Ухвала
від 07.08.2019 по справі 761/30976/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/30976/19

Провадження № 1-кс/761/21305/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

та слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого вОВС 4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Українистаршого лейтенантаюстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №22018000000000291 від 27.09.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України старший лейтенант юстиції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню за №22018000000000291 від 27.09.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, за погодженням із прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що у період з жовтня 2014 року по даний час невстановлені досудовим розслідуванням службові особи ТОВ «Український аптечний холдинг» (код ЄДРПОУ: 36381196, м. Київ, вул. Хорива, буд. 39/41), діючи умисно з корисливих мотивів та за попередньою змовою групою осіб, шляхом створення на території м. Донецька Донецької області, яка тимчасово окупована та підконтрольна терористичній організації «Донецька народна республіка» (далі - «ДНР»), штучних утворень «Общество с ограниченной ответсвенностью «ДЛ-М» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв, далі - ООО «ДЛ-М») та «Общество с ограниченной ответственностью «ДЛ-В» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв, далі - ООО «ДЛ-В»), «Дочернее предприятие «Аптека № 208» общества с ограниченной ответственностью «Сигма-Рент» (м. Донецьк, вул. Постишева, б. 129, далі - ДП «Аптека № 208» ООО «Сигма-Рент») та сплати ними податків до так званого «бюджету «ДНР» через «Центральний Республіканський банк «ДНР», вчиняють дії з метою фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР», тобто її фінансування.

Так установлено, що восени 2014 року невстановлені досудовим розслідуванням службові особи ТОВ «Український аптечний холдинг», з метою фінансування терористичної організації «ДНР», за рахунок існуючих структурних підрозділів - аптек та аптечних пунктів ТОВ «ДЛ-М», ТОВ «ДЛ-В», ДП «Аптека № 208» ООО «Сигма-Рент» (бренди «Здравица» та «Добрі Ліки»), які розташовані на тимчасово окупованій території Донецької області, умисно створили на зазначеній території суб`єкти господарювання ООО «ДЛ-М» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв), ООО «ДЛ-В» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв) та ДП «Аптека № 208» ООО «Сигма-Рент» (м. Донецьк, вул. Постишева, б. 129), які не зареєстровані у відповідних органах України та не є платниками податків в Україні, а також зареєстрували їх у так званому департаменті державної реєстрації міністерства доходів і зборів терористичної організації «ДНР».

Зокрема, встановлено, що на території т.зв. «ДНР» функціонує близько 11 аптек бренду «Здравица» та 61 аптека бренду «Добрі Ліки».

Здійснюючи у період з жовтня 2014 року до теперішнього часу свою незаконну підприємницьку діяльність, пов`язану «імпортом» та подальшою реалізацією на тимчасово окупованій території Донецької області лікарських засобів, невстановлені службові особи ТОВ «Український аптечний холдинг» сплачують фіскальні та податкові збори до так званих державних фіскальних органів терористичної організації «ДНР», чим фінансують її діяльність. При цьому зазначені особи розуміють, що сплачені ними у вигляді фіскальних та податкових зборів кошти, у т.ч. витрачаються на фінансове та матеріальне забезпечення незаконних збройних формувань, які створені у складі терористичної організації «ДНР» та ведуть бойові дії проти сил об`єднаної операції (раніше антитерористичної операції) в Донецькій і Луганській областях, а також вчиняють терористичні акти та диверсії.

Таким чином, невстановлені службові особи ТОВ «Український аптечний холдинг», створивши у жовтні 2014 року на тимчасово окупованій території Донецької області суб`єкти підприємницької діяльності - ООО «ДЛ-М», ООО «ДЛ-В», ДП «Аптека № 208» ООО «Сигма-Рент», здійснюючи підприємницьку діяльність на даній території та сплачуючи фіскальні, податкові, та інші збори до так званих державних фіскальних органів терористичної організації «ДНР», вчинили фінансування тероризму, а саме дії, вчинені з метою фінансового або матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР», тобто злочин, передбачений ст. 258-5 КК України.

Крім того, в ході досудового розслідування отримано висновок Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України №94/7 від 11.07.2019, яким встановлено розмір сплачених податків та митних платежів до т.зв. «бюджету» терористичної організації «ДНР» у наступних сумах: від імені «ООО «ДЛ-М» - 125982, 00 рос. руб., що в гривневому еквіваленті на дати здійснення платежів за курсом НБУ становить 59620, 00 грн.; від імені «ООО «ДЛ-В» - 380251, 00 рос. руб., що в гривневому еквіваленті на дати здійснення платежів за курсом НБУ становить 170628, 99 грн.; від імені «ДП «Аптека № 208 ООО «Сигма-Рент» - 242800, 00 рос. руб., що в гривневому еквіваленті на дати здійснення платежів за курсом НБУ становить 106127, 01 грн.

Відповідно до листа ГВ КЗЕ ГУ СБУ в м. Києві та Київській області № 51/21/1-43726 від 13.05.2019 встановлено, що фактичним власником та керівником аптек бренду «Здравица» (ООО «ДЛ-М») та «Добрі Ліки» ЄДРПОУ 37133667 (ООО «ДЛ-В»), які входять до складу ТОВ «Український аптечний холдинг» ЄДРПОУ 36381196 і сплачують податки до бюджету т.зв. «ДНР» являється ОСОБА_5 .

В свою чергу, до вчинення злочинів ОСОБА_5 причетний його брат ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є акціонером аптечного бізнесу ОСОБА_5 . Так, ОСОБА_7 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

За вказаною адресою місця проживання ОСОБА_7 зберігаються речі і документи, що мають значення для здійснення подальшого досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: електронні носії інформації ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони/смартфони (термінали зв`язку), планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті, інша комп`ютерна техніка, програмно-апаратне обладнання та магнітні носії інформації, договори, контракти, додаткові угоди, специфікації, акти виконаних робіт, акти наданих послуг, податкові накладні, рахунки, фактури, заяви, свідоцтва, довіреності, довідки, копії паспортів, платіжні доручення, вантажні митні декларації, CMR, вантажні накладні, попередні декларації, квитанції, чеки, сертифікати якості, документи чорнової бухгалтерії, записники, блокноти, щоденники, зошити, чернетки з записами, які містять сліди готування до вчинення та вчинення даних злочинів, печатки, штампи, що стосуються господарської діяльності, проведеної протягом 2014-2019років т.зв. ООО «ДЛ-М» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв), ООО «ДЛ-В» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв) та ДП «Аптека № 208» ООО «Сигма-Рент» (м. Донецьк, вул. Постишева, б. 129) та інші, статутні документи зазначених підприємств, грошові кошти, отримані злочинним шляхом, грошові кошти, законність походження яких документально не підтверджена, інші документи які мають доказове значення для кримінального провадження і можуть посприяти всебічному та неупередженому розслідуванню.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_8 .

Беручи до уваги, що в матеріалах кримінального провадження містяться фактичні дані, які свідчать про вищевказане, вбачається за необхідне звернутися до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , що дозволить виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукати документальні матеріали та електронні носії інформації, знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме: електронні носії інформації ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони/смартфони (термінали зв`язку), планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті, інша комп`ютерна техніка, програмно-апаратне обладнання та магнітні носії інформації, договори, контракти, додаткові угоди, специфікації, акти виконаних робіт, акти наданих послуг, податкові накладні, рахунки, фактури, заяви, свідоцтва, довіреності, довідки, копії паспортів, платіжні доручення, вантажні митні декларації, CMR, вантажні накладні, попередні декларації, квитанції, чеки, сертифікати якості, документи чорнової бухгалтерії, записники, блокноти, щоденники, зошити, чернетки з записами, які містять сліди готування до вчинення та вчинення даних злочинів, печатки, штампи, що стосуються господарської діяльності, проведеної протягом 2014-2019років т.зв. ООО «ДЛ-М» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв), ООО «ДЛ-В» (м. Донецьк, вул. Складська, б. Зв) та ДП «Аптека № 208» ООО «Сигма-Рент» (м. Донецьк, вул. Постишева, б. 129) та інші, статутні документи зазначених підприємств, грошові кошти, отримані злочинним шляхом, грошові кошти, законність походження яких документально не підтверджена, інші документи які мають доказове значення для кримінального провадження і можуть посприяти всебічному та неупередженому розслідуванню.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно доч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За умовами ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Порушень вимогст. 234 КПК України,Глави 20 КПК України- слідчі (розшукові) дії, таГлави 2 КПК України- засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Крім того, заслухавши слідчого таоцінивши всукупності доводиклопотання здолученими донього документами,слідчий суддявважає,що наданий часпрокурором доведенонаявність достатніхпідстав вважати,що:1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Як вбачається із матеріалів, доданих до клопотання, то необхідність надання дозволу на проведення обшуку підтверджується рапортом про виявлене кримінальне правопорушення від 12.09.2016 року, листом щодо виконання доручення начальника ГВ КЗЕ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області від 13.05.2019 №51/2/1-43726, листом щодо виконання доручення начальника ГВ КЗЕ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області від 03.06.2019 №51/2/1-44166, протоколом огляду від 10.10.2018 року, листом щодо виконання доручення начальника ГВ КЗЕ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області від 13.05.2019 №51/2/1-43719, протоколом огляду матеріалів, отриманих за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій зняття інформації з електронних інформаційних систем від 15.03.2019 року, висновком Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України №94/7 від 11.07.2019 року, протоколами негласних слідчих (розшукових) дій від 11.01.2019 року, 11.03.2019 року, 10.04.2019 року, протоколом допиту свідка від 29.07.2019 року, а також іншими даними у матеріалах кримінального провадження. З вказаних документів вбачається причетність до незаконної діяльності особи, у якої планується провести обшук за вказаним клопотанням. Крім того, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, саме ОСОБА_9 є директором ТОВ «Український аптечний холдинг» та власником ТОВ «Сігма Рент» і інших аптечних мереж, які здійснюють діяльність на території «ДНР».

Відтак, слідчий суддя вважає, що доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які вказано уклопотанні,можуть знаходитись за місцем проживання ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві приватної власності належить ОСОБА_8 , та можуть бути доказами під час судового розгляду, що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

В пункті 72 рішення Європейського суду «Ратушна проти України», зазначено, що коли держави вважають за необхідне вдаватись до таких заходів, як обшук житлових приміщень, з метою отримання доказів факту вчинення правопорушень, суд буде оцінювати, чи були підстави для виправдання таких заходів, відповідними та чи було дотримано принцип пропорційності. Суд також буде вивчати наявність у національному законодавстві ефективних гарантій від зловживань та свавілля та перевіряти, як ці гарантії працюють в окремому випадку, який розглядається. Критерії, які слід брати до уваги в цьому контексті це спосіб та обставини, за яких було ухвалено постанову про проведення обшуку, інші докази, доступні на той час, а також зміст та обсяг постанови. При цьому особлива увага має приділятись гарантіям, застосованим з метою обмежити розумними рамками вплив цього заходу.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Разом з тим, в іншій частині вимог клопотання є немотивованим, оскільки слідчим в цій частині не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

У зв`язку з зазначеним клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому вОВС 4відділу 1управліннядосудового розслідуванняГоловного слідчогоуправління СБУкраїни ОСОБА_3 або іншим слідчим, прокурорам, які перебувають у групі слідчих по розслідуванню даного кримінального провадження, дозвіл напроведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві приватної власності належить ОСОБА_8 , з метою відшукання та вилучення документальних матеріалів та інших носіїв інформації, що стосуються господарської діяльності, проведеної протягом 2014-2019років т.зв. ООО «ДЛ-М» (м. Донецьк, вул. Складська, буд. З-В), ООО «ДЛ-В» (м. Донецьк, вул. Складська, буд. З-В) та ДП «Аптека № 208» ООО«Сигма-Рент» (м. Донецьк, вул. Постишева, буд. 129), а саме: електронні носії інформації ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони/смартфони (термінали зв`язку), планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті, інша комп`ютерна техніка, програмно-апаратне обладнання та магнітні носії інформації, договори, контракти, додаткові угоди, специфікації, акти виконаних робіт, акти наданих послуг, податкові накладні, рахунки, фактури, заяви, свідоцтва, довіреності, довідки, копії паспортів, платіжні доручення, вантажні митні декларації, CMR, вантажні накладні, попередні декларації, квитанції, чеки, сертифікати якості, документи чорнової бухгалтерії, записники, блокноти, щоденники, зошити, чернетки з записами.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до 06вересня 2019року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83614894
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —761/30976/19

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні