Рішення
від 13.08.2019 по справі 688/2744/19
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2744/19

№ 2/688/870/19

Рішення

Іменем України

13 серпня 2019 року Шепетівський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі:

головуючої судді Мазур Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Березенської Н.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Шепетівка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Рилівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Рилівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина на спадкове майно. Вона, як спадкоємець після смерті матері, вступила в управління та розпорядження спадковим майном. При зверненні в лютому 2019 року в нотаріальну контору по питанню оформлення спадщини, у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено через пропуск шестимісячного терміну для подачі заяви про прийняття спадщини. Строк пропустила з поважних причин у зв`язку з тим, що вона тривалий час хворіє та перебуває на обліку в КНП Шепетівська центральна районна лікарня з 1989 року з діагнозом туберкульоз лівої легені , була прооперована, резекція С.2 лівої легені, постійно перебуває на лікуванні в тубдиспансері та, враховуючи основний діагноз та супутню патологію, потребує щорічного обстеження та контролю у лікаря-фтизіатра, є інвалідом ІІІ групи. Тому просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

В судове засідання позивач ОСОБА_2 не з`явилась, подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи провести у її відсутність, позов підтримує повністю, свої інтереси доручає представляти адвокату Царик Т.Г.

Представник позивача ОСОБА_1 позов підтримала в повному обсязі, з підстав викладених у ньому.

Представник відповідача Рилівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із клопотанням про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення не заперечив.

Заслухавши пояснення позивача та її представника, дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов підлягаючим до задоволення з наступних підстав.

Статтею 1217 Цивільного кодексу України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 23.06.2013 року, виданого виконавчим комітетом Рилівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Факт родинних стосунків між позивачкою та померлим стверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 , виданим Рилівською сільською радою Шепетівського району Хмельницької області 17.10.1963 року та свідоцтвом про укладення шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , серії НОМЕР_3 , виданого Рилівською сільською радою Шепетівського району Хмельницької області 22.01.1984 року.

Відповідно до довідки № 27 від 29.01.2019 року, виданої виконкомом Рилівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, ОСОБА_3 на день смерті був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 . На день смерті за даною адресою, крім ОСОБА_3 ніхто не проживав і не був зареєстрований.

З довідки завідувача Шепетівською районною державною нотаріальною конторою від 05.02.2019 року за № 135/01-16 слідує, що після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 видати свідоцтво про право на спадщину для ОСОБА_2 неможливо, оскільки нею пропущено шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Крім того, судом встановлено, що строк на подання заяви про прийняття спадщини позивач пропустила у зв`язку з тим, що вона тривалий час хворіє та перебуває на обліку в КНП Шепетівська центральна районна лікарня з 1989 року з діагнозом туберкульоз лівої легені , була прооперована, резекція С.2 лівої легені, постійно перебуває на лікуванні в тубдиспансері та, враховуючи основний діагноз та супутню патологію, потребує щорічного обстеження та контролю у лікаря-фтизіатра, є інвалідом ІІІ групи, що стверджується випискою з медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого від 07.06.2019 року, виданою КНП Шепетівська центральна районна лікарня .

Суд визнає вказані причини пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважними, та знаходить позов підлягаючим задоволенню, визначивши позивачці додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3 , в два місяці з дня набрання чинності рішенням суду.

На підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_2 до Рилівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити додатковий строк в два місяці, з дня набрання чинності рішенням суду, ОСОБА_2 для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 , паспорт серія НОМЕР_4 , виданий Шепетівським МРВ УМВС України в Хмельницькій області 04.12.1998 року; РНОКПП - НОМЕР_5 .

Відповідач: Рилівська сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, адреса: с. Рилівка, вул. Церковна, 39, Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04402511.

Повний текст рішення виготовлено 13 серпня 2019 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду через Шепетівський міськрайонний суд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.В. Мазур

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення13.08.2019
Оприлюднено14.08.2019
Номер документу83609761
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/2744/19

Рішення від 13.08.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

Рішення від 13.08.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні