Ухвала
від 21.03.2019 по справі 359/2334/19
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/2334/19

Провадження № 1-КС/359/764 /2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.03.2019 рік м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 та слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду клопотання слідчого СУ ГУ НП в Київській області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №32018110000000043, відомості про яке 11.07.2018 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191 та ч.2 ст.364 КК України, про надання дозволу на обшук,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ГУ НП ОСОБА_4 звернулась до Бориспільського міськрайонного суду з клопотанням про надання дозволу на обшук в службових приміщеннях ПП «Форвард-Орто», а саме: приміщення №16, що розташоване у м. Тернопіль по вул. Гетьмана І. Виговського, 26, з метою відшукання та вилучення документів за період з 01.01.2017 по теперішній час щодо взаємовідносин між ПП «Форвард-Орто» та Фондом соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України та Департаментом гуманітарної та соціальної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України, а саме: договорів та додаткових угод до договорів з приводу забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, документів про ввезення (товарно-транспортні накладні, митні декларації, угоди купівлі-продажу, поставки, технічна документація, документація щодо вартості конкретного засобу, тощо) на територію України технічних засобів реабілітації (інвалідних візків) осіб з інвалідністю, актів приймання-передачі робіт (надання послуг) щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, платіжних доручень, протоколу з додатками засідання робочої групи по визначенню сум договорів на безоплатне забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів, та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації послугами з їх післягарантійного ремонту, документації щодо наявності на складських приміщеннях залишків технічних засобів реабілітації осіб з інвалідністю, документів зовнішньоекономічної діяльності підприємства щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, договорів з суб`єктами господарської діяльності з ознаками фіктивності, а також бухгалтерських документів, що підтверджують факт перерахування грошових коштів суб`єктам господарської діяльності з ознаками фіктивності «чорнової» документації» з можливістю здійснення копіювання інформації з комп`ютерної техніки, флеш-накопичувачів, якими користуються службові особи ПП «Форвард-орто», на яких можуть знаходитися вищевказані документи в електронному вигляді та вилучення засобів зв`язку, а також іншої документації, наявність якої має значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Своє клопотання слідчий СУ ГУ НП ОСОБА_4 обґрунтувала тим, що 11 липня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про те, що службові особи ПП «Форвард-Орто» протягом 2016-2018 років при здійсненні імпорту інвалідних візків на територію України із Республіки Польща, за рахунок укладення фіктивних угод із пов`язаним польським підприємством AMS Group Spolka z ograniczona odpowieddzialnoscia Spolka Komandytowa, шляхом заниження фактурної вартості імпортованих товарів умисно використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби, вчинили зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Такі дії кваліфіковані за ч.2 ст.364 КК України. Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що з метою привласнення грошових коштів фонду соціального захисту інвалідів, що має статус неприбуткової бюджетної установи, в період часу з 2018 року по теперішній час службові особи фонду соціального захисту, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з службовими ПП ОСОБА_5 , укладають договори про забезпечення протезно-ортопедичними виробами (крім ортопедичного взуття), у тому числі спеціальними засобами самообслуговування та догляду за індивідуальними заявками. Такі дії кваліфіковані за ч.3 ст.191 КК України. Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні було встановлено, що засновниками польського підприємства AMS Group Spolka z ograniczona odpowieddzialnoscia Spolka Komandytowa є службові особи ПП «Форвард-Орто»: його директор ОСОБА_6 , дружина засновника цього підприємства ОСОБА_7 та колишній директор ПП «Форвард-Орто» ОСОБА_8 , які можуть бути причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень. Також встановлено, що у м. Тернопіль по вул. Гетьмана І. Виговського, 26, знаходяться службові приміщення вказаного підприємства. Тому у слідства достатньо підстав вважати, що за вищевказаною адресою можуть зберігатися вищевказані документи.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 та слідчий ОСОБА_4 повністю підтримали подане клопотання та просили суд його задовольнити.

Заслухавши пояснення прокурора та слідчого та дослідивши матеріали клопотання, суд вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що службові особи ПП «Форвард-Орто» протягом 2016-2018 років при здійсненні імпорту інвалідних візків на територію України із Республіки Польща, за рахунок укладення фіктивних угод із пов`язаним польським підприємством AMS Group Spolka z ograniczona odpowieddzialnoscia Spolka Komandytowa, шляхом заниження фактурної вартості імпортованих товарів умисно використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби, вчинили зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Такі дії кваліфіковані за ч.2 ст.364 КК України.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що з метою привласнення грошових коштів фонду соціального захисту інвалідів, що має статус неприбуткової бюджетної установи, в період часу з 2018 року по теперішній час службові особи фонду соціального захисту, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з службовими ПП ОСОБА_5 , укладають договори про забезпечення протезно-ортопедичними виробами (крім ортопедичного взуття), у тому числі спеціальними засобами самообслуговування та догляду за індивідуальними заявками. Такі дії кваліфіковані за ч.3 ст.191 КК України.

Внесення цих відомостей до ЄРДР підтверджується витягом з кримінального провадження №3201811000000043, розпочатого за ознаками кримінальних правопорушень за ч.2 ст.364 та ч.3 ст.191 КК України (а.с.6-7).

Відповідно до ст. 233 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п.5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Згідно ч.4 ст.235 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В матеріалах, приєднаних до клопотання, міститься протокол допиту в якості свідка старшого оперуповноваженого ГУ БКОЗ СБ України ОСОБА_9 , який здійснював оперативне супроводження вказаного кримінального провадження (а.с.59-62), з яких вбачається, що до вчинення вказаних кримінальних правопорушень причетне ПП «Форвард-Орто».

Крім того, в матеріалах клопотання міститься рапорт начальника 2 сектору 5 відділу 1 управління ГУ БКОЗ СБ України ОСОБА_10 про виявлення кримінального правопорушення зі схемою порядку отримання інвалідного колісного крісла (а.с.38-41).

Однак за правилами ч.1 ст.252, ч.1 ст.256 КПК України фіксація ходу і результатів негласних слідчих (розшукових) дій повинна відповідати загальним правилам фіксації кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. За результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії складається протокол, до якого в разі необхідності долучаються додатки. Протоколи щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, додані до них аудіо- або відеозаписи, фотознімки та інші результати, здобуті за допомогою застосування технічних засобів, можуть використовуватися в доказуванні на тих самих підставах, що і результати проведення інших слідчих (розшукових) дій під час досудового розслідування.

Аналіз викладених норм кримінального процесуального законодавства свідчить про те, що фіксація результатів негласних слідчих (розшукових) дій листом та рапортом не передбачено. Крім того, до рапорту начальника 2 сектору 5 відділу 1 управління ГУ БКОЗ СБ України ОСОБА_10 про виявлення кримінального правопорушення зі схемою порядку отримання інвалідного колісного крісла (а.с.38-41) не приєднано жодних аудіо- або відеозаписів, фотознімків та інших результатів, здобутих за допомогою застосування технічних засобів. Ці обставини свідчать про те, що вказаний рапорт оформлений з порушенням процесуального закону та є недопустимим доказом в розумінні ч.2 ст.86 КПК України. Також, фіксація результату розшукових дій шляхом протоколу допиту оперуповноваженого, який їх здійснював (а.с.59-62), кримінальним процесуальним законодавством також не передбачена, що свідчить про недопустимість цього доказу.

Крім того, в матеріалах клопотання містяться розсекречені матеріальні носії інформації щодо організації та проведення негласних слідчих (розшукових) дій) для їх використання у доказуванні в цьому кримінальному провадженні, а саме: протоколи про проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 28 листопада та від 5 грудня 2018 (а.с.16-37). Однак до них також не приєднано жодних аудіо записів фіксації зняття інформації.

З Інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №158607353 від 06.03.2019 року (а.с.49-55) вбачається, що власником приміщення АДРЕСА_1 є ОСОБА_11 .

Однак, вказаний доказ не містить жодного підтвердження того, що відшукувані документи можуть знаходитися саме у цьому приміщенні.

До того ж, в матеріалах, приєднаних до клопотання, відсутні жодні належні та допустимі докази на підтвердження тієї обставини, що службові приміщення ПП «Форвард-Орто» розташовані за вищевказаною адресою.

З огляду на це слідчий суддя вважає, що підстави для надання дозволу на проведення обшуку приміщення №16, що розташоване у м. Тернопіль по вул. Гетьмана І. Виговського, 26, відсутні.

Як вбачається з ч.1 ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути обмежений в своїй власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Беззаперечно, забезпечення кримінального судочинства становить суспільний інтерес. Водночас, проведення обшуку у вказаній квартирі призведе до втручання у право на мирне володіння вказаним об`єктом нерухомого майна. Безумовно, таке втручання буде свавільним та невиправданим, оскільки воно ґрунтуватиметься виключно на припущеннях слідчого, що не можуть бути покладені в основу жодного судового рішення, зокрема, яке стосується обмеження конституційних прав громадян. У такий спосіб будуть порушені вимоги ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

З огляду на це слідчий суддя вважає, що відсутні підстави для надання слідчому СУГУ НПв Київськійобласті ОСОБА_4 дозволу на проведення обшуку приміщення АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст. 309, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУГУ НПв Київськійобласті ОСОБА_4 про надання дозволуна проведенняобшуку залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали слідчого судді складений та проголошений 25 березня 2019 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83603986
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук

Судовий реєстр по справі —359/2334/19

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні