Рішення
від 12.08.2019 по справі 925/722/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2019 року м. Черкаси справа № 925/722/19

Господарський суд Черкаської області у складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Хелис Н.М., у порядку спрощеного позовного провадження у приміщенні суду розглянув справу за позовом Черкаської міської ради, м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36

до громадської організації Українські інновації , м. Черкаси, вул. Козацька, 7, кв. 388

про стягнення 72 519,51 грн. заборгованості та санкцій за договором,

за участю повноважних представників сторін:

від позивача: Слинько М.Г. - за довіреністю;

від відповідача: участі не брав.

Черкаська міська рада звернулася в господарський суд Черкаської області з позовом до громадської організації Українські інновації про стягнення заборгованості та санкцій за несвоєчасне внесення плати за користування земельною ділянкою згідно договору про відшкодування збитків (неодержаного доходу) від 22.06.2018р. - в розмірі 72 519,51 грн., в тому числі:

68 528,02 грн. основного боргу,

3 991,49 грн. пені

та відшкодування судових витрат.

В судовому засіданні:

представник позивача вимоги підтримав та надав оригінали документів на підтвердження вимог. Повідомив про відсутність оплати від відповідача та його пропозицій по врегулюванню спору і погашенню заборгованості.

Відповідач повідомлений про дату та час судового засідання, участь свого представника у судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив. Ухвала суду від 11.07.2019р. про відкладення розгляду справи направлена на адресу відповідача, вказану позивачем у позовній заяві, та на адреси засновників згідно даних ЄДРПОУ.

З витягу з ЄДР на відповідача вбачається, що місцезнаходженням юридичної особи ГО Українські інновації є: 18005, м. Черкаси, вул. Козацька, 7, кв. 388. Адреса співпадає з адресою, вказаною позивачем в позовній заяві.

Судом зроблено оголошення про дату слухання даної справи на сайті господарського суду Черкаської області.

Судом встановлено та перевірено доказами такі взаємовідносини сторін та обставини.

Між позивачем - Черкаською міською радою, та відповідачем - ГО Українські інновації 22.06.2018р. був укладений договір про відшкодування збитків (неодержаного доходу) - коштів за фактичне користування земельною ділянкою комунальної власності по АДРЕСА_1 - до укладення договору оренди землі. Договір був зареєстрований 22.06.2018р. за №554 в управлінні земельних ресурсів та землеустрою Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради (а.с.10).

Договором передбачено відшкодування збитків власнику землі за період з 01.12.2015р. по 31.01.2018р. - в розмірі 41771,85 грн. рівними частинами по 8354,37 грн. щомісячно (протягом п`яти місяців), та внесення поточних щомісячних платежів з 01.02.2018р. по 1672,26 грн. та з урахуванням щорічної індексації плати за землю.

Істотні умови договору ґрунтуються на рішенні міської ради від 29.01.2018р. №2-2886 Про міський бюджет .

За період з 01.02.2018 до 31.05.2019р. Відповідачеві нараховано 26756,17 грн.

За несвоєчасний розрахунок за договором Відповідачеві нарахована пеня в сумі 3991,49 грн.

Саме відсутність розрахунків з власником землі стала причиною звернення позивача до суду за захистом порушеного права та примусового стягнення заборгованості.

Відповідач вимоги не заперечив, відзиву не подав. Доказів проведеного розрахунку не надав.

Інших доказів сторонами не надано. Справа розглядається за наявними в ній доказами та матеріалами. Відповідач не скористався своїм правом на участь представника в судовому засіданні та заперечення проти вимог.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до задоволення - з огляду на таке.

Згідно з постановою Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009р. №14 Про судове рішення у цивільній справі , рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а також правильно витлумачив ці норми. Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність та допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності з положеннями постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012р. №6 Про судове рішення рішення з господарського спору повинно прийматись у відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з`ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Сторони за договором є суб`єктами господарювання та самостійними юридичними особами, що підтверджено витягами з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Місце проведення господарської діяльності сторін відповідає місцю їх реєстрації згідно даних ЄДРПОУ - положення ст. 93 ЦК України.

Згідно ч. 3 ст. 5 Господарського кодексу України (далі - ГК України) суб`єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні здійснювати свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Частина 2 ст. 13 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачає зобов`язання особи при здійсненні своїх прав утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

Позивач є органом місцевого самоврядування та може діяти лише в спосіб, визначений законом, і не інакше - приписи ст. 19 Конституції України. Діяльність позивача регламентована спеціальним законом - Законом України Про місцеве самоврядування в Україні .

Відповідач є громадською організацією та самостійною юридичною особою з внесенням даних в ЄДРПОУ, з присвоєнням особі ідентифікаційного коду.

Між сторонами виникли та існують договірні відносини сплати збитків власнику землі на суму 41771,85 грн. та внесення поточних платежів за землю.

За змістом ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Суд погоджується з доводами учасника, що їх дії були направлені на настання певних юридичних наслідків, що охоплюється положеннями ст.ст. 4, 11 Цивільного кодексу України.

Ст.ст. 96, 206 Земельного кодексу України визначено, що користування землею в Україні є платним і всі землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати плату за землю.

Як встановлено судом та підтверджується поданими Позивачем доказами, між сторонами дійсно виникли господарські відносини, які за своєю правовою природою охоплюються визначенням господарського договору.

Предметом вищевказаного договору є грошове зобов`язання по оплаті за фактичне користування земельною ділянкою з порушенням вимог статті 125,126 та 206 Земельного кодексу України, яка є комунальною власністю Позивача та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

За умовами п.7 цього договору Відповідач погодився добровільно без складання акту про визначення збитків та розгляду питання в суді відшкодовувати Позивачу протягом 5-ти місяців кошти за фактичне використання ним земельної ділянки в розмірі 41771,85 грн. рівними частинами по 8354,37 грн. до 10 числа місяця, наступного за звітним, за період з 01.12.2015 по 31.01.2018.

П.8 вказаного договору сторони узгодили, що з 1 лютого 2018 року щомісячна плата за користування земельною ділянкою становить 1672,26 грн., згідно рішення Черкаської міської ради від 29.01.2018р. №2-2886 Про міський бюджет на 2018 рік .

П.9 договору сторони домовились, що в разі проведення щорічної індексації нормативної грошової оцінки землі, внесення інших змін на підставі вимог діючого законодавства, а також в разі будь - яких змін Черкаською міською радою розмірів орендної плати та нормативної грошової оцінки, що діють в місті Черкаси, розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки то розмір щомісячної плати змінюється без внесення змін та доповнень до цього договору.

За приписами ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно статті 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання

сторонами.

Відповідно до ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Із розрахунку заборгованості відповідача по орендній платі за земельну ділянку по АДРЕСА_1 (від 31.05.2019р. №891/18-8), здійсненого Департаментом фінансової політики Черкаської міської ради вбачається, що з 01.01.2018 та з 01.01.2019 у зв`язку зі щорічною індексацією грошової оцінки землі (коефіцієнт індексації - 1,0) розмір орендної плати становив 1672,26 грн. у місяць (1672,26 х 1,0=1672,26). Всього за період з 01.02.2018 по 31.05.2019, відповідно до п.8 договору, Відповідачу нараховано 26 756 грн. 17 коп. (а.с.12).

Відтак, за період використання Відповідачем земельної ділянки з 01.12.2015 по 01.01.2019, розмір боргу становить 68 528 грн. 02 коп. (41771,85 + 26756,17 = 68528,02 грн.).

Відповідач свої зобов`язання в частині внесення плати як компенсацію збитків власнику землі належним чином не виконав. Суд вважає, що для відповідача строк оплати вже настав.

Щодо стягнення пені в сумі 3991,49 грн.

Штрафними санкціями у відповідності з ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Договір про відшкодування збитків (неодержаного доходу) укладено в письмовому виді відповідно до приписів ст.ст. 546, 549 ЦК України.

П.11 вищезазначеного договору передбачено стягнення пені за несвоєчасне внесення платежів, передбачених договором, у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який стягується пеня, від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу.

На підставі вказаних вимог Позивачем нараховано Відповідачу 3991,49 грн. пені за несвоєчасне внесення платежів - за кожен період прострочення в межах шестимісячного строку, передбачених цим договором - з 11.02.2018р. (а.с. 13-20) до 10.06.2019р.

Розрахунок перевірено судом за допомогою калькулятора санкцій апаратного комплексу «Ліга-Закон» і сума стягнення не перевищує суми можливого нарахування. 3991,49 грн. пені підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Суд додатково зазначає, що сторони не заявляли про застосування строку позовної давності до спірних правовідносин, в тому числі і на застосування санкцій по грошовому зобов`язанню з урахування скороченого строку позовної давності.

Позовні вимоги підлягають до повного задоволення. Належить стягнути з відповідача на користь позивача 68528,02 грн. неотриманого доходу за використання земельної ділянки комунальної власності та 3991,49 грн. пені.

Відповідач не спростував доводи позивача та не подав доказів належного виконання умов договору про відшкодування збитків (неодержаного доходу) від 22.06.2018р. Суд вважає, що відповідач не скористався своїм процесуальним правом.

Відповідно до ст.ст. 74, 76-79 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Обов`язок доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права.

Суд зазначає, що проведення оплати відповідачем під час розгляду справи та неподання ним доказів у справу має враховуватись виконавчою службою при виконанні рішення суду в ході виконавчого провадження. Суд вважає, що відповідач мав достатньо часу для надання заперечень суду по суті спору чи доказів про проведення розрахунку. Відповідач не надав доказів об`єктивної неможливості заперечення вимог чи погашення боргу.

Згідно ст. 129 ГПК України судові витрати належить покласти на Відповідача повністю та стягнути на користь Позивача 1 921 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 129, 130, 231-233, 236-241 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з відповідача: громадської організації Українські інновації , м. Черкаси, вул. Козацька, 7, кв. 388, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 39752169, номер рахунку в банку невідомий

на користь міського бюджету м. Черкаси (рахунок №33213812023002; одержувач платежу - УК у Черкасах/18010600; код ЄДРПОУ - 38031150; МФО - 899998; банк - Казначейство України (ЕАП); призначення платежу - орендна плата за землю з юридичних осіб ) за договором про відшкодування збитків (неодержаного доходу) від 22.06.2018 №554

68 528,02 грн. основного боргу та 3 991,49 грн. пені.

Стягнути з відповідача: громадської організації Українські інновації , м. Черкаси, вул. Козацька, 7, кв. 388, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 39752169, номер рахунку в банку невідомий

на рахунок № 35417036086317, банк отримувача: ГУДКСУ у Черкаській області, МФО 854018, отримувач: Департамент фінансової політики Черкаської міської ради, код ОКПО 38764629

1921 грн. витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складення повного судового рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу безпосередньо до суду апеляційної інстанції на вказане рішення або через господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено: 14.08.2019р.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено14.08.2019
Номер документу83619808
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/722/19

Рішення від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 25.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 11.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні