Ухвала
від 12.08.2019 по справі 621/2030/19
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/2030/19

Пр. №1-кс/621/738/19

Ухвала

Іменем України

12 серпня 2019 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ;

прокурора ОСОБА_3 ;

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Змієві клопотання прокурора Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

в с т а н о в и в:

Прокурор Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018221440000147 від 08.11.2018, за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення оригіналів та завірених копій документів, які стосуються проведення капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 24.04.2017 начальником ІНФОРМАЦІЯ_3 укладено договір підряду з ПП « ОСОБА_4 » щодо виконання капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

За результатами виконаних робіт 06.09.2017, 23.10.2017 та 21.12.2017 складено акти прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, які підписані начальником ІНФОРМАЦІЯ_5 та директором ПП « ОСОБА_4 ».

Однак, з початку 2018 року після закінчення капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , внаслідок природних опадів у вигляді дощу та снігу відбувалося протікання покрівлі, що призводило до пошкодження приміщень ліцею.

За результатами проведених слідчих дій, в ході досудового розслідування здобуті обставини, які дають підстави вважати, що роботи з капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , внаслідок неналежного виконання службових обов`язків службовими особами підрядної організації та замовника, виконані з порушення вимог нормативних актів, та до актів виконаних робіт включені роботи які фактично не виконувалися.

В ході судового розгляду з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та перевірки їх доказами, директору ПП « ОСОБА_4 » слідчим вручено запит в порядку ст. ст. 92, 93 КК України щодо надання інформації та документів пов`язаних з проведенням капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 протягом 2017 року, у т.ч. на придбання використаних матеріалів для проведення ремонту та підтвердження інших витрат.

Вказаний запит у повному обсязі не виконаний, а листом № 20/12-01 від 20.12.2018 ПП « ОСОБА_4 » надано лише копії: договору підряду № 77 від 24.04.2018; двох актів виконаних робіт без дати та номеру; відомості ресурсів, договірної ціни, розрахунків, довідки про вартість виконаних робіт без зазначення дати їх складення та з відомостями, що вони складені відповідно до договору від 25.03.2017.

Крім того, ухвалою слідчого судді Зміївського районного суду від 12.02.2019 у вказаному провадженні надано дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » щодо виконання капітального ремонту покрівлі Слобожанського ліцею № 1 протягом 2017 року, договорів, актів приймання виконаних робіт, тощо.

Однак, на виконання вищезазначеної ухвали ПП « ОСОБА_4 » надано лише два акти виконаних робіт форми КБ-2В, без зазначення їх дати складення та підпису.

Крім того, в ході досудового розслідування допитано директора ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_5 . Останній під час допиту відмовився від надання пояснень на підставі положень ст. 63 Конституції України.

Разом з цим в ході досудового розслідування встановлено, що документи по замовленню та виконанню вищезазначених робіт з капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , проведеного протягом 2017 року, перебувають у їх замовника - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Крім того, з метою підтвердження службових обов`язків посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо укладення договору на проведення робіт з капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , в 2017 році, а також повноважень щодо прийняття вищезазначених робіт є необхідність в отриманні доступу до особової справи начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 , у т.ч. контракту, рішення органу влади про затвердження контракту, посадової інструкції, рішення про присвоєння рангу державного службовця, та інших документів особової справи, а також щодо реєстрації ІНФОРМАЦІЯ_3 , як юридичної особи та структурного підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_6 .

З метою перевірки обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення, а також перевірки доказами обставин, проведення вищезазначених робіт з капітального ремонту даху ІНФОРМАЦІЯ_2 , є необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів вказаної установи та їх подальшого вилучення, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи щодо яких вирішується питання про надання тимчасового доступу в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце судового розгляду повідомлявся у встановленому законом порядку. Від представника ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 надійшло клопотання про відкладення судового засідання, у зв`язку з тим, що він знаходиться в іншому судовому засіданні. Крім того, надав письмові заперечення щодо клопотання та просив відмовити у його задоволенні з підстав наведених у ньому.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя приймає рішення про розгляд клопотання у відсутність вказаних осіб.

Прокурор під час судового розгляду підтримав клопотання з підстав, викладених у ньому. пояснив, що вказана у клопотанні документація необхідна для перевірки обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення, а також перевірки доказами обставин проведення вищезазначених робіт з капітального ремонту даху ІНФОРМАЦІЯ_2 , а документи, до яких вимагається доступ, зберігаються у ІНФОРМАЦІЯ_5 , і ці документи будуть враховуватись в подальшому при розгляді кримінального провадження, а отримати відомості, що містяться в цих документах іншим шляхом не виявляється за можливе.

Вислухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання,слідчи1 суддя дійшов наступного:

На підтвердження доводів клопотання надано: витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження № 42018221440000147 від 08.11.2018, за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України; протоколи допиту свідків; акти приймання виконаних робіт № 2 від 23.10.2017 та № 3 від 21.12.2017; протокол тимчасового доступу до речей і документів від 04.03.2019; ухвала слідчого судді від 12.02.2019 № 621/3549/18.

Відповідно до статті 159 Кримінального процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Статтею 163 Кримінального процесуального кодексу України закріплено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що прокурором у клопотанні та у судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав вважати, що витребувані документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 ; самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; необхідні для проведення судової будівельно-технічної експертизи, що свідчить про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення у повному обсязі.

На підставі викладеного і керуючись статтями 107, 159 - 166 Кримінального процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , надати слідчому Зміївського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_8 та прокурорам Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури ОСОБА_9 та ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, з можливістю вилучення оригіналів наступних документів, а саме:

1. Актів приймання виконаних будівельних робіт по капітальному ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , форми КБ-2в, № 1 від 06.09.2017, № 2 від 23.10.2017, № 3 від 21.12.2017, та інші акти приймання виконаних будівельних робіт покрівлі вказаного об`єкту 2017 року;

2. Відомостей ресурсів до актів приймання виконаних будівельних робіт по капітальному ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , форми КБ-2в, № 1 від 06.09.2017, № 2 від 23.10.2017, № 3 від 21.12.2017, та інші акти приймання виконаних будівельних робіт покрівлі вказаного об`єкту 2017 року;

3. Розрахунків загальновиробничих витрат та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат до актів приймання виконаних робіт по капітальному ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , форми КБ-2в, № 1 від 06.09.2017, № 2 від 23.10.2017, № 3 від 21.12.2017, та інших актів приймання виконаних будівельних робіт покрівлі вказаного об`єкту 2017 року;

4. Договору підряду № 77 від 24.04.2017 та додаткових угод до нього, разом з додатками: договірна ціна, локальний кошторис, відомість ресурсів, дефектний акт, експертного звіту, зведеного кошторисного розрахунку;

5. Договору підряду № 77 від 25.03.2017 та додаткових угод до нього, разом з додатками: договірна ціна, локальний кошторис, відомість ресурсів, дефектний акт, експертного звіту, зведеного кошторисного розрахунку;

6. Документів наданих ПП « ОСОБА_4 » при проведенні відділом освіти закупівлі робіт з капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у тому числі гарантійні листи;

7. Договорів субпідряду або залучення інших організацій підрядником для проведення капітальному ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , в 2017 році;

8. Договорів на залучення фахівців з технічного нагляду та авторського нагляду при проведенні капітального ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , в 2017 році. Акти виконаних робіт з технічного нагляду та авторського нагляду за результатами вказаних договорів, та квитанції про оплату.

9. Квитанцій та бухгалтерських проводок з оплатою за проведення капітальному ремонту покрівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до актів виконаних робіт, форми КБ-2в, № 1 від 06.09.2017, № 2 від 23.10.2017, № 3 від 21.12.2017,

а також з можливість вилучення завірених копій наступних документів, а саме:

1. Особової справи начальника відділу ІНФОРМАЦІЯ_6 , у т.ч. контракту, рішення органу влади про затвердження контракту, посадової інструкції, рішення про присвоєння рангу державного службовця, тощо.

2. Свідоцтво про реєстрацію юридичної особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , положення про ІНФОРМАЦІЯ_5 , наказ на призначення головного бухгалтера відділу освіти та її посадову інструкцію.

Роз`яснити, що у разі ненадання особою, у володіння якої знаходяться документи, зазначені в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення речей і документів із зазначеною інформацією.

Строк дії ухвали встановити до 11 вересня 2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83585278
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —621/2030/19

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні