця, та за умови функціонування каналів зв`язку; надавати Замовнику консультації щодо підготовки до роботи в системі електронної пошти та консультувати надалі з питань усунення непередбачених та екстремальних ситуацій протягом дії цього договору; передавати Замовнику нові версії програмно-технічних та технологічних засобів, розроблених та вдосконалення послуг, що надаються замовнику; забезпечувати виконання вимог нормативно-правових актів Національного банку України, що регламентують порядок резервування та відновлення функціонування телекомунікаційних зв`язку в разі порушення його роботи або виникнення надзвичайних ситуацій; своєчасно повідомляти Замовника про тимчасове зупинення надання послуг.

Одним із обов`язків Замовника, передбачених пунктом 2.4. Договору № 50/565/51/98, є своєчасне здійснення оплати Виконавцеві за надані послуги та у місячний строк після підписання Договору №50/565/51/98 укласти додатковий договір до банківського рахунку, в якому доручити банку ПАТ КБ ПРИВАТБАНК , що обслуговує рахунок Замовника, виконувати платіжні вимоги Виконавця на договірне списання коштів та надати копію цього додаткового договору Виконавцеві.

Відповідно до пункту 1.1. Договору № 50/565/09/99, Виконавець зобов`язується надати Замовникові (з актом про приймання-передавання) програмні засоби захисту інформації (у тому числі програмний модуль генерації ключів).

Пунктом 2.1 Договору № 50/565/09/99, передбачено, що Виконавець має право перевіряти Замовника щодо користування, зберігання, обліку засобів захисту інформації, а також виконання організаційних та інших вимог щодо захисту інформації в інформаційних задачах Національного банку України; розірвати договір в односторонньому порядку в разі: не укладення з обслуговуючим Замовником банком додаткового договору до договору банківського рахунку на право Виконавця здійснювати договірне списання коштів з рахунку Замовника.

Виконавець бере на себе обов`язки: належним чином та своєчасно надавати Замовникові програмні засоби захисту інформації з потрібною документацією до них і консультації з питань захисту інформації і правил користування засобами захисту; своєчасно інформувати Замовника про зміни ключової системи захисту в інформаційних задачах Національного банку, та інші обов`язки зазначені пунктом 2.3 Договору № 50/565/09/99.

Права та обов`язки Замовника по даному Договору № 50/565/09/99, передбачено пунктами 2.2 та 2.4, зокрема, замовник має право користуватися наданими програмними засобами захисту інформації в інформаційних задачах Національного банку України; використовувати наданий програмний модуль генерації ключів для робочих і технологічних місць системи автоматизації організації та інформаційних задач Національного банку України діючою технологією.

Замовник бере на себе обов`язок дотримуватися технологічної дисципліни в роботі з програмними засобами захисту інформації, забезпечувати використання і зберігання згідно з вимогами Виконавця; утримувати програми, засоби захисту інформації в належному стані; не використовувати надані програмні засоби захисту інформації для завдань, які не обумовлені наявними інструкціями; своєчасно здійснювати оплату Виконавцеві за виконанні роботи та надані послуги; передати (повернути) Виконавцеві програмні засоби захисту інформації та документацію до них протягом трьох робочих днів після припинення дії цього договору; сплачувати Виконавцеві встановлену нормативно-правовими актами Національного банку України суму за проведення фахівцями Національного банку України аналізу у разі повторно виявлених у Замовника порушень умов зберігання і використання засобів захисту інформації, втрати або пошкодження програмного модуля генерації ключів та його повторного надання на заміну втраченого або пошкодженого.

Замовник зобов`язаний у місячний строк після підписання Договору № 50/565/09/99 укласти додатковий договір до договору банківського рахунку, в якому доручити банку ПАТ КБ ПРИВАТБАНК , що обслуговує рахунок Замовника, виконувати Платіжні вимоги Виконавця на договірне списання коштів та надати копію цього договору Виконавцеві.

17.04.2015р. ПАТ КБ ПРИВАТБАНК та ТОВ ФК ОМП-2013 на виконання умов Договору № 50/565/51/98 та Договору № 50/565/09/99 було укладено Договір на договірне списання коштів № 6661317, копія якого була надана Національному банку України.

Відповідно до п.п. 8.1., 8.2. Договору № 50/565/51/98 та Договору № 50/565/09/99, договори набирають чинності з дня їх підписання та укладені строком на один рік. Якщо жодна із сторін не заявить письмово документом, підписаним уповноваженим представником сторони, про припинення дії договорів за один місяць до закінчення терміну його дії, то договори автоматично продовжуються на кожний наступний рік.

У зв`язку із тим, що жодна зі сторін не виявляла бажання припинити договірні правовідносини, Договір № 50/565/51/98 та Договір № 50/565/09/99 пролонгувалися до 2018 року (включно).

Пунктами 3.1., 3.2. Договору №50/565/51/98 та Договору № 50/565/09/99, врегульовано порядок розрахунку, відповідно до якого Виконавець щомісяця до 26 числа надсилає Замовнику засобами системи електронної пошти акт виконаних робіт за виконанні роботи та надані послуги згідно з тарифами на операції (послуги), установленими нормативно-правовими актами Національного банку. У разі внесення Національним банком України змін до тарифів розмір оплати змінюється з часу набрання чинності цими змінами без укладення додаткового договору. Замовник має здійснювати оплату за актом виконаних робіт (у тому числі пеня, у разі її виникнення) до першого числа наступного місяця. Акт виконаних робіт з підписами та відбитком печатки Виконавець надсилає іногородньому Замовнику засобами поштового зв`язку. Розрахунок за виконанні роботи, надані послуги за неповний робочий місяць (укладення, розірвання договору) здійснюється за фактично відпрацьовані дні місяця.

Тарифи на організаційні послуги та інші види послуг (операції), що надаються (здійснюється) Національним банком України, затверджені:

Постановою Правління Національного банку України від 12.08.2003р. № 333 (із змінами та доповненнями) Про затвердження тарифів та послуг (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України , яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 10.09.2003р. за № 784/8105 (з врахуванням внесених змін, що діяли до 24.07.2018);

Постановою Правління Національного банку України від 12.08.2003р. № 333 (із змінами та доповненнями) "Про затвердження тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України", яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 10.09.2003 № 784/8105 (з врахуванням змін згідно Постанови Правлінням Національного банку України від 20.07.2018 №84).

Так, згідно з п. 54 Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування (в редакції до 24.07.2018р.) одного вузла мережі замовника в електронній пошті безпосередньо з вузлом мережі Національного банку для банків та інших користувачів складає 225,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Згідно з п. 24 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України вартість послуги з супроводження програмного забезпечення системи електронної пошти Національного банку банків та інших установ складає 1471,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Згідно з п. 14 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України (в редакції до 24.01.2018р.) вартість послуги з супроводження програмного забезпечення системи електронної пошти Національного банку складає 30,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Згідно з п. 6 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України, вартість послуги з супроводження програмного забезпечення системи електронної пошти Національного банку для банків та інших установ складає 1363,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Позивач зазначив, що за даною послугою, відповідно до Акту № 4320080461 від 24.09.2018р., тарифи були нараховані в сумі 324,52 грн. за період з 23.08.2018р. по 30.08.2018р., та в подальшому дана послуга не надавалася Національним банком України, оскільки з 31.08.2018р. було переведено Замовника до ресурсів системи ЕП FDM (нова система електронної пошти Національного банку України).

Згідно з п. 17 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України абонентська плата за доступ до інформаційної мережі Національного банку виділеними каналами зв`язку для банків та інших установ складає 1986,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Згідно з п. 17 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України абонентська плата за доступ до інформаційної мережі Національного банку виділеними каналами зв`язку для банків та інших установ складає 1986,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Згідно з п. 34 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України (в редакції до 24.07.2018р.) абонентська плата за використання порту постійного доступу складає 300,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Згідно з п. 19 Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України абонентська плата за супроводження програмного забезпечення APM-HD інформаційний складає 40,00 грн. (щомісячно) (без врахування ПДВ).

Пунктами 3.3 Договору №50/565/51/98 та Договору №50/565/09/99 врегульовано, що у разі ненадходження оплати від Замовника протягом місяця Виконавець без додаткового погодження надсилає платіжну вимогу до банку ПАТ КБ ПРИВАТБАНК , в якому відкрито рахунок Замовника, для списання суми згідно з розрахунку.

Листом від 18.06.2018р. № 07 ТОВ ФК ОМП-2013 звернулося до Національного банку України, з проханням роз`яснити чи потрібно повертати до Національного банку та яким чином анулювати генератор ключів, оскільки в подальшому ТОВ ФК ОМП-2013 відмовляється від отримання послуг.

Листом від 13.07.2018р. № 55-0008/38304 Національний банк України повідомив ТОВ ФК ОМП-2013 про те, що у разі виявлення бажання відмовитися від наданих послуг, організація має повідомити Національний банк України про припинення користування віддаленим каналом зв`язку та вчинити всі дії щодо повернення документів та ключів, передбачених Постановою Правління Національного банку України від 26.11.2015р. № 829 Положенням про захист електронних банківських документів з використанням засобів захисту інформації Національного банку України , також Національний банк України запропонував ТОВ ФК ОМП-2013 розірвати Договір № 50/565/51/98 та Договір № 50/565/09/99.

В розділі 7 Договору №50/565/51/98 та Договору № 50/565/09/99, зазначено порядок зміни та розірвання договорів.

Зокрема, сторона яка вважає за потрібне змінити чи розірвати договір, надсилає пропозиції про це другій стороні. Сторона, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у 20-денний строк після одержання пропозиції повідомляє другу Сторону про результати її розгляду.

Якщо Сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договорів або в разі неодержання відповіді в установлений строк з урахуванням часу поштового обігу, то зацікавлена Сторона має право передати спір на вирішення суду.

Національним банком України не було отримано відповіді на пропозицію про розірвання Договорів у 20-денний строк, як про це зазначається в розділі 7 Договору №50/565/51/98 та Договору № 50/565/09/99.

У зв`язку із тим, що жодних листів про намір розірвати Договір № 50/565/51/98 та Договір № 50/565/09/99 до Національного банку України від ТОВ ФК ОМП-3013 не надходило, відповідно до умов договорів (пункт 3.1 та 3.2) Національним банком України надавалися послуги Замовнику в звичайному режимі, та в подальшому було надіслано акти наданих послуг, зокрема:

Актом № 4320079740 від 24.01.2018 Національним банком України було нараховано плату за послуги з 23.06.2018р. по 23.07.2018р. за Договором №50/565/51/98;

Актом № 4320079741 від 24.07.2018р. Національним банком України було нараховано плату за послуги з 23.06.2018о. по 23.07.2018р. за Договором № 50/565/09/99;

Актом № 4320080098 від 23.08.2018р. Національним банком України було нараховано плату за послуги з 24.07.2018р. по 22.08.2018р. за Договором №50/565/51/98;

Актом № 4320080099 від 23.08.2018р. Національним банком України було нараховано плату за послуги з 24.07.2018р. по 22.08.2018р. за Договором № 50/565/09/99;

Актом № 4320080461 від 24.09.2018р. Національним банком України було нараховано плату за послуги з 23.08.2018р. по 23.09.2018р. за Договором №50/565/51/98;

Актом № 4320080462 від 24.09.2018 Національним банком України було нараховано плату за послуги з 23.08.2018р. по 23.09.2018р. за Договором № 50/565/09/99;

Актом № 4320080812 від 24.10.2018р. Національним банком України було нараховано плату за послуги з 24.09.2018р. по 23.10.2018р. за Договором №50/565/51/98;

Актом № 4320080813 від 24.10.2018р. Національним банком України було нараховано плату за послуги з 23.09.2018р. по 23.10.2018р. за Договором № 50/565/09/99.

У зв`язку із тим, що акти не були підписані та повернуті Національному банку України, Національний банк України звернувся із листом до ТОВ ФК ОМП-2013 № 55-0008/56864 від 23.10.2018р., в якому повідомив Замовника, про те, що існує заборгованість за актами про надання інформаційних послуги з 23.06.2018р. по 23.09.2018р. Також, Національний банк України повідомив ТОВ ОМП-2013 , про те, що з 24.10.2018р. ним буде тимчасово призупинено надання послуг системою електронної пошти Національного банку та послуг із надання в користування засобів захисту інформації Національного банку до повного погашення Замовником всієї заборгованості.

31.10.2018р. Національним банком України було отримано відповідь на лист № 55-0008/56864 від 23.10.2018р., в якому ТОВ ФК ОМП-2013 повідомив, про те, що з 22.06.2018р. Національним банком України було відкликано ліцензію Замовника на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, саме з цього моменту ТОВ ФК ОМП-2013 , вважає, що він припинив споживати послуги, які надавалися Національним банком України та просив розірвати Договір 50/565/51/98 та Договір № 50/565/09/99.

07.11.2018р. Національним банком України було розглянуто прохання ТОВ ФК ОМП-2013 про розірвання договору про надання послуг системою електронної пошти Національного банку України № 50/565/51/98 та договору про використання засобів захисту інформації Національного банку України № 50/565/09/99, та зазначено про те, що датою виконання зобов`язань Замовником та датою розірвання договорів буде вважатися дата надходження коштів з оплати наданих інформаційних послуг.

Також, Національним банком України було попереджено ТОВ ФК OMП2013 про наявність заборгованості за надані послуги з 23 червня по 24 жовтня 2018 року.

19.11.2018 Національним банком України було надіслано на адресу ТОВ ФК ОМП-2013 Претензію №1 вихідним листом № 55-0008/61583 на суму 16 045,60 грн., в якій зазначалося про те, що відповідно до пунктів 4.1, 4.2 Договору № 50/565/51/98 та пунктів 4.3, 4.4 Договору № 50/565/09/99, у разі несвоєчасного здійснення оплати наданих послуг Замовник сплачує Виконавцю:

- суму боргу з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення та три відсотки річних із простроченої суми;

- пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми несвоєчасно перерахованих коштів за кожний день прострочення.

Позивач зазначає, що не зміг скористатися своїм правом на договірне списання коштів з банківського рахунку ТОВ ФК OMП2013 , який був відкритий в ПАТ КБ ПРИВАТБАНКУ , як це було передбачено пунктом 3.3 Договорів, оскільки Замовник не забезпечив виконання вимог підпунктів 14, 15 пункту 2.4 Договору №50/565/51/98 та підпунктів 10,11 пункту 2.4 Договору № 50/565/09/99. Оскільки, термін дії Договору на договірне списання коштів № 6661317, який був укладений між ПАТ КБ ПРИВАТБАНК та ТОВ ФК ОМП-2013 , був обмежений в часі та діяв з 17.04.2015р. по 31.12.2015р.

29.11.2018р. Національним банком було отримано лист від ТОВ ФК OMП2013 про відхилення Претензії №1 від 19.11.2018р., оскільки товариство припинило свою діяльність з 23.06.2018р., вважає, що не споживало послуги та, що надання Національним банком України послуг товариству не несло для останнього жодного позитивного результату.

Позивач вважає, що дані твердження ТОВ ФК ОМП-2013 не знайшли свого підтвердження в дійсності, оскільки умови договорів є чинними, недійсними в судовому порядку не визнавалися, з будь яким листом до Національного банку України про розірвання договорів ТОВ ФК ОМП-2013 протягом 23.06.2018р. по 24.10.2018р. не зверталося.

З огляду на те, що Національним банком України було надані послуги в повному обсязі і в установлений договорами строк, а ТОВ ФК OMП-2013 не було сплачено отриманні послуги протягом 23.06.2018р. по 24.10.2018р., позивач просить суд стягнути з відповідача 16 045,60 грн.

При цьому, в тексті позовної заяви позивачем наведено розрахунок заборгованості, згідно якого заборгованість за Договором про надання послуг системою електронної пошти Національного банку від 26.03.2015р. № 50/565/51/98 та Договором по використання засобів захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 становить 16 045,60 грн., з яких:

- 15 842,20 грн. заборгованість за Договором про надання послуг системою електронної пошти Національного банку від 26.03.2015р. №50/565/51/98 (включаючи штрафні санкції в розмірі 705,98 грн.);

- 203,40 грн. заборгованість за Договором про використання засобі захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 (включаючи штрафні санкції в розмірі 11,40 грн.).

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України ).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язань - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Згідно зі ст.ст. 6 , 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Стаття 628 Цивільного кодексу України встановлює, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є не обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

За своєю правовою природою за Договір про надання послуг системою електронної пошти Національного банку від 26.03.2015р. № 50/565/51/98 та Договір по використання засобів захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 є договорами про надання послуг.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України , за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 2 ст. 901 Цивільного кодексу України визначено, що положення глави 63 Цивільного кодексу України можуть застосовуватись до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно ст. 902 Цивільного кодексу України , виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

Згідно зі ст. 527 Цивільного кодексу України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Частиною 1 статті 78 Господарського процесуального кодексу України визначено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Судом встановлено, що позивач виконав свої зобов`язання за Договором № 50/565/51/98 належним чином, надав передбачені Договором № 50/565/51/98 послуги на загальну суму 15 842,20 грн., згідно Актів наданих послуг № 4320079740 від 24.01.2018р. на суму 666,00грн., № 4320080098 від 23.08.2018р. на суму 5 799,25 грн., № 4320080461 від 24.09.2018р. на суму 4 701,51 грн., № 4320080812 від 24.10.2018р. на суму 4 675,44 грн.

Також, судом встановлено, що позивач виконав свої зобов`язання за Договором № 50/565/09/99 належним чином, надав передбачені Договором № 50/565/09/99 послуги на загальну суму 203,40 грн., згідно Актів наданих послуг № 4320079741 від 24.07.2018р. на суму 48,00 грн., № 4320080099 від 23.08.2018р. на суму 49,10 грн., № 4320080462 від 24.09.2018 на суму 50,80 грн.,№ 4320080813 від 24.10.2018р. на суму 55,50 грн.

Вказані акти були направлені Національним банком України відповідачу в порядку, передбаченому п. 3.1. Договорів № 50/565/51/98 та № 50/565/09/99.

Викладене підтверджується Довідкою про направлення засобами системи електронної пошти Національного банку України актів надання послуг ТОВ ФК ОМП-2013 за період з 23 червня по 23 жовтня 2018 року, електронним повідомленням від Департаменту інформаційних технологій Національного банку України, в якому роз`яснюється якими абонентськими системами було надіслані дані акти, та Витягом із статистичних файлів системи електронної пошти Національного банку України UHO (Центральна розрахункова палата Національного банку).

Також, судом встановлено, що акти від 24.10.2018р. № 4320080812 та акт від 24.10.2018р. № 43200808131 були направленні Національним банком України на адресу ТОВ ФК ОМП-2013 з претензією від 19.11.2018р. № 550008/61583.

Оскільки, матеріали справи не містять мотивованої відмови відповідача в прийманні наданих послуг згідно зазначених вище Актів наданих послуг, тому надані позивачем послуги за Договором № 50/565/51/98 на суму 15 842,20 грн. та за Договором № 50/565/09/99 на суму 203,40 грн. вважаються прийнятими відповідачем без заперечень та зауважень, доказів протилежного матеріали справи не містять.

Частиною 1 статті 903 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 253 Цивільного кодексу України визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України , якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи викладене та умови п. 3.1. Договору № 50/565/51/98 та Договору № 50/565/09/99, суд дійшов висновку, що строк виконання відповідачем зобов`язань з оплати наданих послуг за зазначеними вище актами є таким, що настав.

Статтею 599 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Пункт 1 статті 612 Цивільного кодексу України визначає що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що строк оплати наданих послуг за договорами настав, а доказів оплати їх в повному обсязі станом на день розгляду справи відповідачем не надано, обґрунтованими є позовні вимоги про стягнення заборгованості в розмірі 16 045,60 грн. (15 842,20 грн. заборгованість за Договором №50/565/51/98 та 203,40 грн. заборгованість за Договором № 50/565/09/99)

При цьому, судом враховано, що позивач не зміг скористатися своїм правом на договірне списання коштів з банківського рахунку ТОВ ФК OMП2013 , який був відкритий в ПАТ КБ ПРИВАТБАНКУ , як це було передбачено пунктом 3.3 Договорів, оскільки Замовник не забезпечив виконання вимог підпунктів 14, 15 пункту 2.4 Договору №50/565/51/98 та підпунктів 10,11 пункту 2.4 Договору № 50/565/09/99.

А саме, термін дії Договору на договірне списання коштів № 6661317, який був укладений між ПАТ КБ ПРИВАТБАНК та ТОВ ФК ОМП-2013 , був обмежений в часі та діяв з 17.04.2015р. по 31.12.2015р.

Також, у позовній заяві позивач зазначає про нарахування штрафних санкцій, а саме 705,98 грн. за Договором №50/565/51/98 та 11,40 грн. за Договором № 50/565/51/99.

В тексті позовної заяви позивачем наведено розрахунок заборгованості, згідно якого заборгованість за Договором про надання послуг системою електронної пошти Національного банку від 26.03.2015р. № 50/565/51/98 та Договором по використання засобів захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 становить 16 045,60 грн., з яких:

- 15 842,20 грн. заборгованість за Договором про надання послуг системою електронної пошти Національного банку від 26.03.2015р. №50/565/51/98 (включаючи штрафні санкції в розмірі 705,98 грн.);

- 203,40 грн. заборгованість за Договором про використання засобі захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 (включаючи штрафні санкції в розмірі 11,40 грн.).

В прохальній частині позовної заяви позивачем заявлена до стягнення сума в розмірі 16 045,60 грн.

Так, судом встановлено, що заборгованість з оплати наданих послуг за Договором № 50/565/51/98 становить 15 842,20 грн., що є загальною сумою Актів наданих послуг № 4320079740 від 24.01.2018р., № 4320080098 від 23.08.2018р., № 4320080461 від 24.09.2018р., № 4320080812 від 24.10.2018р.

Заборгованість з оплати наданих послуг за Договором № 50/565/09/99 становить 203,40 грн., що є загальною сумою Актів наданих послуг № 4320079741 від 24.07.2018р., № 4320080099 від 23.08.2018р., № 4320080462 від 24.09.2018р., № 4320080813 від 24.10.2018р.

Разом заборгованість з оплати наданих послуг за Договором № 50/565/51/98 та Договором № 50/565/09/99 становить 16 045,60 грн. (15 842,20 грн. + 203,40 грн.), що є сумою, заявленою до стягнення в прохальній частині позовної заяви.

З викладеного вбачається, що штрафні санкції в сумі 705,98 грн. за Договором №50/565/51/98 та в сумі 11,40 грн. за Договором № 50/565/09/99 не включені до предмету позовних вимог у даній справі, у зв`язку із чим не піддягають розгляду судом з огляду на обмеження, встановлені ч. 2 ст. 237 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно статей 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Таким чином, факт порушення відповідачем зобов`язань за Договором про надання послуг системою електрон пошти Національного банку від 26.03.2015р. № 50/565/51/98 та Договором по використання засобі захисту інформації Національного банку України в інформаційних задачах від 26.03.2015р. № 50/565/09/99 щодо оплати наданих послуг належним чином доведений, документально підтверджений і в той же час відповідачем не спростований.

Відтак, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню повністю в розмірі 16 045,60 грн. заборгованості.

Судові витрати позивача по сплаті судового збору відповідно до положень ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ОМП-2013" (01042, м. Київ, Тверський тупик, будинок 5 А, код ЄДРПОУ 36426020) на користь Національного банку України (01601, м. Київ, вулиця Інститутська, будинок 9, код ЄДРПОУ 00032106) заборгованість у розмірі 16 045 грн. 60 коп. та судовий збір у розмірі 1 921 грн.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду через відповідний місцевий господарський суд.

Повний текст рішення складено та підписано: 12.08.2019р.

Суддя А.І. Привалов

Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено13.08.2019
Номер документу83566773
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 045,60 грн. Без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/6509/19

Рішення від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні