Рішення
від 13.08.2019 по справі 325/1442/17
ПРИАЗОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 6/325/18/2019

Справа № 325/1442/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 серпня 2019 року Приазовський районний суд Запорізької області у складі головуючої судді Пантилус О.П., за участю секретаря судового засідання Орманджи Ф.К., представника стягувача ОСОБА_1 - адвоката Ковальова Д.В., представника Приазовської селищної ради - Данукала О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Приазовське Запорізької області заяву ОСОБА_1 про заміну боржника у виконавчому провадженні у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приазовської районної державної адміністрації, треті особи: Приазовська районна рада, опорний навчальний заклад Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Азимут , про скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 03.11.2017 року позов ОСОБА_1 задоволено частково, а самескасовано як незаконний наказ Про припинення трудового договору (контракту) № 104-К виданий 23 серпня 2017 року відділом освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області; поновлено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на посаді директора Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут (код ЄДРПОУ 20519916); стягнуто з Приазовської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02126366) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 21706 (двадцять одна тисяча сімсот шість) грн. 51 коп. В задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Рішення суду, згідно постанови Апеляційного суду Запорізької області від 06.03.2018, набрало законної сили. 25 Червня 2018 року Верховний суд залишив скаргу ОСОБА_1 без задоволення, а рішення суду першої інстанції та постанову апеляційного суду без змін.

10.01.2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить замінити у виконавчому провадженні боржника - Приазовську районну державну адміністрацію на нового боржника - Приазовську селищну раду. Заява обґрунтована тим, що на виконання рішення суду у цій справі заявник отримав виконавчий лист про стягнення суми заробітної плати, який пред`явив до Управління ДКСУ у Приазовському районі, а також ще один виконавчий лист про поновлення його на роботі, який він пред`явив до ВПВР УДВС ГТУЮ у Запорізькій області, виконавче провадження відкрите 07.08.2018 року. На даний час рішення суду в жодній частині не виконано. На початку січня заявнику стало відомо, що Приазовська різнопрофільна спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Азимут (код ЄДРПОУ 20519916), припинена як юридична особа 03.12.2018 року. Її правонаступником є Опорний навчальний заклад Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Азимут (код ЄДРПОУ 41453686) Приазовської селищної ради. Повноваження щодо призначення на посаду і звільнення з посади, оплати праці директора навчального закладу здійснюються вже не Приазовською районною державною адміністрацією, а Приазовською селищною радою. Таким чином, заявник вважає, що відбулось вибуття боржника Приазовської районної державної адміністрації як сторони виконавчого провадження у зв`язку з припиненням Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 Азимут , як юридичної особи, шляхом реорганізації у ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів № 1 Азимут . Заявник вважає, що він підлягає поновленню на роботі в новоутвореному навчальному закладі, через неможливість поновлення у ліквідованій Приазовській РСШ І-ІІІ ступенів № 1 Азимут , тому слід замінити боржника з Приазовської РДА на Приазовську селищну раду.

Ухвалою Приазовського районного суду Запорізької області від 21.01.2019 року, відмовлено в задоволенні заяви ОСОБА_1 .

Постановою Запорізького апеляційного суду від 26.03.2019 ухвалу суду першої інстанції скасовано, а справу направлено на новий розгляд.

Під час повторного розгляду справи ухвалою Приазовського районного суду Запорізької області від 11.05.2019 витребувана інформація із Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області щодо стану виконання рішення суду та від Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області і Приазовської селищної ради копії статутних документів новоствореної юридичної особи - Опорного навчального закладу Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Азимут Приазовської селищної ради, а також за наявності локальні чи відомчі нормативно-правові акти з питань правонаступництва, відповідно до ухвали Запорізького апеляційного суду від 26.03.2019.

Згідно письмового пояснення Відділу примусового виконання рішень від 22.05.2019, на виконання до відділу надходив виконавчий лист № 325/1442/17 виданий 27.07.2018 Приазовським районним судом Запорізької області про поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут . 07.08.2018 відкрите виконавче провадження ВП № 56948942, боржника зобов`язано виконати рішення суду протягом 10 робочих днів. 12.09.2018, 01.11.2018 державним виконавцем направлені боржнику вимоги про негайне виконання резолютивної частини виконавчого документа. Постановами від 02.10.2018, 20.11.2018 на боржника накладені штрафи за невиконання рішення суду. Однак, рішення залишилось невиконаним. У зв`язку з чим 03.12.2018 до Приазовського ВП Мелітопольського ВП ГУНП в Запорізькій області направлене повідомлення про злочин. 22.01.2019 вчинення виконавчих дій зупинене, у зв`язку із розглядом цієї справи. Таким чином, виконавчий лист № 325/1442/17 Приазовського районного суду Запорізької області від 27.07.2018 про поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут , зареєстрований в АСВП (спец розділ) за номером ВП 56948942 знаходиться на виконанні та державним виконавцем проводяться виконавчі дії, у межах повноважень та у спосіб, передбачений законодавством. На підтвердження зазначених в поясненні обставин надані відповідні документи виконавчого провадження.

Приазовською селищною радою надані суду копії: статуту новоствореного навчального закладу, рішень Приазовської районної ради Запорізької області: від 30.03.2017 № 4 Про створення опорного навчального закладу Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Азимут Приазовської районної ради Запорізької області та його філій ; від 21.11.2017 № 27 Про передачу закладів освіти Приазовській селищній об`єднаній територіальній громаді , рішень Приазовської селищної ради: від 15.12.2017 № 4 Про прийняття закладів освіти ; від 26.01.2018 № 3 Про забезпечення повноважень щодо управління майном , від 20.02.2018 № 4 Про затвердження актів приймання-передачі матеріальних цінностей і № 5 Про розпорядження майном . При дослідженні цих документів встановлено, що опорний навчальний заклад Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Азимут Приазовської селищної ради Запорізької області є правонаступником усіх прав та обов`язків Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут Приазовської районної ради Запорізької області, а також інших навчальних закладів - Приазовської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Приазовської районної ради Запорізької області, Володимирівського НВК Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Приазовської районної ради Запорізької області та Новоіванівської загальноосвітньої школи 1 ступенів Приазовської районної ради Запорізької області. Але, жоден із наведених документів не містить врегулювання питань щодо працевлаштування до ліквідованих юридичних осіб. В пунктах 6.1. і 6.2. статуту передбачено, що управління Опорним закладом здійснюють, зокрема, засновник, який укладає строковий трудовий договір з директором Опорного закладу обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти. А директор Опорного закладу, згідно п.6.11 статуту, призначається на посаду за результатами конкурсного відбору.

Представник заявника - адвокат Ковальов Д.В. в судовому засіданні підтримав вимоги стягувача ОСОБА_1 , посилаючись на обов`язковість виконання судових рішень і неможливість виконання рішення суду про поновлення на роботі ОСОБА_1 у навчальному закладі Приазовська РСШ І-ІІІ ступенів № 1 Азимут , який як юридична особа припинив свою діяльність. Утворено новий навчальний заклад, право управління якого належить Приазовській селищній раді і яка може поновити порушені права ОСОБА_1 , поновивши його на посаді директора нового навчального закладу. Представник підкреслив про те, що вимоги заявника про заміну боржника стосуються тільки щодо поновлення його на роботі. Рішення про стягнення із Приазовської РДА середнього заробітку за час вимушеного прогулу виконується в іншому передбаченому законом порядку.

Представник відповідача - боржника Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області в судове засідання не з`явився. Заступник голови Попова М. надіслала письмові пояснення, в яких вказала, що крім наданих суду - рішення Приазовської районної ради від 30.03.2017 року № 4, статуту опорного навчального закладу Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Азимут Приазовської районної ради Запорізької області і Положення про Приазовську філію І-ІІ ступенів № 1 Азимут , інші локальні чи відомчі нормативно-правові акти з питань правонаступництва, в яких визначені питання щодо працевлаштування до ліквідованої юридичної особи - Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут , відсутні. Просила розглядати справу за відсутності представника Приазовської РДА.

Представник Приазовської селищної ради Данукало О.В. в судовому засіданні заперечив проти заміни сторони виконавчого провадження із Приазовської РДА на Приазовську селищну раду, так як остання не є правонаступником районної державної адміністрації, не є державним органом і не порушувала права ОСОБА_1 .

Інші учасники справи та заінтересовані особи, які повідомлені про розгляд справи, в судове засідання не з`явились, та їх неявка не є перешкодою для вирішення справи, згідно ст.. 442 ЦПК.

Статтями 129, 129 1 Конституції України визначено, що обов`язковість судового рішення є однією з основних засад судочинства.Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом (ст..18 ЦПК України).

Виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції і який має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом (ч.ч.1,3 ст.431 ЦПК).

У виконавчому документі, згідно ст.. 4 Закону України Про виконавче провадження , зазначаються, між іншим, найменування стягувача і боржника та резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень.

У виконавчому листі, виданому Приазовським районним судом Запорізької області 27.07.2018 на підставі рішення суду від 03.11.2017 вказаний боржник - Приазовська районна державна адміністрація Запорізької області та резолютивна частина рішення - Поновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на посаді директора Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут .

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Частиною 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Аналіз наведених нормативних положень свідчить, що підставою для заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником є вибуття саме такої сторони , що унеможливлює подальше виконання рішення.

Відповідно до рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 03.11.2017 року поновлено ОСОБА_1 на посаді директора саме Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут (код ЄДРПОУ 20519916).

Як підтверджено вказаним судовим рішенням, а також виконавчим листом, виданим 27.07.2018 року з метою примусового виконання рішення, відповідачем у справі і боржником за даним рішенням суду є Приазовська районна державна адміністрація (код ЄДРПОУ 02126366), яка повинна була поновити ОСОБА_1 на посаді директора Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут .

Будь які інші рішення судом не ухвалювалися, зокрема щодо поновлення ОСОБА_1 на посаді новоствореного Опорного навчального закладу, який згідно статуту створений рішенням сімнадцятої позачергової сесії Приазовської районної ради Запорізької області сьомого скликання від 30.03.2017 № 4 шляхом реорганізації (злиття) чотирьох навчальних закладів, в тому числі Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Азимут .

Заявник та його представник наполягаючи на задоволенні вимог звертають увагу на те, що повноваження управління навчальним закладом передані Приазовській селищній раді, тому новий вказаний боржник повинен поновити ОСОБА_1 на посаду директора нового закладу.

Суд вважає таку думку помилковою, адже внаслідок реорганізації навчальних закладів Приазовська селищна рада отримала повноваження управління іншим навчальним закладом, а не тим, на роботі якого судом поновлено працівника. Тому, навіть при заміні боржника, вказаний новий боржник не має повноважень на поновлення на роботі працівника в навчальному закладі, що припинений.

В статуті новоствореного навчального закладу не зазначені обставини правонаступництва щодо працевлаштування до ліквідованої юридичної особи, локальні чи відомчі нормативно-правові акти де б вирішувалось вказане питання також відсутні.

Рішення Приазовської районної ради від 30.03.2017 року, яким запроваджено реорганізацію, чи будь які інші рішення не містять умов щодо працевлаштування осіб або виконання зобов`язань.

З огляду на досліджені документи і встановлені обставини справи, суд приходить до висновку про відсутність підстав вважати, що відбулось вибуття сторони виконавчого провадження - боржника, оскільки обов`язок виконання рішення суду зберігає Приазовська районна державна адміністрація Запорізької області.

Тому, відсутні підстави, передбачені ч.1 ст.442 ЦПК України, для заміни сторони у виконавчому провадженні.

Керуючись ст.ст. 260, 261, 442 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

в задоволенні заяви ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому провадженні - відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Приазовський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення йому ухвали суду.

Суддя О.П. Пантилус

СудПриазовський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.08.2019
Оприлюднено14.08.2019
Номер документу83604853
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —325/1442/17

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 29.10.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 23.08.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 13.08.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Пантилус О. П.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Пантилус О. П.

Ухвала від 11.05.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Пантилус О. П.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Пантилус О. П.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Пантилус О. П.

Постанова від 26.03.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні