Постанова
від 14.08.2019 по справі 450/334/19
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 450/334/19 Головуючий у 1 інстанції: Мельничук І.І.

Провадження № 33/811/807/19 Доповідач: Березюк О. Г.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2019 року. Львівський апеляційний суд у складі: судді судової палати у кримінальних справах Березюка О.Г. у місті Львові, розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Пустомитівського районного суду Львівської області від 21 лютого 2019 року про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.162-1 КУпАП,

встановив:

Постановою Пустомитівського районного суду Львівської області від 21.02.2019 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.162-1 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 17000 гривень. Стягнуто з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в розмірі 384,20 гривень.

Згідно постанови суду ОСОБА_1 , будучи директором ТзОВ Леосіті Інвест здійснив ненадходження валютної виручки по контракту від 15.03.2016 року № 12, укладеному з NOWAKOWSKI TRADYCIA Sp.z.o.o., Республіка Польща, в сумі 5000,00 євро, чим порушив ст. 1 ЗУ Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті від 23.09.1994 року № 185/94-ВР зі змінами та доповненнями та ст. 162-1 КУпАП від 07.12.1984 року зі змінами та доповненнями.

На дану постанову ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій просить оскаржувану постанову суду скасувати та провадження у справі закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. При цьому апелянт зазначає, що суд першої інстанції належним чином не з`ясував фактичні обставини справи, зокрема те, що неповернення виручки в іноземній валюті ним було здійснено не умисно, а через дії контрагента-нерезидента по контракту, тобто таке мало місце у зв`язку порушення умов зовнішньоекономічного контракту з боку NOWAKOWSKI TRADYCIA Sp.z.o.o., Республіка Польща.

Також апелянтом заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови суду у зв`язку з тим, що він належним чином не був повідомлений про час і місце розгляду справи судом, про існування постанови дізнався 04.07.2019 року, отримавши постанову про відкриття виконавчого провадження про стягнення штрафу.

Розглянувши матеріали справи № 450/334/19, дослідивши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до наступних висновків.

Вважаю, доводи апелянта щодо пропуску строку на апеляційне оскарження заслуговують на увагу, а тому погоджуюсь з тим, що такий строк пропущений з поважних причин та його слід поновити.

Згідно статті 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

У відповідності із ст.9 КУпАП адміністративним проступком визнається протиправна, винна дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Як встановлено Кодексом України про адміністративні правопорушення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.162-1 КУпАП, притягуються особи, які здійснили порушення порядку здійснення валютних операцій.

Відповідно до ст.1 Закону України Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті від 23.09.1994 року Виручка резидентів у іноземній валюті від експорту продукції підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації (z0374-12)) такої продукції, що експортується, а в разі експорту робіт, транспортних послуг - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання транспортних послуг. Перевищення зазначеного строку потребує висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку. Виручка резидента за експортним зовнішньоекономічним договором (контрактом) вважається перерахованою на його банківський рахунок за заявою резидента, якщо належна сума врегульована Експортно-кредитним агентством.

Відповідно до ст.4 цього ж Закону у разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, строки, передбачені статтями 1 і 2 цього Закону або встановлені Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону, зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.

У разі прийняття судом рішення про задоволення позову пеня за порушення строків, передбачених статтями 1 і 2 цього Закону або встановлених Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону, не сплачується з дати прийняття позову до розгляду

судом.

Як вбачається з рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 08.08.2017 року з NOWAKOWSKI TRADYCIA Sp.z.o.o., Республіка Польща на користь ТзОВ ЛЕОСІТІ ІНВЕСТ стягнуто 7000 євро заборгованості по договору №12 від 15.03.2016 року (а.с.18-26).

Тобто виходячи з наведеного, апеляційний суду приходить до переконання, що неповернення виручки в іноземній валюті ОСОБА_1 як директором ТзОВ ЛЕОСІТІ ІНВЕСТ вчинено у зв`язку з неналежною поведінкою NOWAKOWSKI TRADYCIA Sp.z.o.o., і зазначеної обставини жодним чином не врахував і не дослідив податковий орган при складенні протоколу про адміністративне правопорушення та суд під час розгляду справи по суті, оскільки така виключає провадження у справі про адміністративне правопорушення.

З огляду на викладене, апеляційний суду вважає за необхідне скасувати постанову суду першої інстанції відносно ОСОБА_1 , а провадження у справі закрити у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.162-1 КУпАП.

Керуючись ст.294 КУпАП,-

постановив:

Поновити ОСОБА_1 строк апеляційного оскарження.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволити.

Постанову Пустомитівського районного суду Львівської області від 21 лютого 2019 року про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.162-1 КУпАП скасувати, а провадження у справі закрити на підставі п.1 ч.1 ст.247 КУпАП у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення.

Постанова остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя Львівського

апеляційного суду Березюк О.Г.

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено15.08.2019
Номер документу83637884
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —450/334/19

Постанова від 14.08.2019

Адмінправопорушення

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Постанова від 21.02.2019

Адмінправопорушення

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні