Ухвала
від 14.08.2019 по справі 686/16302/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/16302/19

Провадження № 1-кп/686/1301/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2019 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючої- судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому кримінальне провадження № 1-кп/686/1301/19 по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Севастополь АР Крим, мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, українця, освіта неповна вища, тимчасово не працюючого, не одруженого, в силу ст. 89 КК України раніше не судимого,

відданого до суду за ч. 1 ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Протягом 2015року ОСОБА_5 ,посягаючи навстановлений законодавствомпорядок здійснення підприємницької діяльності, діючи з корисливих мотивів, вчинив фіктивне підприємництво.

Так, обвинувачений, реалізовуючи свій злочинний умисел, з метою використання реквізитів підприємства у незаконній діяльності, пов`язаної із безпідставним формуванням податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки, використовуючи мережу Інтернет, у січні 2015 року знайшов прийнятні для себе умови, домовився із невстановленими досудовим розслідуванням особами про придбання шляхом перереєстрації на своє ім`я за грошову винагороду у розмірі 500 гривень зареєстрованого 04 грудня 2014 року за № 10691020000033061 відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного Управління юстиції у м. Києві суб`єкта підприємницької діяльності, платника податку на додану вартість - ТОВ «Каунт Ліберті» (код за ЄДРПОУ 39529466), розташованого в м. Києві по вул. Маршала Тимошенка, 21, н/п 3.

В подальшому, з метою підготовки пакету документів, необхідних для придбання вказаного суб`єкта господарювання ОСОБА_5 зустрівся із невстановленою досудовим розслідуванням особою, яка організувала йому зустріч із представником за довіреністю ОСОБА_6 , який діяв від імені власників ТОВ «Каунт Ліберті» в особі директора ТОВ «Міжнародна юридична фірма «Протектор права» ОСОБА_7 та директора ТОВ «Адвокатська компанія «Справедливість» ОСОБА_8 . Під час зустрічі обвинувачений та ОСОБА_9 домовились про купівлю-продаж «ТОВ «Каунт-Ліберті», після чого ОСОБА_9 тоді ж у січні 2015 року, будучи наділеним повноваженнями вищезазначеними особами на підставі нотаріально посвідченої довіреності від 6 серпня 2014 року, та їх розпорядженнями про право підпису, не будучи обізнаним про злочинний умисел Житінського на вчинення фіктивного підприємництва, підготував необхідний для внесення змін до реєстраційних документів ТОВ «Каунт Ліберті» в частині зміни власника товариства та його керівника пакет документів реєстраційну картку Форми 3 на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи щодо зміни учасників підприємства на ОСОБА_5 від 26 січня 2015 року, реєстраційну картку Форми 4 про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців щодо зміни керівника на ОСОБА_5 від 26 січня 2015 року, протокол загальних зборів учасників ТОВ «Каунт Ліберті» за № 2 від 23 січня 2015 року, протокол загальних зборів учасників ТОВ «Міжнародна юридична фірма «Протектор права» за № 34 від 23 січня 2015 року, протокол загальних зборів учасників «Адвокатська компанія «Справедливість» за № 34 від 23 січня 2015 року, реєстр учасників до протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Каунт Ліберті» за № 2 від 23 січня 2015 року, договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Каунт Ліберті» від 23 січня 2015 року між ТОВ «Адвокатська компанія «Справедливість» в особі ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Каунт Ліберті» від 23 січня 2015 року між ТОВ «Міжнародна юридична фірма «Протектор права» в особі ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , статут ТОВ «Каунт Ліберті» у новій редакції із змінами про єдиного учасника товариства ОСОБА_5 та наказ про призначення директором ТОВ «Каунт Ліберті» ОСОБА_5 за № 2-К від 24 січня 2015 року.

26 січня 2015 року у невстановлений час, перебуваючи разом із ОСОБА_6 у приміщенні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного Управління юстиції у м. Києві, обвинувачений підписав всі вищезазначені документи та особисто подав їх державному реєстратору.

На підставі поданих ОСОБА_5 документів державним реєстратором Оболонського району реєстраційної служби Головного Управління юстиції у м. Києві 26 лютого 2015 року було зареєстровано зміни до установчих документів ТОВ «Каунт Ліберті» із подальшим внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців змін в установчі документи юридичної особи у склад її учасників, згідно з якими зі складу учасників ТОВ «Каунт Ліберті» було виключено ТОВ Адвокатська компанія «Справедливість» та ТОВ «Міжнародна юридична фірма «Протектор права» та включено ОСОБА_5 , як єдиного учасника (засновника) підприємства та призначено його директором.

Набувши, таким чином, право власності на ТОВ «Каунт Ліберті», а також повноваження директора вказаного товариства, Житінський отримав можливість здійснювати незаконну діяльність, в тому числі : укладати правочини з суб`єктами господарювання-резидентами України, які, в свою чергу, не мали на меті настання реальних наслідків, користуватися печатками підприємства, використовувати банківські рахунки, формувати податкові зобов`язання та податковий кредит, що в свою чергу є фіктивним підприємництвом.

З метою отримання можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних для безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, обвинувачений 28 січня 2015 року отримав в акредитованому центрі ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, що по вул. Світлицького, 28 А в м. Києві електронний ключ ТОВ «Каунт Ліберті».

Вподальшому, продовжуючи вчинення фіктивного підприємництва, Житінський, діючи як засновник та директор ТОВ «Каунт Ліберті», 2 березня 2015 року подав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного Управління юстиції у м. Києві складену і підписану ним реєстраційну картку Форми 3 на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи в частині місцезнаходження підприємства, на підставі яких державним реєстратором того ж дня було внесено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зміни до установчих документів ТОВ «Каунт Ліберті» із юридичної адреси в м. Києві на юридичну адресу вул. Проскурівська, 3, м. Хмельницький та відповідно змінено податковий облік на ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області.

У подальшому, з період з 31 березня по 31 травня 2015 року ОСОБА_5 , використовуючи електронний ключ підприємства, з метою незаконної діяльності, яка полягала у реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних завідомо неправдивих податкових накладних, зареєстрував 56 податкових накладних про нібито постачання комплектуючих, запчастин в асортименті, послуг з обробки інформації з розміщення заказів та інформаційно-консультаційних послуг для покупця ТОВ «Кепітал Систем Груп» (код ЄДРПОУ 39529650) на загальну суму 18 млн. грн., у тому числі ПДВ на суму

3млн. грн. та 9 податкових накладних про нібито постачання накидок пасхальних, термоетикеток, свічок у формі десертного кексу, опори ОТ-3, лампадок скляних в асортименті, плити електричної «STENSON», тощо для покупця ПП «Альфа Bin» (код ЄДРПОУ 37674084) на загальну суму 2млн. 096 тис. грн. 30 коп., у тому числі ПДВ на суму 349 млн. 4 тис. грн.

З метою приховування слідів злочину обвинувачений надалі відчужив 01 червня 2016 року на підставі договору купівлі-продажу на користь ОСОБА_10 та ТОВ «Скайдрім» (код ЄДРПОУ 38439876)) частку учасника в статутному капіталі ТОВ «Каунт Ліберті».

Отже, набувши за наведених обставин прав власника та керівника ТОВ «Каунт Ліберті» в одній особі, ОСОБА_11 від імені ТОВ «Каунт Ліберті» фінансово-господарської діяльності не вів, господарських угод не укладав, працівників не наймав, постачання товарно-матеріальних цінностей, надання послуг не здійснював, бухгалтерський та податковий обліки не вів, звітні документи, що надаються до контролюючих органів, не складав, не підписував та не подавав, а лише прикривав злочинну діяльність, яка полягала у незаконному формуванні податкового кредиту з податку на додану вартість реального сектору економіки (ТзОВ «Кепітал Систем Груп» та ПП «Альфа Bin»).

Дії обвинуваченого суд кваліфікує за ч.1 ст. 205 КК України, як фіктивне підприємництво,тобто придбаннясуб`єктівпідприємницької діяльності(юридичнихосіб)з метою прикриття незаконної діяльності.

У судовому засіданні ОСОБА_11 звернувся до суду з клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставіст. 49 КК України, в зв`язку із закінченням строків давності.

Заслухавши пояснення обвинуваченого, який дав згоду на закриття кримінального провадження з підстав закінчення строків давності, думку прокурора, який проти цього не заперечував, захисника, який підтримав клопотання обвинуваченого, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з слідуючих підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минули такі строки : 1/ два роки- у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі, тощо.

Судом встановлено, що обвинувачений вчинив злочин невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі, з дня вчинення ним злочину минуло більше 3-х років. Обставин, які б свідчили про зупинення чи переривання цього строку, судом не встановлено.

За таких обставин обвинуваченого слід звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Керуючись ст. 49 КК України, ст.284 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_5 на підставі ст. 49 КК України звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.205 ККУкраїни, кримінальне провадження щодо нього закрити.

Понесені по справі судові витрати віднести за рахунок держави.

На ухвалу може бути подана апеляція до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд протягом 7 днів з дня її проголошення.

С У Д Д Я :

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83636051
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —686/16302/19

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бацуца Т. М.

Ухвала від 08.07.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бацуца Т. М.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бацуца Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні