Постанова
від 17.03.2010 по справі 5/516/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2010 р. № 5/516/08

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Ткаченко Н.Г. - головуюч ого

Катеринчук Л.Й.

Яценко О.В. ( доповідач у сп раві)

розглянувши касаційну ска ргу Державної податкової інсп екції у Заводському районі м . Миколаєва

на ухвалу господарського суду Микол аївської області від 03.02.2009р.

у справі № 5/516/08 господарського с уду Миколаївської області

за заявою

про Приватне підприємство "СВ -Мастер"

визнання банкрутом

в судове засідання предст авники сторін не з' явились

ВСТАНОВИВ :

господарський суд міст а Миколаївської області ухва лою від 20.11.2008 року порушив пров адження у справі про банкрут ство приватного підприємств а СВ-Мастер" (далі - боржника) за заявою власника боржника, в зв' язку з прийняттям його власником рішення про лікві дацію підприємства та призна чення ліквідаційної комісії , здійснюючи провадження з ос обливостями, передбаченими с таттею 51 Закону України «Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом»(далі - Закон).

Постановою суду від 26.11.2008 року боржника визнано бан крутом, відкрито ліквідаційн у процедуру, ліквідатором пр изначено Цуріка М.В., зобо в' язано ліквідатора опублі кувати оголошення в офіційно му друкованому органі в прод овж двох тижнів, подати до суд у реєстр вимог кредиторів до 26.01.2009 року.

Ухвалою господарсько го суду Миколаївської област і від 03.02.2009 року затверджено зві т ліквідатора та ліквідаційн ий баланс станом на 26.01.2009 рок у, боржника ліквідовано, пр овадження у справі №5/516/08 припи нено.

Не погоджуючись з при йнятою ухвалою господарсько го суду Миколаївської област і від 03.02.2009 року, Державна подат кова інспекція у Заводському районі м. Миколаєва (далі - ін спекція) звернулась до Вищог о господарського суду Україн и з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу су ду першої інстанції, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції, аргум ентуючи порушенням норм мате ріального та процесуального права, зокрема, статті 51 Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом», статей 105, 111 Цивільного кодекс у України.

Колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и, переглянувши у касаційном у порядку ухвалу суду першої інстанції на підставі встан овлених фактичних обставин с прави, перевіривши застосува ння судом норм матеріального та процесуального права, дій шла висновку, що касаційна ск арга підлягає частковому зад оволенню, виходячи з такого.

За приписами статті 107 Гос подарського процесуального кодексу України, сторони у с праві мають право подати кас аційну скаргу, а прокурор кас аційне подання на рішення мі сцевого господарського суду , що набрало законної сили, та постанову апеляційного суду ; касаційну скаргу мають прав о подати також особи, яких не б уло залучено до участі у спра ві, якщо суд прийняв рішенн я чи постанову, що стосується їх прав чи обов'язків.

Відповідно до частини 2 стат ті 4-1 Господарського процесуа льного кодексу України, пров адження у справах про банкру тство здійснюється у порядку , передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону У країни «Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом», нор ми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосув анні над загальними нормами Господарського процесуальн ого кодексу України.

Відповідно до частини 1 стат ті 51 Закону якщо вартості майн а боржника - юридичної особи, щ одо якого прийнято рішення п ро ліквідацію, недостатньо д ля задоволення вимог кредито рів, така юридична особа лікв ідується в порядку, передбач еному цим Законом. У разі вияв лення зазначених обставин лі квідатор (ліквідаційна коміс ія) зобов'язані звернутися в г осподарський суд із заявою п ро порушення справи про банк рутство такої юридичної особ и.

В силу приписів ч.2 ст.1115 ГПК України касаційна інстанція використовує процесуальні п рава суду першої інстанції в иключно для перевірки юридич ної оцінки обставин справи т а повноти їх встановлення у р ішенні або постанові господа рського суду.

Таким чином, касаційна інст анція не обмежується перевір кою доводів заявника касацій ної скарги.

За приписами Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння йог банкрутом" право на зв ернення до господарського су ду із заявою про порушення сп рави про банкрутство мають б оржник, кредитор.

Загальні підстави для пору шення провадження у справі п ро банкрутство визначені п.3 с т.6 Закону. Цією нормою передба чено, що справа про банкрутст во порушується господарськи м судом, якщо безспірні вимог и кредитора (кредиторів) до бо ржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних р озмірів заробітної плати, як і не були задоволені боржник ом протягом трьох місяців пі сля встановленого для їх пог ашення строку, якщо інше не пе редбачено цим Законом.

Вимоги до заяви про порушен ня справи про банкрутство вс тановлені ст.7 Закону.

Відповідно до п.1 ст.7 Закону з аява про порушення справи пр о банкрутство подається борж ником або кредитором у письм овій формі, підписується кер івником боржника чи кредитор а (іншою особою, повноваження якої визначені законодавств ом або установчими документа ми), громадянином - суб'єктом п ідприємницької діяльності (й ого представником) і повинна містити, зокрема: виклад обст авин, які підтверджують непл атоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових ви мог кредиторів, а також строк у їх виконання, розміру неуст ойки (штрафів, пені), реквізиті в розрахункового документа п ро списання коштів з банківс ького або кореспондентськог о рахунку боржника та дату йо го прийняття банківською уст ановою боржника до виконання .

Відповідно до ч.5 ст.7 Закону боржник зобов'язаний зверну тися в місячний строк до госп одарського суду з заявою про порушення справи про банкру тство у разі виникнення таки х обставин: задоволення вимо г одного або кількох кредито рів приведе до неможливості виконання грошових зобов'яза нь боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами; ор ган боржника, уповноважений відповідно до установчих док ументів або законодавства пр ийняти рішення про ліквідаці ю боржника, прийняв рішення п ро звернення в господарський суд з заявою боржника про пор ушення справи про банкрутств о; при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкру тства встановлено неможливі сть боржника задовольнити ви моги кредиторів у повному об сязі; в інших випадках, передб ачених цим Законом.

Згідно з ч.7 ст.7 Закону у разі звернення до суду боржника і з заявою про порушення справ и про банкрутство у підготов чому засіданні з'ясовуються ознаки його неплатоспроможн ості.

За змістом ч.3 ст.6 та ч.5, ч.7 ст.7 З акону справа про банкрутство порушується господарським с удом лише у разі підтверджен ня боржником своєї неплатосп роможності документами, які боржник зобов'язаний додати до заяви про порушення прова дження у справі про банкрутс тво.

З матеріалів справи вбача ється, що, учасником приватно го підприємства було прийнят о рішення про припинення дія льності товариства, шляхом й ого ліквідації, про створенн я ліквідкомісії та здійсненн я ліквідаційної процедури, к редиторська заборгованість становить 563461,00грн., заборгован ість з виплати заробітної пл ати відсутня, активи, грошові кошти відсутні, керуючись ст .51 Закону власник звернувся до господарського суду з заяво ю про порушення провадження у справі за спрощеною процед урою.

До заяви про порушення про вадження у справі про банкру тство на підтвердження непла тоспроможності боржником до дано наступні додатки: фінан совий звіт боржника; бухгалт ерська довідка; копія догово ру №0000012 від 03.09.2007р. з ПП "Лана"; та ак т приймання наданих послуг в ід 28.12.2007р. до договору №0000012 від 03.09.20 07р.

Оскаржуваною ухвало ю господарського суду першої інстанції від 03.02.2009р. п ро затвердження звіту ліквід атора та припинення провадже ння у справі встановлено, що до господарського суду Микол аївської області від ліквіда тора надійшов звіт та ліківд аційний баланс банкрута для затвердження, з якого вбачає ться, що вимоги кредитора не з адоволені, в зв'язку з тим, що л іквідатором не виявлено дост атньо активів банкрута, які п ідлягають включенню до лікві даційної маси. Господарським судом встановлено, що викона ні всі необхідні дії на стаді ї ліквідації банкрута, перед бачені спеціальним Законом, наявні всі підстави для лікв ідації приватного підприємс тва СВ-Мастер".

Проте, такий висновок не в ідповідає матеріалам справи та положенням закону.

Відповідно до частини 1 ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" якщо вартості майн а боржника - юридичної особи, щ одо якого прийнято рішення п ро ліквідацію, недостатньо д ля задоволення вимог кредито рів, така юридична особа лікв ідується в порядку, передбач еному цим Законом. У разі вияв лення зазначених обставин лі квідатор (ліквідаційна коміс ія) зобов'язані звернутися в г осподарський суд із заявою п ро порушення справи про банк рутство такої юридичної особ и.

За частиною 4 статті 105 Цивіль ного кодексу України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не мож е становити менше двох місяц ів з дня публікації повідомл ення про припинення юридично ї особи.

Згідно з частиною 1 статті 110 ЦК України юридична особа лі квідується, зокрема, за рішен ням її учасників або органу ю ридичної особи, уповноважено го на це установчими докумен тами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який б уло створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випа дках, передбачених установчи ми документами.

Якщо вартість майна юридич ної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторі в, юридична особа ліквідуєть ся в порядку, встановленому з аконом про відновлення плато спроможності або визнання ба нкрутом (частина 3 статті 110 ЦК У країни).

Частиною 1 статті 111 ЦК Україн и передбачено, що ліквідацій на комісія після закінчення строку для пред'явлення вимо г кредиторами складає проміж ний ліквідаційний баланс, як ий містить відомості про скл ад майна юридичної особи, що л іквідується, перелік пред'яв лених кредиторами вимог, а та кож про результати їх розгля ду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасн иками юридичної особи або ор ганом, який прийняв рішення п ро ліквідацію юридичної особ и.

Зі змісту частини 5 статті 60 Г осподарського кодексу Украї ни, яка регулює загальний пор ядок ліквідації суб'єкта гос подарювання, вбачається, що л іквідаційна комісія оцінює н аявне майно суб'єкта господа рювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторам и, складає ліквідаційний бал анс та подає його власнику аб о органу, який призначив лікв ідаційну комісію. Достовірні сть та повнота ліквідаційног о балансу повинні бути перев ірені у встановленому законо давством порядку.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими передумовами для звернен ня із заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника у порядку ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" є: оцінка вартості н аявного майна боржника, публ ікація оголошення згідно з в имогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обся гу кредиторської заборгован ості, повідомлення органу де ржавної податкової служби пр о ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквід аційного балансу. Крім того, з вернення до суду з такою заяв ою можливо лише після закінч ення строку, передбаченого с таттею 105 ЦК України.

З матеріалів даної с прави вбачається, що власник боржника звернувся до госпо дарського суду із заявою про банкрутство за правилами 51 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м" з порушенням строку, передб аченого частиною 4 статті 105 ЦК України. Крім того, у заяві пр о банкрутство приватного під приємства СВ-Мастер" відсутн і відомості про те, чи проводи лася належним чином оцінка н аявного майна боржника, чи по відомлявся орган державної п одаткової служби про ліквіда цію вказаного підприємства у встановленому законом поряд ку, а також відсутні докази ро зміщення в друкованих засоба х масової інформації повідом лення про припинення даної ю ридичної особи відповідно до частини 4 статті 105 ЦК України.

У зв' язку з наведеним ух валу господарського суду пер шої інстанції від 03.02 .2009р. про затвердження звіту лі квідатора та припинення пров адження у справі слід скасув ати, а провадження у справі №5/ 516/08 припинити.

З таким висновком погодив ся Верховний Суд України, заз начивши у пункті 36 Постанови П ленуму №15 "Про судову практику в справах про банкрутство" ві д 18.12.2009року: " Законом не врегуль овано подальшого перебігу пр овадження у справі у випадка х, коли у встановленому закон одавством порядку виявлено безпідставність вимог кре дитора (кредиторів), за зая вою якого (яких) було порушено справу про банкрутство борж ника, або коли порушено прова дження у справі про банкрутс тво підприємств, стосовно як их діє законодавча заборона порушувати справи про банкру тство. У таких випадках суд ам слід припиняти провадженн я у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Зако ну (за відсутності інших підс тав для такого припинення) та пункту 11 частини першої статт і 80 ГПК України (за відсутніст ю предмету спору). "

З огляду на за значене, ухвалу господарсько го суду Миколаївської област і від 24.12.2009р. у справі № 5/293/08 необхі дно скасувати, а провадження у справі припинити.

Згідно з частиною 1 статті 122 Господарського процесуаль ного кодексу України якщо ви конані рішення або постанова змінені чи скасовані і прийн ято нове рішення про повну аб о часткову відмову в позові, а бо провадження у справі прип инено, або позов залишено без розгляду, боржникові поверт ається все те, що з нього стягн уто на користь стягувача за з міненими чи скасованими у ві дповідній частині рішенням, постановою. Отже, до компетен ції судів касаційної (апеляц ійної або першої інстанції) н алежить вжиття заходів до по вороту виконання скасованог о судового рішення.

За приписами частин 1, 2 статт і 41 Закону України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців»підставою для внесення д о Єдиного державного реєстру запису про відміну державно ї реєстрації припинення юрид ичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни д ержавної реєстрації припине ння юридичної особи. Суд, як ий постановив рішення щодо в ідміни державної реєстрації припинення юридичної особи, у день набрання таким рішенн ям законної сили направляє й ого державному реєстратору з а місцем реєстрації юридично ї особи для внесення до Єдино го державного реєстру запису про відміну державної реєст рації припинення юридичної о соби.

З огляду на зазначене су д касаційної інстанції вважа є за необхідне відмінити дер жавну реєстрацію припинення юридичної особи - приватног о підприємства "СВ - МАСТЕР", м . Миколаїв, вул. Бутоми, 3-А (ЄДРП ОУ 32055930), проведену відповідно д о ухвали господарського суду Миколаївської області від 03.0 2.2009 року.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГП К України Вищий господарськи й суд України -

ПОСТАНОВИВ :

1.Касаційну скаргу Держа вної податкової інспекції у Заводському районі м. Микола єва на ухвалу господарського суду Миколаївської області від 03.02.2009р. . у справі № 5/516/08 задовол ьнити частково.

2.Ухвалу господарського суд у Миколаївської області від 03.02.2009р. . у справі № 5/516/08 скасувати. Провадження у справі припини ти.

3.Державному реєстратору за місцезнаходження юридичної особи відмінити державну ре єстрацію припинення приватн ого підприємства "СВ-Мастер" м . Миколаїв, вул. Бутоми, 3-А (ЄДРП ОУ 32055930), проведену відповідно д о ухвали господарського суду Миколаївської області від 03.0 2.2009 року.

Головуючий Н.Г. Ткаченко

Судді Л .Й. Катеринчук

О.В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.03.2010
Оприлюднено25.03.2010
Номер документу8360175
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/516/08

Ухвала від 19.02.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Постанова від 18.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кошіль В.В.

Постанова від 17.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Постанова від 26.11.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 20.11.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні