Ухвала
від 06.08.2019 по справі 314/1835/19
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/1835/19

Провадження № 1-кс/314/1464/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.08.2019 року м. Вільнянськ

Слідчий суддя Вільнянського районного суду Запорізької області ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Вільнянського ВП Пологівського ГУНП в Запорізькій області, капітана поліції ОСОБА_3 , про призначення судової інженерно-екологічноїекспертизи у кримінальному провадженні №42019081350000101, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України, -

встановив:

старший звернулася до слідчого судді Вільнянського районного суду Запорізької області з клопотанням про проведення якої доручити експертам Харківського науково - дослідного інституту судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса.

Клопотання обґрунтовується тим, що невстановлені особи незаконно здійснюють свою виробничу діяльність, пов`язану з виготовлення древесного вугілля шляхом його спалювання (гідролізу), на території села Вишняки Вільнянського району Запорізької області, без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, чим грубо порушують чинне законодавство України.

Відповідні дані 25.04.2019 були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань Вільнянським відділом Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області за № 42019081350000101 з визначенням попередньої правової кваліфікації за ч. 1 ст. 241 КК України («забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля»).

25.04.2019 подальша підслідність матеріалів кримінального провадження визначена за СВ Вільнянського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області.

25.04.2019 досудове розслідування по матеріалам кримінального провадження № 42019081350000101 продовжено старшим слідчим ОСОБА_3 .

Зокрема, безпосередньою підставою для проведення вищевказаної перевірки та внесення відповідних даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала заява про вчинення кримінального правопорушення керівника громадської організації «Всеукраїнське антикорупційне об`єднання громадян», громадського діяча ОСОБА_4 . У своєму зверненні останній наголосив на тому, що з відкритих джерел та офіційних сайтів державних органів влади йому стало відомо про те, що на території Вільнянського району поблизу с. Вишняки на земельній ділянці з кадастровим номером 2321582500:03:002:0003, площею 0,395 га, здійснює свою господарську діяльність ФОП ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Вказана господарська діяльність полягає у виготовлені деревного вугілля, яке являє собою мікропористий високовуглецевий продукт, що утворюється при піролізі деревинибез доступуповітря. Під час піролізу у повітря викидається значна кількість їдкого густого диму чорного кольору, який також утворює осад на прилягаючій території, забруднюється повітря. Виїхавши на вказане місце у квітні 2019 року ОСОБА_4 встановлено, що для виготовлення такого деревного вугілля ОСОБА_5 розмістив на зазначеній земельній ділянці 4металевих бочки об`ємом: одна 27м3, дві по 23м3 та ще одна на 18м3. Таке деревне вугілля виготовляється зі свіжоспиляної деревини (акації), яка незаконно вирубується та поставляється йому з використання корупційних зв`язків. Крім того, під час такого виробництва здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами без наявності відповідного спеціального дозволу на технологічне обладнання (джерела викидів), яке повязане з утворенням забруднюючих речовин. Таким чином ФОП ОСОБА_5 , за доводами ОСОБА_4 , здійснює свою господарську діяльність без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, чим грубо порушує чинне законодавство України та, як наслідок, здійснює забруднення атмосферного повітря шкідливими для здоров`я людей та довкілля речовинами, відходами й іншими матеріалами промислового виробництва внаслідок порушення спеціальних правил. В результаті таких дій забруднюється повітря та спричиняються багатомільйонні прямі збитки в результаті безконтрольного викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Крім того, під час розмови ОСОБА_4 з місцевими мешканцями, останні вказували, що дим, який утворюється над вказаним незаконним виробництвом деревного вугілля ФОП ОСОБА_5 має густий чорний та сірий колір, утворює чорний осад гарі на прилеглій території, від цього диму подразнюються слизові оболонки носа, горла та очей, а щоб приховати факти такого незаконного виробництва, ФО-П ОСОБА_5 огородив його високим металевим парканом та воротами.

25.04.2019 в рамках проведення досудового розслідування на прилеглій до вищевказаної земельної ділянки території проведено огляд, під час якого зафіксовано, що остання по периметру повністю огороджена металевим парканом, висотою до 2,5м. Через паркан (з положення стоячи на пагорбі) встановлено, що на земельній ділянці орієнтовною площею 0,4 га кадастровий номер 2321582500:03:002:003 розташованій на західній околиці с. Вишняки Вільнянського району Запорізької області розміщено 4 металеві залізно дорожні цистерни пофарбовані у сірий колір частково пошкоджені корозією. На верхніх частинах цистерн наявні вихідні отвори у вигляді димоходів (труб) з яких на момент огляду відбувається процес викидів густого біло-сірого диму в атмосферне повітря. Загальна висота димового стовпа до його повного розчинення сягаю приблизно до 20 метрів. Крім того, біля вищевказаних металевих цистерн на землі розташовані фрагменти дерев у кількості до 20 складометрів. На момент проведення огляду дим який виходить із цистерн розповсюджується у радіусі 500 метрів, на місці проведення огляду наявний важкий їдкий запах повітря, який періодично провокує кашель. Дерева та кущі які ростуть в радіусі 20 метрів від цистерн мають лише гілки без листя.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 пояснив що 24 та 25 квітня 2019 року Він разом зі своїм знайомим на ім`я ОСОБА_7 знаходились на полі, що розташоване поблизу села Вишняки Вільнянського району Запорізької області. Побачивши, що поряд з цим полем, розташована виробнича територія, яка огороджена металевим парканом та облаштована в`їзними воротами, на якій знаходиться чотири металевих бочки, об`ємом приблизно по 20-25м3,з якихвиведені трубита зяких уповітря здіймавсягустий димчорного тасірого кольору,різкого специфічногозапаху внаслідокчого неможливобуло дихати.Підійшовши довхідних ворітна вказанійтериторії черезвідчинені воротавони побачили4металевих бочки,дрова акації,діжки зякоюсь паливноюгустою рідиною,білі поліетиленовімішки здеревним вугіллям.На запитаннясвідка ОСОБА_6 щодо наявності дозвільних документів на таке виробництво та чому на таке обладнання та викиди не встановлюються повітряні фільтри або газоочисні установки, невідомий чоловік повідомив, що жодних дозвільних документів у нього немає, ця територія є приватною і вони тут роблять те, що їм хочеться.

Аналогічні пояснення ОСОБА_6 надав свідок ОСОБА_8

03.05.2019 проведеним на території обшуку виявлені вищевказані 4 металеві цистерни, одна з яких мала кінцеві процеси горіння деревини в середині, заготовки деревини для подальшої діяльності.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в проведені судової інженерно-екологічної експертизи.

Слідчий у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду клопотання повідомлявся належним чином, неявка слідчого не перешкоджає розгляду клопотання.

Вивчивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя вважає його таким, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

За умовами ч. 1 ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні Вільнянського відділення Пологівського Головного управління Національної поліції в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження № 42019081350000101, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

Згідно зі ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Згідно ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Приймаючи до уваги, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідно залучення експерта, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про призначення експертизи, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

При цьому, проведення експертизи суд доручає експертам Харківського науково - дослідного інституту судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса.

Керуючись ст.ст. 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя, -

постановив :

клопотання слідчого задовольнити.

Доручити експертам Харківського науково-дослідного інститутусудових експертизім.Заслуженого професора М.С.Бокаріусапровести судову інженерно-екологічну експертизу.

На вирішення експерта поставити такі питання:

- Чи наявні у атмосферному повітрі забруднюючі речовини внаслідок діяльності ФОП ОСОБА_5 в с. Вишняки Вільнянського району Запорізької області?

- Які причини виникнення забруднення атмосферного повітря внаслідок діяльності ФОП ОСОБА_5 в с. Вишняки Вільнянського району Запорізької області?

- Який об`єм шкідливих речових та яких саме було викинуто до атмосферного повітря діяльності ФОП ОСОБА_5 в с. Вишняки Вільнянського району Запорізької області за період з 01.01.2018 по 01.05.2019?

- Чи змінені природні властивості атмосферного повітря (за сукупністю допустимих значень показників складу та властивостей, у межах яких забезпечуються безпечні умови його використання)?

- Який розмір шкоди, заподіяний в результаті забруднення атмосферного повітря внаслідок діяльності ФОП ОСОБА_5 в с. Вишняки Вільнянського району Запорізької області за період з 01.01.2018 по 01.05.2019?

Для проведення експертного дослідження надати експерту матеріали кримінального провадження, внесеного 24.03.2019 до ЄРДР за №42019081350000101 у прошитому і пронумерованому вигляді.

Примірник ухвали про доручення проведення судової експертизи направити експертам Харківського науково - дослідного інституту судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

Висновок експерта оформити на українській мові та надати до СВ Вільнянського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

06.08.2019

Дата ухвалення рішення06.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83627359
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України

Судовий реєстр по справі —314/1835/19

Ухвала від 06.08.2019

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Беспалько Т. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні