Ухвала
від 13.08.2019 по справі 908/1740/13-908/1024/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

13.08.2019 Справа № 908/1740/13-908/1024/13

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.,

розглянувши заяву Приморського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області про зміну способу виконання рішення (вх. №08-12/276/19 від 12.08.2019)

за позовом керівника Бердянської місцевої прокуратури Запорізької області (71100, Запорізька область, м. Бердянськ вул. Перемоги, 4).

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних відносинах - Фонду державного майна України , м. Київ

до відповідача - Приватного підприємства "Недра", м.Запоріжжя

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Приморська міська рада, м.Приморськ Запорізької області

- треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

1/ Приватне Запорізьке обласне акціонерне товариство по туризму та екскурсіях "Запоріжтурист", о. Хортиця м.Запоріжжя,

2/ Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтерпромбуд", м.Запоріжжя

3/ Публічне акціонерне товариство "Банк Кіпру", м.Київ

4/ Федерація професійних спілок України, м.Київ

5/ Українське приватне акціонерне товариство по туризму та екскурсіях "Укрпрофтур", м. Київ

про визнання права власності та витребування майна

у межах справи № 908/1740/13-908/1024/13

про банкрутство Приватного підприємства "Недра", код з ЄДР - 30256166 (69041 м.Запоріжжя вул.Мінська, 5, скорочено - ПП "НЕДРА")

Кредитори :

1/ Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Бізагромаш", м.Запоріжжя

2/ Запорізька об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області

3/ Комунальне підприємство "Водоканал", м. Запоріжжя

4/ Публічне акціонерне товариство "НЕОС БАНК", м.Київ

5/ Приватне підприємство "СОФІЯ ПЛЮС", м.Запоріжжя

6/ ОСОБА_1 , м.Запоріжжя

7/ ОСОБА_2, м.Запоріжжя

ліквідатор - арбітражний керуючий Головачов В.В.

Установив :

До господарського суду Запорізької області 12.08.2019р. надійшла заява Приморського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції (вих. №7616 від 02.08.2019) про заміну способу виконання рішення у справі № 908/1740/13-908/1024/13 з витребування із володіння ПП Недра спального корпусу, позначеного на плані літерою К , загальною площею -948,8 кв.м., балансова вартість якого складає -41500 грн., розташованого за адресою: м.Приморськ вул.Курортна, 45-А , у власність держави в особі Фонду державного майна України на витребування із володіння ПП Недра спального корпусу, позначеного на плані літерою К , загальною площею -829,7 кв.м., балансова вартість якого складає -41500 грн., розташованого за адресою: м.Приморськ вул.Курортна, 45-А , у власність держави в особі Фонду державного майна України .

Розглянувши зазначену заяву, суд вважає її такою, що підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Заяву про зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. Зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо.

При вирішенні питань, які виникають при розгляді заяв про зміну способу та порядку виконання рішень, до таких заяв мають застосовуватися положення ГПК, якими врегульовано аналогічні питання, зокрема, статей 4, 20, 41, 42,162,164,172,174 ГПК України тощо.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України встановлені вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та додатків до неї.

Разом з тим, загальний порядок надсилання копій заяв і доданих до них матеріалів передбачений статтею 172 ГПК України, а саме: позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Таким чином, належним доказом надсилання учасникам справи копії заяви та доданих до неї документів є розрахунковий документ, виданий поштовим відділенням, та опис вкладення з зазначенням адреси і найменуванням адресата, заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до заяви.

До заяви Приморського районного ВДВС ГТУЮ у Запорізькій області доказів надсилання копії заяви та доданих до неї документів сторонам у справі не надано.

Згідно з пунктами 8 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити: зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

За приписами статей 73, 74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Відповідно до частини 2 статті 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази, позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В порушення зазначених вимог заявником не зазначено про наявність у нього або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Також слід зазначити і про наступне.

Відповідно до статей 76, 77 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно з статтею 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

В процесі підготовки і оформлення документів необхідно дотримуватись правил, які забезпечують їх юридичну силу.

Так, документ має юридичну силу за наявності обов`язкових для цього виду документа реквізитів.

Зокрема, документи оформляються на бланках, мають встановлений комплекс реквізитів і відповідний порядок їх розташування, установлений Національним стандартом України.

Порядок засвідчення копій, що подаються до суду, встановлений пунктом 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003р.

Зокрема, готуючи та оформлюючи документи, заявник згідно з вказаним стандартом відмітку про засвідчення копії документа повинен складати зі слів: "Згідно з оригіналом" , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії .

Відповідно до п. 2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Подані сторонами копії документів, виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо), засвідчуються підписом особи, яка їх виготовила або яка перевірила їх на відповідність оригіналам, із зазначенням її прізвища, ініціалів та посади (якщо вона є посадовою особою) та з прикладенням печатки (за її наявності).

Але всупереч зазначеним вимогам законодавства фотокопії наданих документів належним чином та в установленому законом порядку не засвідчені.

З урахуванням викладеного суд залишає заяву Приморського районного ВДВС ГТУЮ у Запорізькій області без руху та надає заявнику строк для усунення зазначених вище недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, докази про усунення недоліків слід надати суду.

Крім того, суд звертає увагу заявника на необхідність конкретизувати викладені у заяві вимоги, спосіб виконання якого саме рішення суду він просить змінити (назва суду, дата постановленого ним рішення).

На підставі викладеного, керуючись статтями 3, 12, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив :

Залишити заяву Приморського районного ВДВС ГТУЮ у Запорізькій області (вх. 08-12/276/19 від 12.08.2019) без руху.

Заявнику надати строк - десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху для усунення недоліків, зокрема, надати суду:

- докази відправлення сторонам у справі (позивачу, відповідачу, третім особам) копії заяви з додатками;

- зазначення про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає окремому оскарженню.

Копію ухвали надіслати : заявнику - Приморському районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, позивачу, відповідачу, третім особам.

Суддя В.А. Кричмаржевський

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.08.2019
Оприлюднено14.08.2019
Номер документу83591974
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1740/13-908/1024/13

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Рішення від 22.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Судовий наказ від 22.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 15.01.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 21.12.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні