Рішення
від 09.08.2019 по справі 526/1470/19
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1470/19

Провадження № 2/526/580/2019

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05 серпня 2019 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого Киричка С.А.,

з участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в м. Гадяч цивільну справу № 526/1470/19 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Рашівської територіальної громади, третя особа: Рубіжанська державна нотаріальна контора Луганської області про визнання права на спадщину та права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

встановив:

Позивачі звернулися до суду з позовом до Рашівської територіальної громади, третя особа: Рубіжанська державна нотаріальна контора Луганської області про визнання права на спадщину та права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом. Свій позов мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько ОСОБА_3 . Після його смерті залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 2,9992 га. Хрустальнинською (колишньою Краснолуцькою) державною нотаріальною конторою №379 була заведена спадкова справа. На даний час архіви Хрустальнинської ДНК знаходяться на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, у зв`язку з чим нотаріус не має можливості встановити коло спадкоємців, які прийняли спадщину. Позивачі звернулися до Рубіжанської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, де їм було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю можливості встановлення кола спадкоємців, а тому вони звернулися до суду.

В судове засідання позивачі не з`явилися, надали заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області в судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їхнього представника, проти позовних вимог не заперечують.

Представник Рубіжанської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду справи були повідомлені належним чином.

Відповідно до п. 1 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріли справи, приходить до висновку про наявність законних підстав для ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , про що в Книзі реєстрації смертей 17.03.2003 року зроблено відповідний актовий запис за №33, що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Краснолуцького міського управління юстиції Луганської області від 08.12.2005 року (а.с.11).

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є рідними доньками померлого ОСОБА_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження та копіями свідоцтв про шлюб, які містяться в матеріалах справи (а.с.12-17).

Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,9992 га, що розташована на території Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області (а. с. 18).

Як вбачається з матеріалів справи позивачкі звернулись 12.02.2019 року до Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку .

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 12.02.2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, оскільки спадкова справа № 379, номер у Спадковому реєстрі 2778377 знаходиться у м.Хрустальний (колишнє Красний Луч) Луганської області, на цей час територія України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої пвноваження ( а. с.19).

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями , строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. При спадкуванні за законом майно переходить до зазначених в законі спадкоємців відповідно до встановленої черговості, яка має суворо дотримуватись.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України ).

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст. 67 Закону України Про нотаріат свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Як з`ясовано, перешкодою до оформлення нотаріусом спадкових прав позивачів є знаходження спадкової справи, відкритої після смерті їх батька, у приміщенні Хрустальнинської ДНК , що внаслідок збройного конфлікту в державі є зараз непідконтрольною Україні територією. Доступ до приміщення на даний час відсутній.

Відповідно до пунктів 2.1, 2.2, 2.4 розділу 2 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженого наказом Мінюсту України від 22.02.2012 року № 296/5 , спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про відкликання заяви про прийняття спадщини або про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

У разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження.

Тобто, повторне заведення в теперішній час спадкової справи органами нотаріату, які здійснюють свої повноваження на території, яка контролюється органами державної влади України, є неможливим.

Законом 12 лютого 2015 року № 189-VIII прийнято низку додаткових гарантій по забезпеченню реалізації права на спадкування (ст. 11-1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , ст. 9-1 Закону України Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції ), в яких врегульовано питання щодо місця відкриття спадщини, яка знаходиться на непідконтрольній Україні.

Кабінетом Міністрів України 15 квітня 2015 року постановою № 210 затверджено Порядок реєстрації деяких спадкових справ у Спадковому реєстрі, який визначає процедуру реєстрації у Спадковому реєстрі спадкових справ заведених на підставі статті 91 Закону України Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції . Проте зазначений Порядок не врегулював процедуру оформлення права на спадкування у разі, якщо спадкова справа заведена нотаріусом раніше і залишилася на території, на якій органи державної влади в теперішній час тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Втім, як зазначено в розділі 6 Інформаційного листа Нотаріальної палати України Деякі питання оформлення спадкових прав на майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території України та на території проведення антитерористичної операції. Особливості відчуження нерухомого майна, що знаходиться на непідконтрольній Україні території , що стосується питання доступу до архівів нотаріальних документів, які залишилися на непідконтрольній Україні території, а також можливості їх передачі з вказаних територій, то на законодавчому рівні воно залишається відкритим.

Отже, як вбачається з матеріалів справи, внаслідок перебування спадкової справи в приміщенні Хрустальнинської ДНК в м.Хрустальний Луганської області і відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачі не мають змоги відновити свої спадкові права. Нотаріальною відмовою ( а.с. 19) підтверджено неможливість заведення спадкової справи.

В контексті поширення державою додаткових гарантій прав громадян в оформленні спадкових прав, перешкодою до чого є проведення антитерористичної операції, при вирішенні даної справи, коли у позивача відсутні будь-яки способи відновлення своїх майнових прав, слід орієнтуватись на положення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод : кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном; ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 17 Закону України від 23.02.2006 року № 3477-IV Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Суду як джерело права.

Згідно статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав, є зокрема, визнання права.

Відповідно до п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Тобто, визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

За вищевказаних позивачками умов, які склались , способом відновлення існуючих у них майнових прав, має бути лише судовий захист.

В судовому засіданні встановлено, що спадкова справа не була завершена такою кінцевою процедурою, як видачею свідоцтва про право на спадщину. Втім, граничний строк видачі свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежений (ст. 561 ЦК України , підпункт 4.10 пункту 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 ).

Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємців права на спадщину (ч. 3 ст. 1296 ЦК України ).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1218 , 1268 , 1269 ЦК України , Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування , ст. ст. 3,5,12,13,18, 258,260,265,268, 273 ЦПК України , суд,-

вирішив :

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Рашівської територіальної громади, третя особа: Рубіжанська державна нотаріальна контора Луганської області про визнання права на спадщину та права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на Ѕ частину земельної частки (паю) розміром 2,9992 гектарів, що розташована на території Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, що є спадковим майном, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 і належав йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 .

Визнати за ОСОБА_2 право на Ѕ частину земельної частки (паю) розміром 2,9992 гектарів, що розташована на території Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, що є спадковим майном, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 і належав йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 14.08.2019 року.

Повне найменування сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , місце проживання - с АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 .

Позивач - ОСОБА_2 , місце проживання - АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_4 .

Відповідач - Рашівська сільська рада Гадяцького району, місцезнаходження - с.Рашівка Гадяцького району, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 21051243.

Третя особа - Рубіжанська державна нотаріальна контора, місцезнаходження - м. Рубіжне, вул. Пушкіна, 13.

Суддя: С. А. Киричок

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено16.08.2019
Номер документу83655436
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадщину та права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —526/1470/19

Рішення від 09.08.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні