Ухвала
від 08.08.2019 по справі 201/9080/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/9080/19

Провадження № 1-кс/201/4902/2019

УХВАЛА

08 серпня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про залучення експерта та проведення експертного дослідження,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий зОВС п`ятогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням в кримінальному провадження №32018040000000076, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 22.08.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, з метою прикриття незаконної діяльності у 2018 році придбали або створили суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288) чим вчинили фіктивне підприємництво.

В ході проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що протягом 2018 року група невстановлених осіб, з метою прикриття незаконної діяльності приховування об`єктів оподаткування створили (придбали) ряд інших пов`язаних підприємств у тому числі ПП «Бізнес Консалт Дніпро» (ЄДРПОУ 42322630), ТОВ «Юг Авто» (ЄДРПОУ 42393208), ТОВ «Авто Ритм» (ЄДРПОУ 42308601), ПП «Агрооптторг» (ЄДРПОУ 42331361), ПП «Агро Торг Бізнес» (ЄДРПОУ 42338791), ПП «СГ-Трейд» (ЄДРПОУ 42339046), ТОВ «АвентусФінанс» (ЄДРПОУ 41716486), ТОВ «Аракс Вайт» (ЄДРПОУ 41956901) - колишня назва ТОВ «Авто Галактика» (ЄДРПОУ 41956901), ТОВ «Півісен Плюс» (ЄДРПОУ 41945751) колишня назва ТОВ «Трансмоторс» (ЄДРПОУ 41945751), ТОВ «Авто-Актив» (ЄДРПОУ 42381915), ТОВ «Авто Інвест» (ЄДРПОУ 42470360).

Враховуючи вищенаведене вказана група підприємств з ознаками фіктивності, їх реєстраційні дані та печатки створені та використовуються невстановленими особами з метою переведення безготівкових грошових коштів отриманих злочинним шляхом у готівку.

Згідно інформації АІС податковий блок ДФС України, директором, бухгалтером та засновником ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288) був гр. ОСОБА_4 . Допитаний по кримінальному провадженню в якості свідка гр. ОСОБА_4 показав, що до реєстрації на своє ім`я ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288) не має ніякого відношення та веденням фінансово-господарської діяльності вищевказаного підприємства не займався.

Усі вищевказані підприємства у дійсний час не надають податкову звітність до податкового органу. Посадови особи вищевказаних підприємств є пов`язаними особами на інших підприємствах. Фінансова звітність за період діяльності підприємств не надавалась, у зв`язку з чим не є можливим встановити наявність матеріальних та виробничих ресурсів. По вищевказаним підприємствам встановлено відсутність умов для досягнення результатів відповідної підприємницької та економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, оборотних коштів, виробничих потужностей, складських приміщень, транспортних засобів. Згідно наявної інформації, зазначені СГД мають розрахункові рахунки, які відкриті та використовуються в одних банківських установах,

Дослідженням баз АІС «Податковий блок» встановлено, що невстановленими особами створені підприємства які не мають умов для досягнення результатів відповідної підприємницької та економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, оборотних коштів, виробничих потужностей, складських приміщень, транспортних засобів, а також мають ознаки «фіктивності» згідно ст.. 55-1 Господарського Кодексу України, а саме: «зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та впроваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій зазначеними суб`єктами господарювання, достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні.

Так під час проведення досудового розслідування, на підставі ухвали слідчого судді від 05.08.2019 року Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська (справа №201/8806/19) 07.08.2019 вилучено оригінали реєстраційної справи ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288) в Департаменті адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради. В реєстраційній справі ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288) знаходяться документи підписані від імені ОСОБА_4 .

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність у спеціальних знаннях для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, у зв`язку з чим, у даному кримінальному провадженні необхідно провести судово-почеркознавчу експертизу, з метою дослідження у вилучених документах реєстраційної справи

ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288), достовірності підписів виконаних від імені гр. ОСОБА_4 .

Статтею 242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права .

Статтею 243 КПК України передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Статтею 244 КПК України передбачено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

2. У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання;

4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

3. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

4. Слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог частини другої цієї статті, повертає його особі, яка його подала, про що постановляє ухвалу.

5. Під час розгляду клопотання слідчий суддя має право за клопотанням учасників розгляду або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення клопотання.

6. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

7. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

8. При задоволенні клопотання про залучення експерта слідчий суддя у разі необхідності має право за клопотанням особи, яка звернулася з клопотанням про залучення експерта, вирішити питання про отримання зразків для експертизи відповідно до положеньстатті 245цього Кодексу.

9. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Дослідивши клопотання та надані докази суд приходить до висновку про те, що клопотання подано з додержанням вимог частини другої статті 244 КПК України, та особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, довела, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Таким чином клопотання слідчого підлягає задоволенню

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 242- 244 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити судово-почеркознавчу експертизу у кримінальному провадженні № 32018040000000076 від 22.08.2018,

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Чи виконані підписи та написи від імені ОСОБА_4 в реєстраційних документах ПП «Сільгоспавтотрейдінг» (ЄДРПОУ 42331288) вилучених в посадових осіб Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради, самим ОСОБА_4 або іншою особою, зокрема:

Опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» реєстраційний номер справи 1_224_086417_28 код 190422624639 від 26.07.2018 на 1 арк,;

Заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи від 26.07.2018 року на 5 арк.;

Рішенні №1 Засновників приватного підприємства «Сільгоспавтотрейдінг» від 26.07.2018 на 1 арк,;

Статуту ПП «Сільгоспавтотрейдінг» затверджений рішенням засновника приватного підприємства «Сільгоспавтотрейдінг», Рішення № 1 від 26.07.2018 року на 11 арк.;

Для дослідження експерту направити умовно-вільні зразки почерку та підписів

ОСОБА_4 , які містяться в процесуальних документах:

- протокол допиту в якості свідка ОСОБА_4 від 27.08.2018 року на 3 арк., окремо.

Для дослідження експерту направити експериментальні зразки почерків та підписів ОСОБА_4 , які містяться в процесуальних документах:

- постанова про відібрання зразків для проведення експертизи від 27.12.2018 на 1 арк., окремо;

- протокол отримання зразків для експертизи від 27.12.2018 на 1 арк., окремо;

- зразки почерку та підпису ОСОБА_4 на 10 арк., окремо.

Проведення судово-почеркознавчої експертизи прошу доручити експертам Кропивницького відділення Київського НДІ судових експертиз Міністерства юстиції України.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.08.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83570279
СудочинствоКримінальне
Сутьзалучення експерта та проведення експертного дослідження

Судовий реєстр по справі —201/9080/19

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні