Постанова
від 22.02.2010 по справі 2а-17766/09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 лютого 2010 року справа № 2а- 17766 /09/0470

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

головуючого - судді Коно ненко О.В.

при секретарі - Куцевол В.В .

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративний позов Західно-Донба ської об'єднаної державної п одаткової інспекції у Дніпро петровській області до Приватного підприємства "Ба тько і колегія" про прип инення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

22 грудня 2009 року За хідно-Донбаська об'єднана де ржавна податкова інспекція у Дніпропетровській області з вернулась до Дніпропетровсь кого окружного адміністрати вного суду з позовною заявою , в якій просить припинити юри дичну особу Приватне пі дприємство "Батько і колегія ".

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що від повідач перебуває на обліку в Західно-Донбаській об'єдна ній державній податковій інс пекції у Дніпропетровській о бласті як платник податків т а інших обов'язкових платежі в, проте при здійсненні своєї діяльності порушує вимоги д іючого законодавства, а саме : не подає звітність про отрим ані доходи з 20.01.2009 року , що не дає можливості контр олюючим органам здійснювати контроль за додержанням вим ог податкового та іншого зак онодавства, заборгованості п о платежам до бюджету не має.

Позивач просить позов задо вольнити повністю, підтримав ши заявлені вимоги.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, але надав клоп отання про розгляд справи бе з особистої участі.

Суд, дослідивши матеріали с прави та оцінивши їх у сукупн ості, вважає за необхідне зад овольнити позов повністю з н аступних підстав.

Відповідач, зареєстровани й Виконавчим комітетом Терні вської міської ради Дніпропе тровської області 08.11.2004 року ( а.с. - 4,5 ).

Згідно акту № 562/28-244 від 23.1 1.2009 року Західно-донбась кої об'єднаної державної под аткової інспекції у Дніпропе тровській області відповіда ч з 20.01.2009 року не подає декларації та докум енти податкової звітності, щ о є грубим порушенням чинног о законодавства України, пор ушенням законних інтересів д ержави ( а.с. - 10 ).

Відповідно до пункту 4 части ни першої статті 17 Кодексу адм іністративного судочинства України компетенція адмініс тративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єк та владних повноважень у вип адках, встановлених законом.

Пунктом 8 частини першої ста тті 3 Кодексу адміністративн ого судочинства України визн ачено, що позивачем у адмініс тративній справі також є суб 'єкт владних повноважень, на в иконання повноважень якого п одана позовна заява до адмін істративного суду.

За положеннями пункту 5 част ини четвертої статті 50 Кодекс у адміністративного судочин ства України суб'єкти владни х повноважень можуть бути по зивачами у справі у випадках , встановлених законом.

Крім того, пунктом 1 частин и першої статті 3 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни визначено, що справа а дміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адмі ністративного суду публічно -правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган вико навчої влади, орган місцевог о самоврядування, їхня посад ова чи службова особа або інш ий суб'єкт, який здійснює влад ні управлінські функції на о снові законодавства, в тому ч ислі на виконання делеговани х повноважень.

Пунктом 7 частини першої ст атті 3 Кодексу адміністратив ного судочинства України дан о визначення суб'єкта владни х повноважень, згідно з яким - це орган державної влади, орг ан місцевого самоврядування , їхня посадова чи службова ос оба, інший суб'єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень .

У статті 4 Закону України "Пр о державну податкову службу в Україні" зазначено, що Держа вна податкова адміністрація України є центральним орган ом виконавчої влади. Державн і податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі підпорядковуються Державній податковій адміні страції України. Державні по даткові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Сев астополя), районах у містах, мі жрайонні та об'єднані держав ні податкові інспекції підпо рядковуються відповідним де ржавним податковим адмініст раціям в Автономній Республі ці Крим, областях, містах Києв і та Севастополі.

Тобто, позивач - орган держа вної податкової служби є суб 'єктом владних повноважень, я кий у спірних правовідносина х реалізує надані йому владн і управлінські функції по ве денню оперативного обліку по датків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та держ авних цільових фондів на під ставі законодавства.

Відповідно до частини 1 пунк ту 2 статті 9 Закону України «П ро систему оподаткування», п латники податків і зборів (об ов'язкових платежів) зобов`яз ані подавати до державних по даткових органів та інших де ржавних органів відповідно д о законів декларації, бухгал терську звітність та інші до кументи і відомості, пов`язан і з обчисленням і сплатою под атків і зборів (обов`язкових п латежів).

Згідно зі статті 38 Закону Ук раїни « Про державну реєстра цію юридичних і фізичних осі б - підприємців» підставами для постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи є неподання прот ягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач не надає п ередбаченої податкової звіт ності більше одного року ( а.с. - 10 ).

Відповідно до пункту 17 стат ті 11 Закону України «Про держа вну податкову службу України » органи державної податково ї служби у випадках, в межах ко мпетенції та у порядок встан овлений законами України, ма ють право звертатися до судо вих органів із заявою (позовн ою заявою) про скасування дер жавної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльності .

Згідно з п. 8.6. Порядку обліку платників податків, зборів (о бов'язкових платежів) затвер дженого наказом Державної по даткової адміністрації Укра їни № 80 від 19.02.98 року, якщо платни к податків не має заборгован ості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного р оку в органи державної подат кової служби податкових декл арацій, документів податково ї звітності, то керівник орга ну державної податкової служ би приймає рішення у вигляді розпорядження відносно плат ника податків - про звернення до суду або господарського с уду із заявою (позовною заяво ю) про припинення юридичної о соби чи підприємницької діял ьності фізичної особи - під приємця.

Позивачем надано довідку п ро відсутність у Приват ного підприємства "Батько і к олегія" заборгованості перед бюджетом станом на 17.11.2009 року ( а.с.11 ) та розпор ядження начальника Зах ідно-Донбаської об'єднаної д ержавної податкової інспекц ії у Дніпропетровській облас ті від 15.12.2009 року № 168-р (а.с.11) про звернення з відпов ідним позовом до суду.

З огляду на викладене, суд в важає, що позовні вимоги пози вача підлягають задоволенню .

Керуючись ст.ст 11, 14, 70, 71, 86, 159-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в Західно-Донбаської об'єдна ної державної податкової інс пекції у Дніпропетровській о бласті до Приватного пі дприємства "Батько і колегія " про припинення юридичн ої особи задовольнити.

Припинити юридичну особу - Приватне підприємство "Батько і колегія" ( 51500, Дніпропетровська область , м. Тернівка, бульвар Артема, 5/7 , код ЄДРПОУ 33254230 ).

Копію постанови направити управлінню з питань державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців для внесення державним р еєстратором відповідного за пису до ЄДРПОУ.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони були пода ні у встановлені строки. У раз і подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї шляхом подачі в десятиденн ий строк з дня проголошення п останови заяви про апеляційн е оскарження і подання після цього протягом двадцяти дні в апеляційної скарги, з подач ею її копій відповідно до кіл ькості осіб, які беруть участ ь у справі.

Суддя: /підп ис/ О.В. Кононе нко

З оригіналом згідно

Постанова не набрала закон ної сили станом на 22.02.2010 року

Суддя: О.В. Кононенко

Дата ухвалення рішення22.02.2010
Оприлюднено23.03.2010
Номер документу8358478
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17766/09

Постанова від 22.02.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні