Ухвала
від 13.08.2019 по справі 913/338/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті

13 серпня 2019 року Справа № 913/338/19

Провадження №7/913/338/19

Господарський суд Луганської області у складі:

судді Тацій О.В.,

за участю секретаря судового засідання Чигриної Є.Ю.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження матеріали господарської справи №913/338/19

за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма ПНЕВМО-КОМ (93404, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Єгорова, буд. 22, код ЄДРПОУ 38630954),

про стягнення заборгованості за кредитним договором №б/н від 10.04.2013 року в розмірі 200000,00 грн.

Учасники справи у підготовче засідання не з`явилися,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк звернулось до Господарського суду Луганської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма ПНЕВМО-КОМ про стягнення заборгованості за кредитним договором №б/н від 10.04.2013 року в розмірі 200000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в порушення умов кредитного договору та приписів законодавства відповідач належним чином свої зобов`язання щодо повернення заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) не виконав, внаслідок чого має заборгованість у вищевказаному розмірі.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 25.06.2019 року постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання у справі на 18.07.2019 року о 11 годині 00 хвилин, в яке викликано представників сторін по справі.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 18.07.2019 року відкладено підготовче засідання у справі № 913/338/19 на 13.08.2019 року о 10 годині 00 хвилин, в яке викликано сторін по справі та/або їх представників.

Учасники справи про дату, час і місце підготовчого засідання повідомлялися належним чином у порядку ст. 120 ГПК України шляхом направлення ухвали суду від 18.07.2019 року за їх адресами рекомендованими листами з повідомленнями про вручення.

12.08.2019 року від представника позивача на електронну пошту господарського суду надійшло клопотання про перенесення судового засідання з розгляду справи по суті призначеного на 13.08.2019 року на іншу дату, у зв`язку з необхідністю підготовки уточненої позовної заяви.

Розглядаючи клопотання представника позивача, суд відначає, що наразі триває стадія підготовчого провадження та на 13.08.2019 року призначене підготовче засідання у справі, а не судовий розгляд справи по суті, як вказано в клопотанні.

Разом з тим, зважаючи на висловлену в клопотанні вимогу позивача перенести розгляд справи по суті на іншу дату у зв`язку з необхідністю підготовки уточненої позовної заяви, суд бере до уваги наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 42 ГПК України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

При цьому, крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу:

1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу;

2) позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви (п.п. 1,2 ч. 2 та ч. 3 ст. 46 ГПК України).

В силу приписів п. 3 ч. 2 ст. 182 ГПК України, у підготовчому засіданні суд у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Згідно положень ч.ч. 1,3 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

А тому, зважаючи на вищевикладені положення чинного законодавства та беручи до уваги те, що позивачем на виконання вимог ст. 74 ГПК України не надано суду жодних доказів, з яких би вбачалася неможливість скористатися ним протягом строку підготовчого провадження своїми процесуальними правами, передбаченими статтями 42 та 46 ГПК України, у тому числі шляхом подання уточненої позовної заяви, або поважність причин неподання ним відповідної заяви у підготовчому провадженні, а також враховуючи те, що наразі відсутня необхідність відкладення підготовчого засідання у справі та/або продовження строку підготовчого провадження, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні його клопотання.

У свою чергу, суд, ставлячи за мету сприяння учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом, у передбаченому п. 4 ч. 5 ст. 13 ГПК України порядку, вважає необхідним звернути увагу позивача у справі на те, що він не позбавлений можливості скористатися своїми процесуальними правами до закінчення строку підготовчого провадження у справі, тобто до початку судового розгляду справи по суті.

При цьому, до суду повернулися поштові конверти з копіями ухвали суду про відкриття провадження у справі від 25.06.2019 року та ухвали суду від 18.07.2019 року, які направлялися за адресою відповідача у справі, на яких зазначена причина повернення: інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення - адресат відсутній .

Відповідно до ч. 11 ст. 242 ГПК України, у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно з ч. 4 ст. 89 ЦК України, відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами ч. 1 ст. 7 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 3 ст. ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , довідка про реєстрацію місця проживання - документ, який видається органом реєстрації особі за її вимогою та підтверджує реєстрацію місця проживання або місця перебування особи; реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Так, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України копії ухвали суду про відкриття провадження у справі від 25.06.2019 року та ухвали суду від 18.07.2019 року були направлені судом рекомендованими листами з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма ПНЕВМО-КОМ , зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Однак, з долучених до матеріалів справи листів вбачається, що дані лист суду було повернуто поштою у зв`язку з іншими причинами, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення , а саме: у зв`язку з тим, що адресат відсутній .

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання листів з копіями ухвали суду про відкриття провадження у справі від 25.06.2019 року та ухвали суду від 18.07.2019 року відповідачем та повернення їх до суду з поміткою інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення - адресат відсутній є наслідком свідомого діяння (бездіяльності) відповідача щодо їх належного отримання, тобто є власною волею відповідачів.

У даному випадку судом також враховано, що за приписами ч. 1 ст. 9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 ЗУ Про доступ до судових рішень , усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 3 ЗУ Про доступ до судових рішень , для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 ЗУ Про доступ до судових рішень ).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що як відповідач, так і інші учасники справи, мали право та дійсну можливість ознайомитись, з ухвалою суду про відкриття провадження у справі від 25.06.2019 року та ухвалою суду від 18.07.2019 року у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Крім цього, господарський суд відзначає, що відповідач у справі, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце підготовчого засідання правом на подання заяв по суті справи, зокрема, у передбаченому ст. 165 ГПК України порядку відзиву на позовну заяву не скористався, а тому в силу приписів ч. 9 ст. 165 ГПК України є підстави для вирішення справи за наявними матеріалами. При цьому, відповідач причини неявки суду не повідомив та клопотання про розгляд справи за його відсутності суду не заявив.

Разом з тим, господарський суд відзначає, що протягом встановленого процесуальним законом строку проведення підготовчого засідання у справі учасникам справи були забезпечені процесуальні права та обов`язки, встановлені положеннями статей 42, 46 ГПК України, у тому числі права на подання у межах встановлених судом строків процесуальних заяв по суті справи, в яких вони мали письмово виклали свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У підготовчому судовому засіданні судом були вчинені дії, передбачені ст. 182 ГПК України.

Випадків, що є підставами для відкладення підготовчого засідання та оголошення перерви у підготовчому засіданні, які передбачені ст. 183 ГПКУкраїни, судом не встановлені.

Заперечень проти закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті від учасників справи не надходило.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Отже, приймаючи до уваги, що в підготовчому провадженні остаточно визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, з`ясовані всі питання визначені ст. 182 ГПК України, зважаючи на те, що мета підготовчого провадження у цій справі досягнута, з огляду на відсутність клопотання сторін про продовження строку підготовчого засідання та відсутність підстав для відкладення підготовчого засідання, господарський суд дійшов висновку про можливість закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Разом з тим, зважаючи на припиписи ч. 4 ст. 122 ГПК України, суд вважає доцільним і необхідним викликати відповідача в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Керуючись ст.ст. 177, 181, 182, 183, 185, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання позивача про перенесення судового засідання з розгляду справи по суті - відмовити.

2. Закрити підготовче провадження по справі № 913/338/19.

3. Призначити справу до судового розгляду по суті на 22.08.2019 року о(об) 10 годині 30 хвилин.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 5, зал №108.

4. Відповідача по справі викликати в суд для участі у розгляді справи у відкритому судовому засіданні, призначеному на 22.08.2019 року о(об) 10 годині 30 хвилин, через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке розмістити не пізніше ніж за десять днів до дати судового засідання.

5. Копію ухвали негайно надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 13.08.2019 року.

Суддя О.В. Тацій

Дата ухвалення рішення13.08.2019
Оприлюднено15.08.2019
Номер документу83592720
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором №б/н від 10.04.2013 року в розмірі 200000,00 грн. Учасники справи у підготовче засідання не з`явилися

Судовий реєстр по справі —913/338/19

Рішення від 22.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Тацій О.В.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Тацій О.В.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Тацій О.В.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Тацій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні